Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Taiwan står på Sveriges och Ukrainas sida och får en örfil av Sverige

Dagen efter att ryska styrkor invaderade Ukraina meddelade Taiwans regering: Taiwan kommer att delta i de internationella sanktionerna mot Ryssland.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Taiwan står på Ukrainas sida – och försvarar därmed också Sveriges frihet att välja säkerhetspolitik.

Bild: TT

Annons

På den ena sidan Taiwansundet ligger Folkrepubliken Kina. På den andra sidan ligger Taiwan.

Skridskostjärnan Nils van der Poel skänkte en av sina olympiska guldmedaljer från OS i Peking till Gui Minhai, den svenske bokförläggaren som fortfarande hålls inspärrad i Folkrepubliken Kina. Medaljen togs emot av Angela Gui, dotter till Gui Minhai. Förlagsverksamheten som Gui Minhai var med och drev i Hongkong har nu flyttat till Taiwan.

Få saker kan utgöra en mer påtaglig inblandning i ett annat lands angelägenheter än att invadera landet ifråga ...

Ukrainakonflikten skapar ett dilemma för regimen i Peking. Å ena sidan brukar Kina officiellt hålla hårt på principen om "icke inblandning" i andra länders angelägenheter. Få saker kan utgöra en mer påtaglig inblandning i ett annat lands angelägenheter än att invadera landet ifråga med militär trupp och dessutom hålla en del av landet under ockupation. Å andra sidan passar det Kina rätt väl att vara allierat med Putin. Båda länderna har ett maktpolitiskt intresse att motverka USA. Och båda länderna har ett intresse att trycka ner alla tendenser till demokrati.

Annons

Annons

Så Kina tänker inte delta i några sanktioner mot Ryssland. Det är lite av "oss skurkstater emellan" över detta. Principen om "icke inblandning" handlar egentligen om att Kinas kommunistiska parti vill kunna fängsla politiska motståndare, bråka med demokratin Taiwan och spärra in miljoner människor i Xinjiang i arbetsläger utan att någon lägger sig i.

... en påtaglig inblandning i Sveriges inre angelägenheter ...

De arga mejl som Kinas ambassad har skickat till exempelvis NA får i strikt mening betraktas som en påtaglig inblandning i Sveriges inre angelägenheter, närmare bestämt vår regeringsform och vår tryckfrihetsförordning. Men det räknas liksom inte in i den princip som Kinas kommunistparti säger sig tillämpa.

Taiwan är en av Asiens bäst fungerande demokratier. Det är ett land som levererar avancerade halvledare så att vi kan köra våra bilar, surfa på våra mobiltelefoner och jobba med våra datorer. Taiwan står för anständighet och ett fungerande internationellt regelverk.

Taiwans premiärminister Su Tseng-chang meddelade i fredags att landet kommer att delta de internationella sanktioner som till exempel USA, EU, Japan och Sydkorea genomför mot Ryssland. För Taiwan vill vara med i den allians av demokratier som nu försvarar Ukraina. Även i Taiwan lystes byggnader upp i gult och blått för att markera solidaritet med Ukraina.

Annons

För Rysslands krig handlar inte bara om Ukraina, utan också om att Putin vill skapa en intressesfär där Sverige och Finland ingår ...

Annons

Taiwan står alltså på Ukrainas sida. Och på Sveriges sida. För Rysslands krig handlar inte bara om Ukraina, utan också om att Putin vill skapa en intressesfär där Sverige och Finland ingår, visserligen lite i utkanten. Putin vill ha vetorätt mot vår säkerhetspolitik, om vi skulle få lust att gå med i Nato.

En nyckelfaktor för att göra livet surt för Putin är att stoppa leveranser av halvledare. Taiwan är världens största leverantör av halvledare. Nummer två är Sydkorea, som också deltar i sanktionerna mot Ryssland.

Ur det perspektivet blir det så absurt att Sverige har en beröringsskräck med Taiwan. Myndigheter tar bort ordet "Taiwan" från sina officiella listor över länder. En örfil mot demokratin Taiwan! Inga ministrar reser till Taiwan. Vi talar då om ett land som – i ett läge där det råder krig i Europa – står på samma sida som Sverige. Kina står mer eller mindre på Rysslands sida. Det är hög tid att prioritera upp relationen med Taiwan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan