Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Insändare
Öppen akut – dygnet runt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lindesbergs lasarett har sin akutmottagning öppen dygnet runt, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Calesson.

Annons

Svar

... till insändaren ”Stängt betyder öppet?”, NA den 23 september.

Med anledning av insändaren ”Stängt betyder öppet?” i NA den 23 september vill jag komma med några förtydliganden. När jag i en intervju i NA den 16 september sa att akutmottagningen på Lindesbergs lasarett inte är stängd är det precis det jag menar. Akutmottagningen är öppen dygnet runt årets alla dagar. För snart ett år sedan förändrades verksamheten på akutmottagningen i Lindesberg och mellan klockan 21.00 och 07.30 hänvisas alla patienter med akuta kirurgiska eller ortopediska besvär till sjukhusen i Örebro och Karlskoga. Det som avgör om patienten kan få hjälp vid lasarettet i Lindesberg eller inte, är symtomens komplexitet. Detta är inget nytt. Redan innan förändringen slussades en del patienter, såväl kirurgpatienter som andra, till USÖ eller andra sjukhus om bedömningen var att kunna ge dem bättre hjälp där.

Annons

Annons

Akutmottagningen i Lindesberg har inte stängt för ”årligen uppemot 1500 patienter” som signaturen ”Socialdemokrat i Region Örebro län” skriver. Den är fortfarande öppen. De flesta patienterna söker för besvär som en specialist inom medicin tar hand om. Det gäller över tusen medicinpatienter på ett år. För dem är vården i Lindesberg oförändrad. Patienter med besvär som kräver bedömning av en ortoped eller kirurg är betydligt färre. De hänvisas numera till Karlskoga och Örebro.

Uppföljningen av jourförändringen som presenterades under våren visar att det är i snitt mindre än en patient per natt som sökt för besvär där en ortoped eller kirurg behöver konsulteras. Många av dem kan tas om hand av en sjuksköterska alternativt hänvisas vidare till vårdcentral eller komma tillbaka nästkommande dag. Är läget kritiskt får de självklart vård.

Förändringen av verksamheten genomfördes av flera anledningar, bland annat för att kunna erbjuda mer vård under dagtid och för att reducera verksamhetens kostnader. Den uppföljning som har gjorts efter förändringen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan negativa bieffekter.

Slutligen vill jag säga att hälso- och sjukvården i Region Örebro län inte hänvisar några patienter i behov av akut vård vidare ”i nattens mörker och snö” som det står i din insändare. Invånare i Lindesberg med omnejd och i övriga regionen ska få god vård när de behöver det. Vi är måna om att det ska vara så även fortsättningsvis.

Jonas Claesson

hälso- och sjukvårdsdirektör,

Region Örebro län.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy