Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
Låt Örebro få ett city tryggt för alla

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En polispatrull som jobbar i Örebro City, här på Storgatan.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Örebro city är otryggare än vissa andra områden enligt en artikel i Nerikes Allehanda.

Det trycks in många miljoner kronor i ytterområden för att stävja den kriminella verksamhet som pågår där men vad gör man åt city där många medborgare bor och verkar? Vad gör Partnerskap Örebro för city och när ska man börja ställa krav på resultat för de kronor man satsar på trygghet?

Annons

Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella trygghetsundersökning visar att människor blir mer och mer otrygga i sin vardag. Man blir mer otrygg när det gäller kriminella handlingar och man blir mer otrygg att ta sig till och från sitt hem.

Annons

2018 var 42 procent av befolkningen i Polisregion Bergslagen otrygga i sin vardag. 2019 var det 44 procent. 2020 så var siffrorna 49 procent så en kurva som ständigt går uppåt. BRÅs undersökning säger att man känner sig mer och mer otrygg i hela Örebro kommun.

Vi menar att ordningsvakter kan bistå polisen än mer och att områden där de får verka ska utökas.

I NAs artikel menar en representant från Partnerskap Örebro att city numer är otryggare än till exempel Vivalla. Vilka har man frågat då? Vivalla är ett av de områden som räknas som ett särskilt socialt utsatt område, det finns ett antal liknade områden i Sverige. Menar partnerskap att Örebro city skulle vara så otryggt att hela city skulle ses som ett särskilt socialt område? Det skulle vara intressant att höra vad de boende i city tycker om att bo och verka i ett så otryggt område.

Vad ska vi göra för att få till ett mer tryggt Örebro?

Vi i Liberalerna sätter oss gärna ner med Partnerskap Örebro för att se vad vi tillsammans kan göra för att vända trenden med allt fler otrygga områden i Örebro. Vi har många förslag och har tidigare skrivit om paragraf 3 ordningsvakter och utökade paragraf 3-områden. Vi menar att ordningsvakter kan bistå polisen än mer och att områden där de får verka ska utökas.

En enkel åtgärd som absolut skulle kunna bidra till att öka tryggheten i Örebro.

Tommy Sjöstrand

Liberalerna i Örebro

Annons

Annons

Till toppen av sidan