Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

KARIN KARLSBRO: Att ha en livmoder är politiskt

“Varför lägger du tid på att debattera rätten till fri abort? I Sverige är ju det ju en icke-fråga och varför ska EU ha med abortlagstiftningen att göra?”

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Demonstration för fri abort på 70-talet. Aborträtten är ingen självklarhet, skriver Karin Karlsbro.

Bild: TT

Annons

Det är kommentarer jag allt oftare möter när jag berättar om arbetet i Europaparlamentet.

Även den som är övertygad om att den svenska aborträtten är i tryggt förvar borde vara uppmärksam på vad som sker i resten av Europa.

Att den svenska abortlagstiftningen har brett stöd på hemmaplan är sant. Det gläder mig att inget av de svenska riksdagspartierna längre öppet propagerar emot som i så många andra länder. Men att ta det för givet tror jag vore ett stort misstag. Även den som är övertygad om att den svenska aborträtten är i tryggt förvar borde vara uppmärksam på vad som sker i resten av Europa.

På 60-talet reste svenska kvinnor över Östersjön till Polen för att få genomföra aborter som inte var lagliga i Sverige vid tiden. Nu går resorna i motsatt riktning. I onsdags var det ett år sedan den polska regeringen utnyttjade Coronakrisen för att utplåna kvinnors grundläggande rättigheter och abort är i nuläget närmast totalförbjudet. I tisdags kväll begav sig människor ut på gatorna i Slovakien för att återigen demonstrera för fortsatt tillgång till abort och preventivmedel.

Annons

Annons

Europaparlamentet och vi tar ställning för kvinnors rätt till abort kan inte ens alla svenska partier ställa sig bakom ...

Att ha en livmoder tycks aldrig sluta vara politiskt. Rätten över att få bestämma över sin egen kropp är i dag inte självklar i alla delar av världen, speciellt inte om du råkar vara kvinna. Tillgången till abort hotas, ifrågasätts och inskränks runt om i världen. När aborträtten debatteras i Europaparlamentet och vi tar ställning för kvinnors rätt till abort kan inte ens alla svenska partier ställa sig bakom, oavsett hur mycket man säger sig värna den hemma i Sverige.

Rätten till abort måste både vinnas, skyddas och försvaras. Små inskränkningar blir snabbt till ett sluttande plan. Beslut i ett land, påverkar i sin tur nästa.

I Texas är nu abort förbjudet efter sjätte veckan. Det är en tidpunkt då många inte ens ännu är medvetna om sin graviditet. Lagen är utformad så att privatpersoner uppmuntras med ekonomiska incitament att stämma den som på något sätt är delaktig i att en abort utförs senare än så. En juridiskt sanktionerad häxjakt med tillhörande angiverisystem. Lagen stoppas tillfälligt av domstol, men har nu åter trätt i kraft.

Att förbjuda abort är att förbjuda säkra aborter.

När vi debatterade situationen i Texas i Europaparlamentet sades det från konservativt håll att EU skulle överträda sina befogenheter om vi uttryckte åsikter om lagar i amerikanska stater. Jag vill fråga de som anser att EU går för långt om vi har åsikter om kvinnoförtryck i andra delar av världen: vad är det i jämförelse med att ta sig rätten att bestämma om en annan människas liv och kropp? Att förbjuda abort betyder inte att aborter inte kommer att ske. Att förbjuda abort är att förbjuda säkra aborter.

Jag är den första att önska att debatten om kvinnors rätt att bestämma över sin kropp inte skulle behövas. Men det gör den.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy