Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaÅrets örebroare 2021

Anders Nilsson
Dags att nominera 2021 års hjältar

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Vem får priset som Årets örebroare 2021 och förutom äran får motta priset - hubben - som symboliserar Örebro och dess kranskommuner?

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Nu efterlyser vi namn på hjältar i Örebro. Personer som gjorde det där lilla extra förra året. Det har blivit dags att utse Årets örebroare 2021.

Förra året var inget vanligt år heller. Det var ytterligare ett pandemiår och samhället utsattes för stora påfrestningar. Många pendlade mellan hopp och förtvivlan. Restriktioner och rekommendationer gjorde att allting inte blev som vanligt. Under ännu ett år.

Därför vill jag att du nominerar just den person du vill se som Årets örebroare 2021.

När samhället är utsatt så finns det alltid människor som kliver fram och ger en hjälpande hand. Som gör gott för många andra. Det är dessa personer vi vill få tips om. Det kan vara någon som gjort något bra i familjen eller i närmaste vänkretsen. Personer som klivit fram på arbetsplatserna och varit ett stort stöd. Men också människor som trots speciella omständigheter fortsätter att leda en verksamhet. Här finns många ledare inom idrotten som ser till att barn och ungdomar har en bra sysselsättning. Eller personer inom kulturverksamheter och det stora föreningslivet. Här finns också alla entreprenörer som sliter för att deras företag ska kunna leva vidare samtidigt som restriktionerna försvårat deras arbete.

Annons

Annons

Årets örebroare 2020: Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

Bild: Robban Andersson

Det finns många hjältar inom vården och äldreomsorgen som fortsatt att slita ont för att hjälpa andra. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor och andra som gått av sitt pass för att direkt gå på nästa för att bemanningen ska gå ihop. Som stått i frontlinjen mot pandemin. Finns Årets örebroare 2021 där?

Årets örebroare har utsetts sedan 1996. Syftet nu är att premiera en person som gjort stora insatser för staden/kommunen och som kanske fått uppmärksamhet för det även utanför kommungränsen. Bland pristagarna under åren finns många kända namn som Sigvard Marjasin, Ernst Kirchsteiger och Anita Nyström men även ett lag eller en grupp kan få priset. Till exempel har Kif Örebro och rockbandet Millencolin blivit Årets örebroare.

Årets örebroare 2017: Anita Nyström.

Bild: Robban Andersson

I fjol fick smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen mest av folkets röster. Rekordmånga röstade på de sju kandidaterna till priset. Det visar hur viktig denna utmärkelse är för örebroarna och för staden.

Gunlög Rasmussen utsågs til,l årets örebroare 2020 och fick ta emot priset i samband med NA:s Önskekonsert i stadsparken.

Bild: Kicki Nilsson

Annons

Under året har NA intervjuat många hjältar. Starka berättelser om personer som gjort gott, spridit glädje och gett en smula hopp och framtidstro trots allt mörker. Men det vi publicerat är förmodligen bara toppen på ett isberg av fina insatser. Med all sannolikhet har våra journalister inte berättat alla hjältehistorier. Men vi vill gärna skriva dem.

Annons

Fakta

Fakta Årets örebroare genom tiderna

2020: Gunlög Rasmussen

2019: Domingos Souza.

2018: Gregor Zubicky.

2017: Anita Nyström.

2016: Josefin Stålberth.

2015: Jens Schollin.

2014: Kif Örebro.

2013: Stadsparken Team Lars-Erik Krafve.

2012: Richard Kennett.

2011: Arziv Suhak.

2010: Mats Rosenberg.

2009: Lotta Grey.

Framröstade vinnare 2005–2008 på na.se:

2008: Sixten Boström.

2007: Josef Fares.

2006: Thomas Andersson.

2005: Millencolin.


Utsedda av en NA-jury 1996-2002:

2002: Mehdi Ghezali d ä.

2001: Ernst Kirchsteiger.

2000: Roxana Sundström.

1999: Göran Gunnarsson.

1998: Anna-Lena och Christer Fahlström.

1997: Sigvard Marjasin.

1996: Gustav Svensson (rollfiguren i tv-serien ”Svensson, Svensson”).

Årets örebroare 1996: Gustav Svensson (rollfiguren i tv-serien ”Svensson, Svensson”) gestaltad av skådespelaren Allan Svensson.

Årets örebroare 2007: Josef Fares.

Bild: Håkan Risberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan