Annons

Annons

Annons

Annons

krönika

Bernard Guetta
Tre saker att tänka på, herr Putin!

Det första jag vill säga er, herr president, är att jag skulle reagera precis som du.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

President Putin på besök vid en militär utställning. Bredvid står Rysslands försvarsminister, Sergei Shoigu.

Bild: TT

Annons

Om Schweiziska Edsförbundet, gränsande till Frankrike och ytterligare tre EU-länder, beslutade att gå med i en Rysslandsdominerad militärallians skulle jag oroa mig och önska att våra regeringar inte bara reagerade verbalt, oavsett förbundets makt.

... förståeligt att du sätter press på Nato för att alliansen inte ska öppna sina portar mot Ukraina ...

Med andra ord är det förståeligt att du sätter press på Nato för att alliansen inte ska öppna sina portar mot Ukraina, Georgien eller något annat land som lämnat Sovjetunionen. Men du måste å din sida erkänna att dessa länder, som är självständiga sedan tre decennier, knappast har för avsikt att bli ryska protektorat.

Annons

De vill förbli fria, friare än de lyckats vara hittills, och annekteringen av Krim, de organiserade oroligheterna i Donbass, liksom ständiga kränkningsmanövrer och förnekande av den ukrainska identiteten – allt du gör och säger bidrar kort sagt till att vidmakthålla en rädsla för Ryssland längs landets gränser.

Annons

De länder som hotas är de som befinner sig mitt emellan. Inte Ryssland. Till skillnad från Ryssland har Atlantpakten inte genomfört någon annektering av landområden, och om ni inte vill att Nato ska utvidgas till era gränser är det upp till er att ge era grannar, inte minst Ukraina, garantier för icke-angrepp och icke-inblandning som är så starka att de, och även EU-staterna, tror på dem.

Det är upp till dig, herr Putin, att föra fram idéer och förslag som kan lugna de länder som du tycks neka självständighet. Det är framför allt på dig som möjligheten till en ny europeisk säkerhetsuppbyggnad beror, men om ni vägrar lägga grunden för en sådan och går så långt som till att annektera eller invadera nya ukrainska regioner är det inte enbart europeiska och amerikanska ekonomiska sanktioner som ni kommer att få hantera.

... vars handelsmän ända sedan början på seklet knaprar på ert enorma Sibirien som ni inte förmår befolka ...

Det handlar också om ett närmande till Kina, denna nya stormakt, vars handelsmän ända sedan början på seklet knaprar på ert enorma Sibirien som ni inte förmår befolka, och som den globala uppvärmningen snart har förvandlat till ett eldorado.

Om du vill ta risken att låsa in Ryssland i förbund med Kina står det dig fritt att glömma att det ryska folkets historia, intressen och kultur gör Ryssland till en av Europas stora nationer – men har du verkligen tänkt igenom konsekvenserna av ett sådant val? Har du tänkt på att den ryska medelklassen, ditt lands tillgång, inte skulle vilja se mer av detta än era oligarker, och att armén och FSB oundvikligen skulle undra över maktbalansen mellan fattigmakten Ryssland och dess nya allierade – världens näst största ekonomi som ni skulle göra er så beroende av?

Annons

Annons

Och en tredje sak, herr Putin. Kanske säger du dig att de kazakiska ledarna har lagt sig för dina fötter genom att be dig återställa ordningen i många av deras städer. Det stämmer. Precis som för Belarus ledare blir det nu mycket svårare för dem att vända sig mot västländerna, Turkiet eller Kina för att dra sig undan ditt inflytande.

Kanske intalar du dig till och med att det ryska imperiet håller på att återuppbyggas, snabbare än du någonsin kunnat drömma om. Det är för övrigt vad många västerländska analytiker tror och fruktar. Men se upp, herr Putin!

... varit på vippen att störtas av ett folkligt uppror som skulle ha segrat utan militärt ingripande.

Det finns ett annat sätt att avläsa det som sker i Kazakstan. Där, i det största av de centralasiatiska länderna, har en republik av samma modell som du har danat i Ryssland varit på vippen att störtas av ett folkligt uppror som skulle ha segrat utan militärt ingripande.

Varken du eller din säkerhetstjänst, de kazakiska ledarna eller någon annan såg detta komma, och det finns två slutsatser att dra av det.

Den första är att detta lika gärna skulle kunna hända i Ryssland där din popularitet stadigt sjunker i takt med levnadsstandarden. Den andra är att Kazakstan bara är det sista i raden av de länder som du kallar ert ”närland” att göra revolt mot korruption och brist på friheter. Ukraina har gjort det, det vet vi, liksom Belarus, Georgien, Moldavien, Kirgizistan och Armenien, medan Azerbajdzjan närmat sig Turkiet som levererar vapen även till Ukraina.

Annons

Dina drömmars imperium är snarare i upplösning än under återuppbyggnad ...

Ni har återtagit kontrollen över Armenien, Belarus och kanske, det återstår att se, Kazakstan, men Ukraina har dragit sig bort från er, Georgien går från en kris till en annan, Moldavien har för avsikt att ansluta sig till EU – det finns alltså inte en enda del av det forna Sovjetunionen som inte har destabiliserats och där du inte skapat rysskräck. Dina drömmars imperium är snarare i upplösning än under återuppbyggnad, och tjugo år efter att du kom till makten utövar du, snart 70 år, inte samma charm på ryssarna som den hämndlystne, muskulösa unge man du en gång var.

Så mitt råd, herr Putin, är att sluta söka vedergällning som du inte har råd med. Om du vill sluta skrämmas bör du välja Europa framför Asien, lugna de övriga europeiska länderna, föreslå era grannländer förtroendeskapande åtgärder samt söka de kompromisser som är nödvändiga för stabilitet och välstånd i Europa, vårt gemensamma hem.

Bernard Guetta är ledamot i Europaparlamentet för mittenpartiet Renew Europe

Översättning från franska: Maria Ripenberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan