Annons

Annons

Annons

Livesänd skidsatsning

Efter succén i Falun – vi sänder JVM-test i Skellefteå: ”Högsta nivå”

Intresset var stort för våra sändningar från Smart Energy Cup och skandinaviska cupen i Falun.
Redan till helgen fortsätter nästa dragplåster – en tävling fylld av framtidens landslagsåkare.

– Det här är en bra möjlighet för åkarna att visa upp sig inför JVM, säger skidförbundets Ludvig Remb.

Efter succén i Falun ser Ludvig Remb fram emot helgen tävlingar i Skellefteå. Sveriges bästa juniorer jagar där en plats i JVM-truppen.

Annons

Tre tävlingsdagar, ett stjärnspäckat startfält och ett stort antal tittare. Livesändningarna från skandinaviska cupen från Lugnet i Falun drog ett stort intresse i många av Bonnier News lokala titlar.

Nu väntar nästa satsning på livesänd skidåkning, den här gången när Bauhaus Cup arrangeras i Skellefteå med ett avslutande JVM-test.

– JVM-testet kryddar det hela. Det är en tävling som är viktig för alla som vill åka junior-VM. De bästa kommer vara på plats och i form för att visa att de vill bli uttagna till junior-VM, säger Ludvig Remb som är grenansvarig på svenska skidförbundet.

Annons

JVM arrangeras i Lygna, Norge, i slutet av februari. JVM-testet i Skellefteå är därför en viktig tävling och en bra chans att visa upp sig för åkarna. Dessutom är det årets enda uttagningsgrundande tävling i juniorformat.

Annons

– Det här är den högsta nivån vi har på en tävling på juniorsidan, utöver junior-SM. Det här är huvudhelgen för alla som är aktiva skidåkare på den här nivån, säger Ludvig Remb.

Sveriges William Poromaa vann 15 kilometer klassiskt i Skandinaviska Cupen i Falun på lördagen. Foto: Ulf Palm / TT

Bauhaus Cup inleds på fredagen den 14 januari med 10 kilometer klassisk åkning, fortsätter med en sprint på lördagen och avslutas med en masstart, för damer och herrar. Distansen där är 15 kilometer respektive 30 kilometer. Söndagens tävling, JVM-testet, är dock inte en del av Bahaus Cup.

– Tävlingsprogrammet ser dessutom exakt ut som det på JVM vilket gör det extra spännande. Sedan är det inga fler tävlingar innan mästerskapet. Truppen ska vara klar efter helgen, säger Ludvig Remb.

Tävlingsprogrammet i Skellefteå

Fredag 14 januari – 10 km klassisk stil – se loppet här

Lördag 15 januari – sprint fristil – se loppet här

Annons

Annons

Söndag 16 januari – JVM-test 15 km damer och 30 km herrar – se loppen här

På fredagen är det sändningsstart 08.50 och första start är 09.00. På lördagen är det sändningsstart 10.50, första start är 11.00 och på söndagen är det sändningsstart 09.20, första start är 09.30.

Det är säsongens andra deltävling i Bauhaus Cup som väntar i Skellefteå. Säsongen startade i Idre med ett stort antal deltagare. Intresset är väldigt stort även till helgen.

– Över 300 deltagare blir det alla gånger, i Idre var det nära 400. Om det inte var rekord, så var det väldigt nära, säger Ludvig Remb.

Jonna Sundling jagade ikapp Maja Dahlqvist och tog hem segern under sina samtliga lopp i Falun förra helgen. Foto: Ulf Palm / TT

Varför är intresset så stort?

Cupen blev inte av förra året på grund av pandemin. Det kan vara en av anledningarna till att intresset är så stort nu. Jag tycker samtidigt att vi är inne i en positiv trend, både när det gäller killar och tjejer inom skidåkningen. De som är med går verkligen "all in" och satsar för att bli bra. Det skapar en god kultur.

Svenska Skidförbundet (SSF) arrangerar årligen Bauhaus Cup. Utöver junior-SM, är det den viktigaste tävlingsserien för landets juniorer (den officiella juniorcupen). Cupens deltävlingar tilldelas, efter en urvalsprocess, fyra till fem arrangörer som genomför tävlingarna.

Annons

Annons

För att se sändningarna behöver du vara prenumerant hos oss. Är du inte det, kan du enkelt bli det genom att klicka här. Via länken hittar du också fredagens sändning.

Här är de livesända tävlingarna under säsongen:

4-5 december: Smart Energy Cup, Bruksvallarna

7-9 januari: Smart Energy Cup/Skandinaviska cupen, Falun

14-15 januari: Bauhaus Cup (junior), Skellefteå

16 januari: JVM-test, Skellefteå

29-30 januari: Smart Energy Cup, Torsby

19-20 februari: Smart Energy Cup, Skövde

5-7 mars: Folksam Cup (ungdomar 15-16 år), Järpen

9-13 mars: JSM, Åsarna

8-10 april: Smart Energy Cup/Bauhaus Cup (junior), Sollefteå

21 april: SM-avslutning (sprintstafett), Bruksvallarna

Ludvig Remb.

Bild: Anders Staffas

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan