Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Debatt
LRF: Värdera den mat du köper

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Andreas Persson Granelunds odlingar står i ett stånd på Wadköpings matmarknad. Granelunds odlingar i Östansjö var en av det platser som kunde besökas under årets Matresan.

Bild: Lovisa Ternby

Annons

Evenemanget ”Matresan” som genomfördes den 4-5 september, var ett fantastiskt arrangemang. Många matintresserade besökare kunde äta, smaka och köpa en mängd lokalproducerade maträtter och råvaror direkt från producenten. Vädret förstärkte verkligen hur otroligt vackert vårt län och vår landsbygd är.

Vi från LRF hade inget att sälja, men stod med på en gård för att komma i kontakt med matintresserade och för att kunna föra diskussion om hållbar mat och matproduktion.

Det vi äter påverkar miljö och klimat – oavsett vad vi tycker om det. Vare sig vi äter allsidigt, vegetariskt, veganskt, närproducerat eller billigt, så påverkar det vår jord. Många människor fastnar i ”sin” tro på att en av ovanstående metoder är bäst, medan andra inte bryr sig alls. I vår värld kan man inte förenkla frågan till att något är bäst. Livsmedelsproduktion och jordbruk är väldigt komplext.

Annons

Annons

Anledningen till att det fattas djur är enkel – bristande lönsamhet.

Vi bönder kan inte ensidigt odla grönsaker, oljeväxter, ärtor, bönor, potatis etcetera på våra åkrar. Växtföljdssjukdomar kommer som ett brev på posten, och alla jordarter passar inte för dessa växter.

Betesmarker har vi stora arealer av som inte nyttjas eftersom det inte finns tillräckligt många betande djur. Dessa betesmarker går inte att odla, utan är beroende av djuren för att hålla sina höga naturvärden och den rika biologiska mångfalden. Anledningen till att det fattas djur är enkel – bristande lönsamhet.

Eftersom vi har dessa förutsättningar så har vi bönder lärt oss sedan länge att en blandning av djur, gräs, spannmål och köksväxter är det optimala. Det som förvränger den hållbara blandningen av detta är lönsamhet och konsumtionsmönster.

Matresan är ett fantastiskt och välkommet arrangemang som möjliggör mötet mellan producent och konsument. I det långa loppet är det dock vare sig realistiskt, eller önskvärt, att alla ska åka ut till producenten och handla alla sina livsmedel.

Det är dags att respektera att livsmedelsproduktion är komplext och beroende av system som fungerar.

Vi måste kunna förlita oss på handeln, och att den sker med öppna kort och rätta argument. Priset får inte vara enda säljargumentet! Det är så mycket mer än maten som ingår i priset. Öppna landskap, hävdade betesmarker, naturgödsel (från djuren) som är näring för de odlade grödorna, friska jordar (på grund av växelbruket) och inte minst ett (förhoppningsvis) lönsamt lokalt företagande som är till nytta för hela lokalsamhället. När får vi se handel som marknadsför alla värden och inte bara vad som är billigast? Under Matresan är dessa argument självklara och vid handel i REKO-ringar likaså, men den dagliga handeln ligger långt, långt efter.

Annons

Annons

Det är dags nu att förstå att vi bönder/livsmedelsproducenter är duktiga på det vi gör. Det är dags att respektera att livsmedelsproduktion är komplext och beroende av system som fungerar. Det är dags att inse att maten måste få kosta vad den verkligen är värd. Maten bidrar inte bara till mättnad och njutning – den bidrar också till ett hållbart lokalsamhälle. Gör rätt val, så kan du äta och njuta av alla de värden som svenskproducerad mat innehåller!

Per Willén

regionordförande, Lantbrukarnas riksförbund Örebro län

Annons

Annons

Till toppen av sidan