Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Problemen i Askersunds omsorg är något som vi ärvt från S

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

NA den 20 september.

Annons

Replik

Anna Ahnér och Siv Ahlstrand har rätt (NA den 20 september). Vi har problem som måste lösas inom äldreomsorgen i Askersunds kommun. Revisionsrapporten om äldreomsorgen kommer med hård och rättvis kritik. Socialnämnden saknar en ändamålsenlig styrning och ledning av äldreomsorgen. Vidare anger revisionen att förvaltningsledningen och verksamheten inte har samma bild av problemen och dess lösningar.

I Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas överenskommelse inför den här mandatperioden hade vi samma analys som revisionen har nu. ”Personal och chefer slutar i allt för stor utsträckning. Vi ska arbeta för att ansvaret över verksamheten ska finnas så långt ut i organisationen som möjligt för att personalen ska känna, ansvar, arbetsglädje och delaktighet i verksamheten. I och med detta kan vi säkerställa att våra äldre får en värdig ålderdom. Organisation av äldrevård ska göras utifrån ett verksamhetsperspektiv snarare än ett politiskt perspektiv. Styrning och ledning måste fungera tillfredställande.”

Annons

Annons

Det handlar om hur man arbetar.

Det är alltså inga nya problem som revisionen lyfter. Vi har på 2,5 år ännu inte lyckats lösa det som socialdemokraterna under flera mandatperioder inte heller lyckades lösa. Det är vi medvetna om och ledsna över. Vi ska göra vad vi kan för att vården ska bli en bra arbetsplats.

Svårigheten är att det här i första hand inte handlar om politik, det är inte pengar eller ideologi som är grundproblemet. Det handlar om hur man arbetar. Vi har den senaste tiden haft väldigt många samtal med vårdpersonal som har delat med sig av den kunskap de har. De anser inte att deras erfarenheter tas tillvara för att genomföra förbättringar. Det handlar om schemaläggning, heltidsresan, vårdkompetens och mycket annat. Det handlar om brist på resursplanering.

Äldreomsorgen är och ska vara dyr.

Anna Ahnér och Siv Ahlstrand lyfter att problemet är att de utredningar som togs fram inte har verkställts. Vi måste sluta tro att externa utredningar kommer att lösa de stora frågorna. Vill man skapa en hållbar förändring som leder till ett positivt resultat så är det genom den egna organisationen man måste göra både analysen och jobbet. Det finns gott om engagerade medarbetare som brinner för att vården ska bli en bra arbetsplats och det finns mycket erfarenhet att ta tillvara. Det är där vi måste börja.

Annons

Äldreomsorgen är och ska vara dyr. Men att tro att problemen kommer lösas genom att bara tillföra mer pengar är naivt. Det är lätt att skjuta till pengar och slå sig för bröstet och säga att man är handlingskraftig. Men problem som inte är orsakade av pengar löses inte heller med pengar.

AnnaMaj Björk (KD)

Socialnämndens ordförande

Caroline Dieker (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Askersunds kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy