Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Arbetsgivarna i Örebro län måste ta till vara på distansrevolutionen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om att arbeta hemifrån har upphört. Den distansrevolution som påbörjats kommer däremot av allt att döma att fortsätta. I Örebro län har hela 53 procent av tjänstemännen arbetat hemifrån under pandemin. Länets arbetsgivare bör skapa bra former för distansarbete även efter pandemin, skriver Therese Svanström (bilden)och Malin Eriksson Söderlund, TCO. FOTO: Eva Edsjö

Annons

Distansarbetet under pandemin har för många inneburit ett enklare livspussel och ett ökat självbestämmande över arbetet. Nya siffror som TCO låtit SCB ta fram visar att hälften av tjänstemännen i Örebro län, 53 procent, helt eller delvis har arbetat hemifrån under pandemin.

Frihet har i alla tider varit viktigt för människor och forskning visar att vi engagerar oss mer när vi själva i hög grad bestämmer över vårt arbete. Trots detta har många arbetsplatser kvar gamla regler och attityder där arbete likställs med att fysiskt befinna sig på arbetsplatsen.

Sjuksköterskor, lärare och poliser kommer alltid att behövas på vårdcentralerna, i klassrummen och på gator och torg. Men även dessa yrkesgrupper kan ha skrivbordsarbete som går att utföra på distans.

Annons

När rekommendationerna om distansarbete nu tagits bort är det dags att medarbetarna får större inflytande över var arbetet ska utföras. Ett modernt ledarskap som inbegriper lärdomarna från pandemin och distansarbetet bör fokusera på medarbetarens måluppfyllelse, inte på var hon befinner sig.

Annons

Här är fem råd till arbetsgivare som vill ta vara på distansrevolutionens möjligheter:

1. Utvidga möjligheterna. Distansrevolutionen sätter ljuset på behovet av utvecklade arbetsformer och förbättrade villkor för alla anställda. Där så är möjligt och önskvärt ur de anställdas perspektiv bör arbetsgivare utveckla möjligheterna till distansarbete.

2. Utrusta medarbetarna. Arbetsgivare bör säkerställa att anställda som jobbar mycket hemifrån har välfungerande it-utrustning, bra möbler och annat stöd för en god arbetsmiljö. Om medarbetaren själv förväntas tillhandahålla detta bör hon kompenseras för det.

3. Förändra kontoren. När vi tillbringar mindre tid på kontoren ökar kraven på deras utformning. Arbetsplatsen behöver dels locka till möten och kreativt samspel, dels erbjuda arbetsro för den som inte vill eller kan arbeta hemifrån.

4. Bygg gemenskaperna. Många som jobbar mycket hemifrån saknar det sociala umgänget med kollegor, som är en viktig källa till motivation och arbetsglädje. Arbetsgivare bör se över hur gemenskap kan främjas i ett mer flexibelt arbetsliv.

5. Motverka klyftorna. En risk med det ökade distansarbetet är att de som distansarbetar mer än kollegorna missgynnas när det gäller arbetsuppgifter och delaktighet. Därför behöver småpratet kring kaffemaskinen kompletteras med digitala motsvarigheter.

Therese Svanström

ordförande för TCO

Malin Eriksson Söderlund

ordförande för TCO Örebro

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy