Annons

Annons

Annons

Galan för Ukraina

Örebro tillsammans för Ukraina – insamlingsgala för barnen lockar lokala artister

Örebro tillsammans för Ukraina, så blir namnet på den insamlingsgala som NA gör tillsammans med Kulturaktiebolaget, Svenska kyrkan och Unicef.

Text

Björn Lycklig Wallgren från Kulturaktiebolaget, kyrkoherde Anders Lennartsson, NA:s kulturchef Sofia Gustafsson och NA:s ansvarige utgivare Anders Nilsson

Bild: Robban Andersson

Annons

Det började med ett enkelt upprop på Facebook där den ständigt aktuelle musik- och kulturfixande eldsjälen Björn Lycklig Wallgren kollade av vilket intresse det fanns bland Örebros kulturliv för att bidra på något sätt till dem som drabbats värst av kriget i Ukraina, det vill säga barnen.

– Om det fanns! Intresset visade sig vara enormt, säger han när han dyker upp på NA:s redaktion för ett möte om det som kommer bli verklighet nästa torsdag den 17 mars i S:t Nicolai kyrka med start klockan 19.00.

– Många artister och andra kulturutövare har hört av sig och vill vara med. Det är nästan som ett tvärsnitt av Örebros kulturliv och det blir inte bara musik utan även konst, poesi och en del annat, berättar Björn vidare och hintar om att Ted Ström kommer att vara med, Mohlavyr, men även det nya stjärnskottet Angeliqa Carlsson som nyligen var med och tävlade i Talang.

Annons

Annons

Programmet är inte helt spikat ännu och fler artister kan tillkomma.

Det kommer inte att säljas några biljetter utan det är fri entré enligt principen först till kvarn. Däremot finns det ett swishnummer 123 092 83 82, dit man kan skicka sitt bidrag där samtliga intäkter går direkt till Unicefs insamling till Ukraina.

Välgörenhetskonsert för Ukraina i Nikolaikyrkan - Björn Lycklig Wallgren från Kulturaktiebolaget, kyrkoherde Anders Lennartsson, NA:s kulturchef Sofia Gustafsson och NA:s ansvarige utgivare Anders Nilsson, håller i trådarna.

Bild: Robban Andersson

Både Svenska kyrkan och NA ser det som självklart att vara med och samla in pengar till de barn som drabbats av kriget.

– NA värnar det demokratiska samhället och därför är det självklart att vi engagerar oss i denna insamlingsgala. Rysslands agerande är uselt, oacceptabelt och inhumant, säger Anders Nilsson, chefredaktör på NA.

Han fortsätter:

– Nu har vi i Örebro och länet chansen att samla in pengar till alla barn som lider på grund av kriget. Örebroarna har tidigare visat sig vara bra på att samla in pengar och är ofta i topp i Sverige när det gäller välgörenhet. Därför blir det mycket pengar även denna gång.

Anders Lennartsson, kyrkoherde får slutordet.

– Jag ser det som självklart att kyrkan ska vara med här. Kyrkan har alltid varit en fredsrörelse och det är orden när vi bryter brödet i nattvarden att vi är samma. Vi kanske inte tycker lika, tänker annorlunda och inte är överens i mycket men inför ett krig och det lidandet måste vi stå tillsammans. Därför blev jag så glad när Björn ringde och ville vara här i kyrkan.

Annons

De pengar Örebro tillsammans för Ukraina drar in lovar Stiftelsen Akelius Foundation att dubbla eftersom man stödjer Unicefs insamling Ukraina. Men visst finns det fler Örebroföretag som vill visa sin generositet.

Annons

– För mig handlar detta om vanlig mänsklighet, om jag inte gjorde något skulle jag skämmas. Att hjälpa andra är en stark drivkraft, och just nu måste vi alla hjälpa Ukraina, säger Roger Akelius, grundare av Akelius Foundation, i ett pressmeddelande.

Fakta

Örebro tillsammans för Ukraina – så funkar det:

Vad? Insamlingsgala till förmån för Unicefs insats i Ukraina.

När? Torsdagen den 17 mars. Klockan 19.00. Insläpp 18.00.

Var? Nikolaikyrkan i Örebro.

Kostar? Fri entré men swisha ditt bidrag till 123 092 83 82 - insamlingen börjar nu. Kontanta bidrag tas emot på plats.

Utmaning: Vi utmanar Örebroföretagen att göra som Akelius Foundation och dubbla det vi samlar in under galakvällen torsdagen den 17/3.

Medverkande så här långt:

Ludwig Hart

Mohlavyr
Punsch
Björn Lycklig
Angeliqa
David Södergren
Mats Dernánd
Ted Ström & söner
Kalle Nilsson & Niklas Ekholm
Emelie Taylor
Annika Gelin
Ulrik Ehn
Kristofer Sjödahl
Olle Unenge & Christy O’Leary
The Country Lilies
Eva Ahremalm

Poesi:
Michael Horvath

Dikt:
Maria Sedell
Isabelle Moreau

Konst:
Oscar Karlsson

Tal:
Anders Nilsson ifrån Nerikes Allehanda
Anders Lennartsson ifrån Svenska Kyrkan

Konferencier:
Sofia Gustafsson

Föreningen Panhorama med Pelle Blohm & Jeanette Olsson
Kommer finnas på plats och prata om demokrati.

Ljud och ljus:
Christoffer Gustaffson - One Audio

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan