Annons

Annons

Annons

krönika

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD (S): Ett samtal i kassakön är bättre än en opinionsmätning

Om en månad slutar jag som partisekreterare och gör min sista dag som förtroendevald politiker.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Lena Rådström Baastad avslutar sitt uppdrag som partisekreterare i Socialdemokraterna vid kongressen i november.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Tänkte ägna min sista krönika i Nerikes Allehanda åt att göra några reflektioner men även tacka för det förtroende och den respekt jag känt från så många örebroare under alla år som jag varit aktiv i politiken.

Det är som att kommunerna är någon annanstans.

Ett uttryck som jag hör ganska ofta när jag är i Stockholm är ”ute i kommunerna”. Det är som att kommunerna är någon annanstans. Men det är ju i kommunerna allt börjar. Vi föds, vi bor och vi lever i våra kommuner. Det är där allt börjar.

När jag befinner mig utanför Stockholm hör jag då och då folk säga ”ni där uppe i Stockholm har ju ingen aning om hur det är för oss vanligt folk”. Jag vet inte riktigt vad de menar, men tänker att jag kanske kan kvala in i den kategorin nu när jag slutar som politiker.

Annons

Rikspolitiken kan uppfattas som självcentrerad och uppskruvad. En alltför bitsk ton uppskattas inte av väljarna. Engagemang växer inte ur den kakofoni och pajkastning som blir när ljudvolymen skruvas upp. Men jag vill ändå säga att den bild som nyheter och andra medier refererar till – som om politik är ett spel, ett schackparti. Det är en bild som inte stämmer med verkligheten. De allra flesta förtroendevalda ägnar sin tid i politiken åt att försöka skapa förändringar och förbättringar på riktigt.

Annons

Jag blev aktiv i politiken för att jag ville vara med och påverka och förändra. Oavsett om det har varit i min lokala förening, som kommunstyrelsens ordförande eller som partisekreterare har behovet och vikten av samarbete varit min ledstjärna.

Ibland kan vägen mot målet vara lång och snirklig. Ändå är det nästan alltid värt omvägen ...

Svåra och komplexa problem går sällan att lösa med enkla grepp. Kompromisser drivs inte av ängslighet, utan av vilja att nå resultat. Att kroka arm med olika grupper – företagare, yrkesgrupper, föreningar och branschföreträdare gör ofta att det går att finna lösningar som många kan acceptera. Ibland kan vägen mot målet vara lång och snirklig. Ändå är det nästan alltid värt omvägen, för när många kan sluta upp blir lösningarna smartare och mer livskraftiga. På lokal nivå blir det så tydligt. För politik handlar sist och slutligen om riktiga människor och vår gemensamma vardag.

Jag är övertygad om att långsiktig förändring bygger på gemensamma lösningar. Alla måste ge och ta. Därför är det viktigt att söka samverkan i stället för att ställa ultimativa krav, skapa konflikt och ha ett högt tonläge. Här tror jag att rikspolitiken har mycket att lära av lokalpolitikens konkreta problemlösning.

Annons

Det är något fint med alla samtal som jag fört på tåget, vid busshållplatsen, på apoteket eller i affären.

Annons

Men politik handlar även mycket om möten, tilltal och förmåga att se människor. Det är något fint med alla samtal som jag fört på tåget, vid busshållplatsen, på apoteket eller i affären.

Ett kort samtal i kön till kassan ger ofta mer än en opinionsmätning. Alla idéer och goda råd som jag fått runt om i landet och särskilt här hemma i Örebro län har jag uppskattat. Det har varit många samtal där vi delat känslan och behovet av gemenskapen i ett samhälle. Att det är något fint i att få möjlighet att bo i ett samhälle där vi hjälps åt. Det är tack vare scoutrörelsen, idrottsföreningen, skolan, föräldrar, barn, grannar, kyrkan och företagen som gör just våra orter till vad de är.

Stockholm må vara Hennings drömmars stad i Per Anders Fogelströms romanserie. Men för mig är, och har alltid, Örebro varit mina drömmars stad. Och så kommer det för alltid att bli.

Lena Rådström Baastad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan