AnnonsÖrebro läns bildningsförbund

De gjorde personlig resa på folkhögskola i Örebro: “Utvecklats oerhört mycket”

Studier på folkhögskola ger mycket mer än bara kunskap, för många är det den bästa tiden i livet. Loden Tuckerhill och Hampus Wiksten upplever båda att de utvecklats på ett personligt plan under sina studier.

– Jag har utvecklats oerhört mycket som person, säger Loden Tuckerhill.

På Fellingsbro folkhögskola, som är en av sex folkhögskolor i Örebro län, går Loden Tuckerhill sitt första år på teckenspråks- och dövblindtolksutbildningen. En utbildning där kursdeltagarna får lära sig nya ord på teckenspråk varje dag och utmanas i att använda språket i så stor utsträckning som möjligt.

Loden och hennes kursare övar bland annat på att översätta filmer och kommunicera med varandra. Vid Lucia översatte de även ett luciatåg till teckenspråk som de framförde på dövskolor i Örebro.

– Det är väldigt intensivt att hinna lära sig allt på utbildningen men det är fruktansvärt kul, säger hon.

Nyfiken på att utvecklas och plugga? Läs mer om folkhögskolor i Örebro län här.

Loden Tuckerhill går första året på teckenspråks- och dövblindtolksutbildningen vid Fellingsbro folkhögskola. Foto: Emma Lado

För Loden har studierna på folkhögskolan gjort det möjligt att testa någonting nytt efter tretton år som undersköterska inom äldreomsorgen – men det har även skapat förutsättningar för en personlig resa.

– I samband med flytten och skolstarten valde jag att komma ut som öppen transperson, just för att jag visste att folkhögskola är en sådan trygg och öppen miljö. Jag kände att det var ett väldigt bra tillfälle att komma in i det nya livet, lära känna mig själv på nytt och bli trygg, säger hon.

Loden drömmer om att kombinera utbildningen med sin tidigare erfarenhet från vården för att i framtiden arbeta som sjukvårdstolk.

Läs mer om folkhögskolor i Örebro län och alla dess olika kurser här.

"Det är väldigt intensivt att hinna lära sig allt på utbildningen men det är fruktansvärt kul", säger Loden. Foto: Emma Lado

På Hällefors folkhögskola går Hampus Wiksten musikteaterlinjen. Han upplever folkhögskolan som en egen liten värld där det är lätt att lära känna andra deltagare och lärare. För Hampus har det lett till massor av ny kunskap, men även personlig utveckling.

– Modet att sjunga inför andra människor var inget jag hade sedan innan. Men nu har jag ett helt annat självförtroende, säger han.

Nyfiken på att utvecklas och plugga? Läs mer om folkhögskolor i Örebro län här.

Hampus Wiksten går musikteaterlinjen vid Hällefors folkhögskola. Foto: Emma Lado

Under utbildningen har Hampus fått möjlighet att arbeta i olika projekt. I ett av projekten var han med och satte upp en barnteater som åkte på turné och spelade inför förskolebarn.

– När vi gjorde barnteatern fick vi göra våra egna kostymer och rekvisita. Vi fick planera och lära oss att göra allt själva, det var väldigt roligt, säger Hampus.

Läs mer om folkhögskolor i Örebro län och alla dess olika kurser här.

"Modet att sjunga inför andra människor var inget jag hade sedan innan. Men nu har jag ett helt annat självförtroende", säger Hampus. Foto: Emma Lado

Hampus Wiksten tycker att folkhögskolan har en öppen och inspirerande miljö som uppmuntrar till utveckling.

– Jag skulle nog säga att det är ett bra sätt att hitta sig själv efter gymnasiet, man kanske inte riktigt vet vad man vill och då skulle jag säga att folkis är ett väldigt bra sätt att utvecklas på, säger Hampus.

Nyfiken på att utvecklas och plugga? Läs mer om folkhögskolor i Örebro län här.

Fakta

Folkhögskolor i Örebro län

I Örebro län finns de sex folkhögskolorna:

- Hällefors folkhögskola

- Fellingsbro folkhögskola

- Kävesta folkhögskola

- Örebro folkhögskola

- SIMA folkhögskola

- Karlskoga folkhögskola

Flertalet av skolorna har även filialer. Här erbjuds allt från grundkurser, gymnasiekurser, uppdragsutbildningar och yrkesutbildningar till utbildningar i estetiska ämnen.

Folkhögskolorna i Örebro län ger sina deltagare möjlighet att läsa upp ämnen från grundskolan och gymnasiet eller att fördjupa sig i sitt specialintresse.

Såhär säger tidigare deltagare på Örebros folkhögskolor om sina upplevelser

Oscar Frendig, tidigare deltagare på allmän kurs vid SIMA folkhögskola.

“När jag började läsa på SIMA folkhögskola var jag osäker i min studieteknik då det hade gått många år sedan jag suttit i skolbänken. SIMA har gett mig en enorm personlig utveckling, motivation och de öppnade dörrar ut till världen. Jag blev antagen till utbildningar jag inte trott jag skulle bli antagen till. SIMA gav mig nya möjligheter, erfarenheter och en personlig utveckling som jag har mycket nytta av.”

Cassie Seidlitz, tidigare deltagare på allmän kurs vid Örebro folkhögskola.

“Att studera på Örebro Folkhögskola gjorde all skillnad i världen för mig. Jag utvecklades otroligt mycket, både personligt och utbildningsmässigt. Utan Örebro folkhögskola hade jag nog aldrig kommit in på mitt drömprogram. Socionomprogrammet är vanligtvis svårt att komma in på, men i januari gjorde jag det och det är tack vare Örebro folkhögskola. Lärarna där är otroligt bra på det de gör, förstående och stöttande.”

Ola Gustavsson, tidigare deltagare vid Karlskoga folkhögskola. Han började en studiemotiverande folkhögskolekurs och gick sedan via allmän kurs till fritidsledarlinjen.

“Jag är glad att jag fick ett jobb direkt efter utbildningen. Med en fritidsledarexamen har jag mycket större möjlighet att få anställning om jag i framtiden söker nya jobb. Man får läsa mycket intressant och just lärandet tillsammans med andra är unikt på folkhögskolan. Sen gjorde vi kul saker, såsom kanothajk, fjällvandring, mm. Det är en fantastisk utbildning och den mest lärorika och innehållsrika tiden i mitt liv!”

Andreas Zheng Svensson, tidigare deltagare på allmän kurs vid Kävesta folkhögskola.

"För mig innebar tiden på Kävesta folkhögskola mer än bara en behörighet till högre studier. Jag gavs en chans och ett sammanhang där jag vågade finna tilltro till min inre förmåga och leva upp till min fulla potential. Idag läser jag min sjunde termin på Juristprogrammet vid Stockholms universitet och håller även på att ta en kandidatexamen i genusvetenskap. Mitt mål är att bli advokat och företräda brottsoffer och barn.”

Läs mer om folkhögskolor i Örebro län och alla dess olika kurser här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Nerikes Allehandas redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy