Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Nu hotas svenska företag av Kina – ta ställning för Litauen och Taiwan!

Kina försöker tvinga stora företag att bojkotta vårt grannland Litauen. Så nu gäller det att EU håller ihop. Det vore förödande för unionen om den skulle backa för ekonomiska påtryckningar från en av världens värsta diktaturer.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

En kvinna firar Taiwans nationaldag. När Litauen knyter närmare band till Taiwan väcker det vrede i Kina.

Bild: TT

Annons

Litauen har stängt sin ambassad. All diplomatisk personal reste hem efter hotfulla besked från Kinas utrikesministerium.

Bild: TT

Bakgrunden till Kinas vrede mot Litauen är att Taiwan har fått öppna ett kontor i Litauen som just kallas för vad det är: Taiwans kontor i Litauen. Inga omskrivningar alltså. Att Taiwan har inofficiella relationer med en rad länder kan till nöds accepteras av Peking. Men varje antydan till ett närmare politiskt samarbete med demokratin Taiwan får ledningen för Kinas kommunistiska parti att se rött. Namnet Taiwan är bannlyst av Peking i de sammanhangen.

Kina utövar påtryckningar även mot europeiska företag som gör affärer med Litauen.

Annons

Men Kina nöjer sig inte med att stoppa litauiska varor som är på väg till den kinesiska marknaden. Både företrädare för Litauens regering och representanter för företagarorganisationer i Litauen bekräftar: Kina utövar påtryckningar även mot europeiska företag som gör affärer med Litauen. Om de till exempel köper delar i Litauen kan produkten stoppas när den säljs vidare till Kina.

Annons

Kinas kommunistiska parti vill alltså vara med och styra och ställa över hur exempelvis svenska företag agerar. Partiet testar hur långt det kan gå. Ett led i detta är också de aggressiva mejl som Kinas ambassad har skickat kors och tvärs till svenska medier och opinionsbildare.

Tänk tanken att Kina tar ytterligare ett steg, till exempel kräver att företag med kinesiska ägare inte får förekomma i annonser i medier som retar Kina, till exempel den tidning du just nu läser. Steget är inte så långt som det kan verka.

Och ledningen för partiet skulle bestämma över i stort sett allting. Det var så Lenin styrde Sovjetunionen.

Kinas agerande kan verka knäppt. Men det finns en genomtänkt idé bakom detta. Inför grundandet av den första kommunistiska staten formulerade Lenin teorin om "demokratisk centralism". "Massorna" skulle omärkligt styras av kommunistpartiet. Ledningen för partiet skulle bestämma över i stort sett allting. Det var så Lenin styrde Sovjetunionen. Det var så Stalin styrde Sovjetunionen. Partiet har alltid rätt.

Annons

I ett Kina som driver företag i utlandet blir det då logiskt att partiets makt ska utsträckas även till ett litet land i Baltikum eller ett litet land i Norden. Alltså ska bannbullor skickas ut till en "uppstudsig" journalist i Örebro och till svenska företag som gör affärer med Litauen.

Att läsa vad kinesisk press skriver om konflikten med Litauen är en surrealistisk upplevelse. Det är en massiv propaganda, oavsett om det är ledartexter eller texter som formellt ska se ut som nyhetstexter. Även här är det partiet som styr, enligt principen om "demokratisk centralism" (ledningen bestämmer allt!).

Annons

... Kinas kommunistiska parti hoppas på att EU kommer att ligga lågt ...

Men i propagandan går det att avläsa saker. Till exempel att Kinas kommunistiska parti hoppas på att EU kommer att ligga lågt, att det inte kommer att bli så mycket mer än några symboliska uttalanden till stöd för Litauen, när varor från Litauen – till synes utan förklaringar – fastnar i den kinesiska byråkratin.

Visst är Kina en viktig handelspartner för Sverige. 2020 exporterade vi för 78 miljarder kronor till Kina. Men exporten till Norge var 152 miljarder, till Tyskland 151 miljarder och till USA 121 miljarder. Ett stopp för export till Kina blir besvärligt. Men det är ändå inte mer än 3,5 procent av Sveriges export.

Slutsats: Vi klarar att ta striden med Kina. om nu Kina skulle bestämma sig för att stoppa handel med Sverige på samma sätt som har skett med handeln från Litauen.

I striden mellan demokratin Taiwan och diktaturen Kina måste Sverige ta ställning för Taiwan.

Med Litauen har Sverige dessutom en rad starka band, genom medlemskapet i EU.

Annons

I striden mellan demokratin Litauen och diktaturen Kina måste Sverige ta ställning för Litauen. Med Litauen har Sverige dessutom en rad starka band, genom medlemskapet i EU.

Vårt besked till Kina borde bli ungefär följande: Vi gillar inte att ni är en diktatur, men det kan vi stå ut med. Men försök inte att lägga er i vår tryckfrihet eller våra relationer med Litauen! Och förresten, om ni stoppar handel med oss så finns det ju egentligen inget skäl att avstå från fulla diplomatiska relationer med Taiwan. Hur skulle det kännas på en skala?

Till toppen av sidan