Har hyresgästerna råd med sin hyra? En till synes enkel ja eller nej-fråga, men i praktiken långt mer komplex att svara på. De allra flesta av landets hyresgäster betalar sin hyra varje månad så i den bemärkelsen är svaret ja. Men att hyran betalas säger inget om huruvida man har råd med en lägenhet som svarar mot det egna hushållets behov. Det säger heller inget om hur mycket hyresgästerna har kvar när hyran väl är betald. Hyresgästföreningen anser att högst 25 procent av hushållets disponibla inkomst ska gå till hyran. För majoriteten av hyresgästerna i de 52 kommunerna i min region av Hyresgästföreningen äter hyran upp en markant högre del av inkomsten än så samtidigt som trångboddheten ökar.
Annons
Annons
Allt talar för att det är hyresgästernas tur att få en välbehövlig paus från hyreshöjningar.
Under pandemin fick bostadsrättsinnehavare och husägare undantag från amorteringskrav på lån för att möta risken för arbetslöshet och försämrad privatekonomi. Hyresgästerna har inte fått motsvarande lättnad – tvärtom. Hyrorna har de senaste åren stigit betydligt mer än konsumtionspriserna i övrigt i samhället, utan någon kompensation till hyresgästerna i andra änden. Samtidigt ökar företagens vinster och balansräkningarna sväller.
Allt talar för att det är hyresgästernas tur att få en välbehövlig paus från hyreshöjningar. Därför är det förvånande, för att inte säga chockerande, att de privata fastighetsägarna varslar om höga hyreshöjningar med hänvisning till den förstärkning i samhällsekonomin som egentligen borde borga för ytterst blygsamma förändringar av hyrorna 2022. Vi utmanar därför våra motparter vid förhandlingsbordet att använda det utrymme som de senaste årens hyresuppgörelser skapat och ge hyresgästerna den ekonomiska lättnad som de så väl behöver och förtjänar genom betydligt lägre hyreskrav för 2022 än de vi sett de senaste åren.
Helena Frisk
ordförande Hyresgästföreningen
Region Mitt