Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Miljöpartiet vill erkänna Taiwan – en varning till Kina

Miljöpartiets kongress har beslutat att partiet ska verka för svenskt erkännande av Taiwan. Nu måste ilskan på Kinas ambassad närma sig en nivå där byggnaden rent fysiskt börjar skaka.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Två statsråd som representerar ett parti som vill erkänna Taiwan, Per Bolund och Märta Stenevi.

Bild: TT

Annons

Kinas ambassad brukar drabbas av en kombination av skrämselhicka och desperata vredesutbrott när NA skriver om Taiwan. När en enskild riksdagsledamot skriver ett förslag om att EU borde teckna ett investeringsavtal med Taiwan, skriver ambassaden ett anonymt mejl till utrikesutskottets ordförande, Kenneth Forslund. En stormakt försöker alltså påverka den svenska riksdagens interna process, vilket i sig är anmärkningsvärt.

Annons

ska verka för att Sverige tillsammans med övriga EU-länder erkänner Taiwan som en självständig och suverän

Miljöpartiet är visserligen ett litet parti, men också ett parti som sitter i regeringsställning. I helgen beslöt Miljöpartiets kongress att partiet "ska verka för att Sverige tillsammans med övriga EU-länder erkänner Taiwan som en självständig och suverän stat".

Annons

Miljöpartiet skickar en signal till Peking som säger att den högljudda propagandan och de militära styrkedemonstrationerna snarast får motsatt effekt. När Kina agerar hotfullt mot Taiwan måste vi ta ställning för demokrati och mot diktatur.

Kongressbeslutet kommer inte att leda till någon radikal förändring av Sveriges Taiwan-politik vare sig i dag eller de kommande åren. Men rimligtvis kommer företrädare för Miljöpartiet nu att höra till dem som driver på för att Sverige ska bygga ut sina informella relationer med Taiwan. Mer forskningssamarbete. Mer kulturutbyte. En och annan vänort. Och svenska politiska partier skulle kunna utveckla kontakterna med sina systerpartier i Taiwan.

Å andra sidan anser Sverige att en förening mellan Taiwan och Kina ska ske fredligt och i enlighet med folkviljan i Taiwan.

Sveriges officiella ståndpunkt är dubbel. Å ena sidan anser Sverige att Taiwan är en del av Kina. Å andra sidan anser Sverige att en förening mellan Taiwan och Kina ska ske fredligt och i enlighet med folkviljan i Taiwan. Är det något som förenar människorna i Taiwan så är det att de vill behålla sin frihet. Taiwans demokratisering fullföljdes så sent som på 90-talet.

Annons

Att ett regeringsparti fattar ett principiellt beslut om att erkänna Taiwan är en uppmuntrande signal till demokratin Taiwan och en varningssignal till Folkrepubliken Kina.

Ledande företrädare för Miljöpartiet får nu räkna med att det kommer ett antal aggressiva mejl från en främmande makts ambassad i mejlkorgen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan