Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Roten till problem är utom vår kontroll ►Tre förslag till polisen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

NA:s politiske redaktör Lars Ströman går hårt åt polisens arbete i en ledarkrönika i NA den 6 oktober.

Annons

Svar

Jag vill ge ett svar på Lars Strömans ledare som kräks på allt tal om långsiktiga åtgärder mot kriminalitet (Ledare i NA 6 oktober).

Inom polisen brukade vi säga att vi tröttnat på kortsiktiga löften, utfästelser och en ekonomi som man bara kunde se på den ena sidan av nyår. Mycket har blivit bättre men det finns mycket jag inte är nöjd med och det redogjorde jag bland annat för i mitt svar på Lars Strömans första ledare. Vi kan bli bättre på att samordna och samverka och se till att prioritera rätt saker, både enskilt och tillsammans. Vi kan också bli bättre på att folkbilda, beskriva vårt uppdrag och framförallt beskriva vad vi gör i områden som exempelvis Vivalla, Varberga, Oxhagen och Baronbackarna.

Annons

Annons

En stor del av våra insatser är osynliga för de som inte berörs. Omfattande samhällsinsatser görs för att förhindra att unga personer rekryteras till kriminalitet och därmed förebygga att brott begås. Polisen jobbar intensivt mot bedrägerier, narkotikahandel i vår fysiska miljö och på nätet och insatser mot grovt kriminella. Dessa brott skördar många brottsoffer och finansierar kriminalitet. Med det vill jag säga att mycket görs och att mycket av polisens arbete handlar om insatser som sker utan uniform eller polisbil med blåljus.

Jag är imponerad av våra områdespoliser som är väldigt aktiva både i fokus mot narkotika, dialog med medborgare och att skapa legitimitet, trygghet och inhämta underrättelser.

Som regionpolischef besöker jag verksamheten och jobbar operativt en dag i veckan och har en bra bild av vad vi gör i våra utsatta områden. Jag tar Vivalla som exempel eftersom jag nyligen arbetade operativt tillsammans med personalen där. Under några timmar sökte vi av området, letade narkotika samt vittjade platser från narkotika. Ett tiotal personer kontrollerades och både påverkade personer och narkotika anträffades i samverkan med ingripandepoliser och polishundar. Jag är imponerad av våra områdespoliser som är väldigt aktiva både i fokus mot narkotika, dialog med medborgare och att skapa legitimitet, trygghet och inhämta underrättelser.

Samverkan med skolorna är en viktig del i arbetet för att jobba mot narkotika. Gränsdragningen är viktig. Vi är poliser, inte lärare, socionomer, hyresvärdar eller någon ideell förening, men tillsammans skapar vi en hållbar utveckling. Vi har startat bra men vi är inte nöjda. Polisen ska ta sitt ansvar och kommer därför prioritera fler områdespoliser i utsatta områden med en väldigt detaljerad plan för tillväxten från 2021 till 2025. Utöver det jobbar polisen med en modell där fokuspersoner är kategoriserade och identifierade. Utifrån den listan betar vi av namn för namn med olika åtgärder och ansvarsöverföring mot kommunen med socialtjänst och skola.

Annons

Annons

Vi vet samtidigt att rotorsakerna till polisens ingripanden är utom vår kontroll, i dysfunktionella sociala sammanhang i hemmet, i skolan eller på fritiden.

Varje skjutning med skadade eller dödade är ett misslyckande. Region Bergslagen är dock den region som har minst antal skjutningar och döda. Det betyder inte att det är bra eller acceptabelt, men det är fortfarande ett faktum att vi i relation till andra regioner har ett gynnsammare läge och möjlighet att lägga kraft på förebyggande åtgärder.

Som gammal narkotikapolis är jag den första att säga att ingen ska behöva tolerera öppna drogscener eller den otrygghet det innebär att våra barn kan bli utsatta direkt eller indirekt. Det finns inga tvivel om att vi är på rätt väg. Polisen har dedikerade medarbetare som vill och kan, men de behöver bli något fler och det är ytterst mitt ansvar.

Våra ambitioner att vara tidigt ute och jobba förebyggande är höga. Vi vet samtidigt att rotorsakerna till polisens ingripanden är utom vår kontroll, i dysfunktionella sociala sammanhang i hemmet, i skolan eller på fritiden.

Hur ska läget vara i Vivalla om ett halvår frågar Lars Ströman? Polisen tar frågan på största allvar. Vi jobbar vidare med det vi vet fungerar men också med det vi vet behöver förbättras, inom polisen och hos andra. Sammantaget det är upp till oss tillsammans, och vi har verkligen ett fönster av möjligheter om vi ser kraften i att jobba tillsammans och ser till att agera och göra skillnad i våra uppdrag.

Annons

Från polisen kommer vi att löpande delge lägesbild och resultat.

Patrick Ungsäter

regionpolischef i Bergslagen

Svar direkt:

Låt mig ge tre förslag:

Annons

1. Polis och socialtjänst låser in sig i ett slutet rum och får inte komma ut förrän det finns en mycket konkret plan – som kan offentliggöras.

2. Ge oss medborgare mätbara mål, till exempel att de öppna narkotikascenerna ska vara borta inom ett eller ett par år.

3. Ta ledningen över kampen mot brott! Jag var med på ett möte i Varberga som blev en pinsam föreställning, just eftersom varken polis eller socialtjänst ville ta ledningen. Allt väsentligt lämnades över till oss som bor i området. Vi som medborgare kan göra mycket, men vi ska inte gripa narkotikalangare.

Lars Ströman

Politisk redaktör, NA

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy