Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Anders Nilsson
Välkommen till en osäker plats för vaccinering

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Kön är oftast lång till vaccinationsmottagningen på Fredsgatan i Örebro.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Smittspridningen ökar och då väljer regionen att erbjuda alla i Örebro vaccinering i trånga lokaler på Fredsgatan. Det går knappt att mötas i trappan, vaccineringen sker två och två i före detta kontorsrum inför publik och det går inte att ta miste på den skräck som finns i ögonen på människor som köar och trängs i lokalerna. En person håller för näsan med fingrarna hårt tryckta över munskyddet och rusar ut ur lokalen. En annan ryggar med kraft tillbaka in i trappväggen när hon inser att det inte går att mötas utan att snudda vid andra människor. För att vara en livsviktig åtgärd under en brinnande pandemi måste det här gå att göra på ett bättre och säkrare sätt.

Jag var själv och vaccinerade mig i lokalerna på Fredsgatan i början av veckan. Jag hade hört att det var trångt men det som mötte mig och alla andra den här eftermiddagen var något mycket värre. Lång kö in i lokalen där alla förseddes med munskydd och fick möjligheten att sprita händerna. Sedan skulle jag ta mig tre våningar upp. Trapphuset är litet och i trapporna går det med nöd och näppe att mötas. Det var aldrig fråga om att kunna hålla avstånd till andra. Det fanns en hiss men även den var liten och utanför köade flera människor med rullatorer och rullstolar.

Annons

Annons

Inga särskilda avstånd här heller.

Väl uppe på våning tre blev jag placerad i kö igen. Inga särskilda avstånd här heller. En smal korridor var uppdelad i två fält med klisterremsor i golvet för att markera kön in och kön ut. Väl framme i ett större rum sitter nyvaccinerade på stolar och återhämtar sig. Jag blir snabbt anvisad plats i ett intilliggande kontorsrum. Bakom fönster och öppen glasdörr blir jag sedan vaccinerad inför publiken utanför. En spruta för säsongsinfluensa i vänster arm. En tredje dos för covid i den högra. Bredvid mig några meter bort på andra sidan i det lilla rummet pågår vaccination av en annan person.

På väg ut börjar jag fundera vad jag egentligen varit med om. Det här är verkligen massvaccination på löpande band. Personalen arbetar effektivt och gör ett fantastiskt jobb. Men är det verkligen så genomtänkt. Örebro län har varit mycket framgångsrikt när det gäller vaccinering mot covid 19. Nära 90 procent har hittills fått den första sprutan, 87 procent den andra och snart har 100 000 också fått en tredje vaccindos. Jag har tidigare vaccinerat mig i lokaler i Boglundsängen och där var det betydligt lugnare. Bakom skärmvägg kunde jag bli vaccinerad utan större insyn och det förekom överhuvudtaget ingen trängsel.

Omöjliga lokaler skapar trängsel

Folkhälsomyndigheten och regeringen har tillsammans infört tuffare restriktioner i samhället. Det är tydligt att vi alla ska undvika trängsel och att vi ska hålla avstånd till varandra. Går vi på hockey får vi visa vaccinpass och dessutom blir vi anvisade platser en bra bit vid sidan om nästa sällskap. Ska du handla i en mindre butik får du snällt vänta utanför tills någon av de tre-fyra kunderna lämnar affären. Men när du ska vaccinera dig i Örebro idag så verkar inga regler gälla. Omöjliga lokaler skapar trängsel och det finns ingen möjlighet att hålla avstånd. Just det vi ska undvika.

Annons

Annons

Örebro är en av Sveriges största kommuner. Ska det massvaccineras kanske det krävs fler platser att göra det på. Och framförallt bättre och säkrare lokaler. Protesterna mot lokalerna på Fredsgatan har med all rätt varit stora. Därför tittar regionen nu på att hitta andra lokaler. Det är bra. Gör om. Gör rätt. Och slarva framförallt inte med det som är viktigast nu - att människor kan och vill vaccinera sig snabbt, tryggt och säkert.

Regionens enda vaccinationsmottagning i Örebro finns på Fredsgatan.

Bild: Gabriel Rådström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy