Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Susanne Strand
Varför lämnar hon inte honom?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Jag har precis varit ute på en promenad i den gnistrande snön. Det är skönt att komma in i värmen. Jag tar av mig de snöiga skorna och hänger upp jackan. Det ska bli gott med kaffe. När jag snubblar över skorna stannar jag upp. Jag kommer att tänka på Lena.

Lena var utsatt för våld av sin man under många år. Våldet kom smygande, det fanns inte där från början. Eller, det fysiska våldet fanns inte rättar hon sig när hon berättar. Det var andra former av våld, som inte syntes. Hon berättar hur bra allting var när de träffades. Han var snäll och mån om henne. Han ringde och messade ofta. Gulliga sms. Hon kände sig sedd och älskad. Han ville vara med henne. Mer än något annat. Hela tiden.

Första gången hon kom in i hans stora lägenhet var hon imponerad över hur rent och fint allt var. Hon tänkte på tidigare relationer där det ofta varit hon som fick städa. Hon hatade att städa. Hon tog av sig skorna och ställde dem på golvet till höger om dörren. Då blev han nästan lite förnärmad och tillrättavisade henne. ”Lena, skorna ska stå till vänster, i skohyllan.

Annons

Annons

Tänk på trägolvet. Det förstår du väl?” Självklart tänkte hon. Så dumt av mig. Hon såg ju fläckarna på golvet. Klart skorna ska stå i skohyllan!

Det perfekta paret sa hennes kompisar. I alla fall i början. Hon behövde inte arbeta. Han delade med sig av sin lön. Ibland. Hon fick det mesta hon behövde när hon frågade. Inte alltid. Mer kläder behövde hon ju inte nu när hon ska vara hemma. Han ville att hon flyttade in till honom. Det var onödigt med två hyror. Fantastiskt! Vad han är snäll och generös, tänkte hon. Hon sade upp sig från sitt jobb.

Det perfekta paret sa hennes kompisar. I alla fall i början

Hon städade lägenheten precis som han ville ha den. Det var så enkelt eftersom allt hade sin plats. Det skulle vara rätt. Ibland när hon av misstag ställt sina skor på golvet kunde han brusa upp och bli arg. Då var han inte snäll. Men, med all rätt, tänkte hon. Om jag bara kunde göra de enklaste saker rätt skulle han inte behöva bli så arg. Han ber om ursäkt.

Ibland har han köpt en present. Så snällt.

Kompisarna fortsatte att höra av sig om fika eller bio. Men det avtog med tiden. Han förklarade för henne att de var avundsjuka för att hon har det så bra. Hon behöver inte dem.

Inte systern heller. ”Din syster ringer och ljuger och tjatar hela tiden. Och du blir ledsen.” Jo, det hade han rätt i. Hennes syster ringde ofta. Hon frågade om han var våldsam. Syrran fattar verkligen inte, tänkte Lena. Han är ju jättesnäll. Oftast. Lämna mig ifred, sa hon till systern som fortsatte höra av sig.

En snöig vinterdag kom hon hem med flera tunga matkassar och gick in i köket. Skorna hoppade hon ur innanför dörren. Maten ska bli speciell i kväll, deras årsdag! Hon behövde sätta igång med förberedelserna. Hon ska ställa undan skorna strax. Hon hade tid. Han skulle inte komma hem förrän om några timmar. Hon hade koll.

Annons

Annons

Dörren öppnades. Han var tidig. Med en blombukett i handen snubblade han över skorna.

Han skrek ”Vad är det för fel på dig? Skorna ska stå i skohyllan!!” Han kastade blommorna på golvet. ”Vad är det du inte kan ta in i ditt söta lilla huvud?” Sen gav han henne en örfil så att hon ramlade in i väggen. Lena blev förskräckt, slår han mig?! Sen skämdes hon. Hon vet ju att skorna ska stå i skohyllan. Han hade rätt. Här hade han jobbat hela dagen och köpt blommor. Hon kunde inte ens sköta den enklaste sak. Vad är det för fel på mig, tänkte hon.

Jag är helt värdelös. Vilken tur att jag har honom. Ingen annan kommer att stå ut med en slarver som mig. Efteråt sa han ”Förlåt, men om du hade ställt skorna i skohyllan hade jag inte blivit så arg. Det vet du ju. Se vad du fick mig att göra”.

Jag är helt värdelös. Vilken tur att jag har honom. Ingen annan kommer att stå ut med en slarver som mig.

Våldet trappades upp. Hon hade alltid koll på skorna, men det kom ständigt nya krav. Han rättfärdigade våldet. Det blev en del av vardagen. Hon fick blåmärken. Ibland blev det öppna sår om han slog henne med handen där han hade klockan. Så här ska det inte vara tänkte hon flera gånger när hon hämtade plåster och smärtstillande. Det är fel att använda våld.

Fakta

Så många drabbas

►Var fjärde kvinna och var sjätte man i Sverige har någon gång varit utsatt för våld i nära relation.
►Psykologiskt våld innefattar kränkningar, inskränkning av frihet, trakasserier och hot.
►Hälften av de som utsätts för psykologiskt våld blir också utsatta för fysiskt våld.

Att lämna en våldsam relation är en process inte en enskild händelse. Följande har betydelse:
►insikt om att vara våldsutsatt
►våldet intensifieras
►hoppet att det ska bli bättre försvinner
►våldets påverkan på barn
►möjlighet att klara sig ekonomiskt
►stöd från vänner, familj och yrkesprofessionella

För dig som känner någon våldsutsatt
►Stanna kvar, även om hen inte vill ha kontakt
►Lyssna när hen är redo att berätta
►Var ett stöd i processen att lämna
►Vid akut fara ring polis

För dig som är våldsutsatt finns
►Kvinnofridslinjen 020 50 50 50
►Lokala kvinnojouren
►Polisen 114 14, vid akut behov av hjälp 112
►Socialtjänsten

För dig som riskerar att skada din partner finns telefonlinjen Välj att sluta med numret 020 555 666

Annons

Annons

Han var ju snäll, egentligen. Och det var ju inte enbart hans fel, hon var ju så slarvig. Därför lämnar hon inte honom …

Lenas historia visar hur det psykologiska våldet bryter ner. Det syns inte. För henne blev det sakta en del av vardagen. Så är det inte för alla våldsutsatta. Våldet kan vara fysiskt brutalt redan från början. Våldsutövaren lägger ofta skulden på den utsatta. Det är ALDRIG den utsattas fel att hen blir slagen. Våldsutövaren bär ansvaret för våldet.

För många tar det flera försök att lämna en våldsam relation, det är en process. Att få hjälp av någon kan vara helt avgörande. För Lena var det hennes syster som oförtröttligt fortsatte att höra av sig fast Lena uttryckligen sa ifrån. Idag lever Lena i en ny relation utan våld, hot, kontroll, isolering eller ekonomisk utsatthet.

Mina skor får stå kvar på hallgolvet. Snöslasket rinner sakta av dem när jag går in och hämtar mitt kaffe. Det borde vara en självklarhet för alla att kunna ställa skorna var de vill. Oavsett väderlek eller typ av golv. Men så är det inte.

Fakta

Susanne Strand

► Ålder: 49 år.

► Familj: Man och tre barn.

► Bor: Örebro.

► Forskningsområde: Våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.

► Kuriosa: Jobbpendlar till Melbourne i Australien.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan