Annons

Annons

Annons

Insändare
Säg nej till BB i Karlskoga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten ser helst att förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett inte öppnas igen. FOTO: Christine Olsson/TT

Annons

Örebro I Läkartidningen 8 september 2021 kunde man läsa: ”Inga anbud på förlossningen i Karlskoga-måste drivas i egen regi” Rimligen innebär detta besked att den tidigare heta debatten om BB på Karlskoga Lasarett (KL) åter blossar upp. Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden säger i artikeln ”Det är klart att det är en besvikelse. Vi valde ju att gå till en upphandling med en förhoppning om att vi snabbare skulle kunna öppna förlossningskliniken, än om vi skulle göra det i egen regi. Så ur politiskt perspektiv behöver vi nu backa tillbaka till ursprungsplanen”.

Regionpolitikerna har tidigare meddelat att man avser att öppna BB så snart som möjligt. Detta är, får man förmoda, ”ursprungsplanen” Märkligt nog har inget politiskt parti anmält avvikande uppfattning. Skälet till detta är möjligen att man är rädd för att mista lokala eller regionala röster i det stundande valet hösten 2022 Inget parti tycks alltså lita på professionen / experterna som mycket tydligt har deklarerat att BB verksamhet på (KL) inte är patientsäker. Att inte lita på experter utan att i stället snegla på opinionen vars uppfattning ibland är grundade på uppiskade känslor, är enligt min mening ren o skär populism.

Annons

Annons

Låt mig dra en parallell från ett område utanför sjukvården. Om en befintlig bro i Karlskoga efter besiktning skulle visa sig ha så stora brister att man inte kan utesluta risken för att bron ska rasa. Skulle politikerna då strunta i vad experterna sagt och tillåta fortsätt trafik på bron eftersom folk vill köra där? Sannolikt inte även om risken skulle vara mycket låg. Men i fråga om BB är det annorlunda. ”Risker finns men dem får vi ta eftersom folk vill föda i Karlskoga” tycks man resonera.

Efter många års arbete i på regionens tre sjukhus vet jag att Karlskoga lasarett inte är ett sämre sjukhus än USÖ. KL är och förblir däremot mindre och har följaktligen inte de resurser som ett större sjukhus har. Alla som arbetat i sjukvård är väl medvetna om betydelsen av resurser och kompetens i kritiska lägen. Detta gäller även förlossningssjukvård. Med all sannolikhet är detta anledningen till att ingen privat aktör vill ta på sig uppdraget.

Har ingen anledning att tro att politiker är inkompetenta och illvilliga men i denna fråga har politiken gått vilse. Gör om och gör rätt. Dags att vakna upp och fatta beslut grundat på fakta förmedlade av personer som har kunskap i ämnet i stället för att ängsligt snegla på opinionssiffror.

Heder åt de läkare och sköterskor som vågar stå emot. Håll ut! Vi kommer förr eller senare att gå segrande ur denna bisarra strid.

”Nils D”

Örebro

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan