Annons

Annons

Annons

Annons

Bernard Guetta

ledare liberal

Bernard Guetta
Var inte rädd för världskrig – vi måste beväpna Ukraina!

Det finns inget oövervinnerligt med honom. Putin hotar oss, viftar med sina kärnvapen och hävdar att han ser ”krigsförklaringar” i våra ekonomiska sanktioner och vapenleveranser till Ukraina. Men låt oss betrakta honom närmare för ett ögonblick.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Putin är inte oövervinnerlig.

Bild: TT

Annons

Om man har gott självförtroende skäller man inte så mycket. När man känner sig stark vrålar man inte som en besatt. Om Putin har svårt att behålla sitt lugn beror det på att det inte finns någonting som kan lugna honom.

De europeiska och amerikanska sanktionerna är så massiva och betungande att den ryska ekonomin snart är helt körd i botten.

Ukrainas motstånd fortsätter att växa och mobiliserar en ökande andel beväpnad befolkning i ett häpnadsväckande nationellt uppror. De europeiska och amerikanska sanktionerna är så massiva och betungande att den ryska ekonomin snart är helt körd i botten.

Rädslan för att Ryssland ska gå i konkurs ökar inom näringslivet, och makthavarna är så skärrade för befolkningens ökade motstånd mot deras risktagande att de har förbjudit ordet "krig" under hot om ofattbara fängelsestraff.

Annons

Annons

En fängslad demonstrant i Moskva håller upp sin protest mot kriget.

Bild: TT

Och sedan har vi den europeiska, amerikanska och globala opinionen som för var dag blir alltmer förfärad över bombningarna, vars enda synbarliga förklaring är stormaktsraseriet hos en man som uppenbarligen har tappat kontrollen.

Den där mannen har förlorat.

Han har förlorat.

Bild: TT

Den där mannen har förlorat. Politiskt har han gjort det redan nu, eftersom han inte klarade av att krossa Ukraina på två dagar med hjälp av en enda truppförflyttning. Men kan man fortfarande hindra honom från att utropa en militär seger, som han inte drar sig för att betala med avskyvärd blodsutgjutelse?

Svaret är ja: Putin är inte oövervinnerlig. Han är möjlig att stå emot, men på två villkor.

Det första är att vi slutar att vara rädda för Tredje världskriget, som han lovar oss morgon, middag och kväll. Det är inte säkert att denna "Ubu" (en fransk litterär figur, red:s anm.) fortfarande är vid sina sinnens fulla bruk, men han har tillräckligt mycket kvar av förståndet för att undvika att utlösa en nukleär apokalyps, som hans befäl för övrigt inte skulle stödja. Till och med användandet av taktiska bomber är högst osannolikt, och alternativet vi hamnar inför är därmed tydligt.

Annons

Putin skulle naturligtvis triumfatoriskt fortsätta med att återerövra Moldavien, Georgien och hela det förlorade imperiet.

Annons

Antingen lägger vi inte två strån i kors under de långa veckor som det tar för Putin att krossa Ukraina, och för demokratierna att förlora all trovärdighet. Den kinesiska regimen skulle då känna sig fri att pådyvla hela Asien sina lagar, med början på Taiwan. Inget skulle hindra de jihadistiska rörelserna från att attackera arabvärlden, Europa och USA, och Putin skulle naturligtvis triumfatoriskt fortsätta med att återerövra Moldavien, Georgien och hela det förlorade imperiet.

Av rädsla för krig skulle vi vara tvungna att strida på tre fronter under betydligt svårare förhållanden, medan det finns en annan möjlighet: att helt enkelt högt och tydligt säga "nej".

Det finns inget som hindrar oss från att massivt beväpna Ukraina, inte bara för att förse dem med flygvapen, vilket USA verkar ha bestämt sig för, utan för att förse landet med de mest sofistikerade av våra vapenslag, och så småningom gå så långt som att låta landet få stöd av internationella kontingenter med erfarna soldater som inte har något att avundas de legosoldater Putin överöser Afrika med.

... definiera vilka förtroende- och stabilitetsåtgärder som för alltid skulle kunna hålla krigets skugga borta från Europas himmel.

Det skulle göra det möjligt att införa en maktbalans utifrån vilken förhandlingar kunde äga rum med syfte att, runt ett konferensbord, definiera vilka förtroende- och stabilitetsåtgärder som för alltid skulle kunna hålla krigets skugga borta från Europas himmel.

Annons

Det är inte genom att få panik utan genom att ta upp den kastade handsken som vi undviker de största farorna. Men denna beslutsamhet kommer inte att räcka.

Det är högst uppenbart att Kina idag aktar sig för att applådera Putin.

Annons

Vi behöver också en allierad, och denna allierade är Kina som inte har något som helst intresse av att låta världen sjunka ned i ett militärt kaos, samtidigt som landets ekonomiska styrka och stabilitet är fullständigt beroende av internationell handel. Det är högst uppenbart att Kina i dag aktar sig för att applådera Putin. Kina ger Ryssland ett handtag på den diplomatiska arenan men vacklar i själva verket mellan en tyst men uppenbar oro, och tillfredsställelsen att se hur USA tvingas lämna Asien och återvända till den europeiska arenan.

Så länge krisen är begränsad kommer Kina att ge sig hän åt skadeglädje, men så snart de ser att vi inte längre drar oss undan utan istället står emot förstår Kina vilken fara landet löper, och man kommer att ta tillräckligt mycket avstånd från Putin för att hans isolering ska få honom att nyktra till.

Mot den ryska "Ubu" behöver vi den kinesiska tyrannen. Det kommer varken att vara angenämt eller gratis, men demokratierna gjorde verkligen inte fel som allierade sig med Stalin för att besegra Hitler.

Bernard Guetta är ledamot i Europaparlamentet för mittenpartiet Renew Europe.

Översättning från franska: Maria Ripenberg

Till toppen av sidan