Annons

Annons

Annons

krönikaKriget i Ukraina

Anders Nilsson
Svenska medier skickar skottsäkra västar till kollegor i Ukraina

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Sverige står upp för Ukraina och dess folk. Viljan att skänka pengar eller bidra på annat sätt är kanske den största vi sett i vårt land. Tillsammans skapar vi en oerhört kraft och det är fantastiskt att så många vill hjälpa till.

I ett krig har medier en nyckelroll. Tidningar, radio, tv och nyhetssajter behöver förmedla trovärdig information till den drabbade befolkningen men också till omvärlden. Allt för att vi ska få veta vad som faktiskt händer. Därför pågår ett intensivt arbete bland svenska medier med att stötta kollegorna i Ukraina.

Foto: Pavel Dorogoy/AP/TT NA och andra mediers upprop publicerades även på ukrianska och ryska och nådde många miljoner läsare.

Annons

NA:s ägare Bonnier News har hittills skänkt en miljon kronor för att stärka oberoende journalistik i Ukraina. När Reportrar utan gränser fick möjlighet att köpa skyddsvästar så hjälpte Bonnier News till med 200 000 kronor. Efter samtal med den oberoende nyhetssajten Kyiv Independent bidrog Bonnier News med 100 000 kronor.

Annons

300 000 kronor har skänkts till den polska stiftelsen Gazeta Wyborcza Foundation som jobbar med att stötta fria och oberoende medier i Ukraina. Tidigare i veckan rullade en transport från Bonnier News mot Polen med kevlarhjälmar, skottsäkra västar, splitterglasögon, powerbanks och första hjälpen-kit. Utrustning som samlats ihop i vår koncern och som nu är på väg till de ukrainska journalisterna.

Tidningsutgivarna, som är paraplyorganisation för Sveriges tidningar har skänkt en miljon kronor till sin motsvarighet i Ukraina, The Ukrainian Association of Press Publishers. Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, har också skänkt en miljon kronor till fria och oberoende medier i Ukraina.

Foto: Andrew Marienko, TT. Ryssland har bombat många bostadshus under invasionen av Ukraina. Här ett sönderbombat hus i Kharkiv.

På NA har vi startat en insamling tillsammans med Svenska kyrkan och Kulturaktiebolaget under namnet “Örebro tillsammans för Ukraina”. Pengarna går till Unicef för att stötta barnen som drabbas av kriget. På torsdag nästa vecka arrangerar vi en insamlingsgala i Nikolaikyrkan med en rad artister. Entreprenören Roger Akelius har lovat att dubbla det belopp som vi lyckas få ihop i vår insamling. Så det kan bli mycket pengar. Du skänker pengar genom att swisha till svenska kyrkans swishkonto 123 092 83 82.

Annons

Annons

Svenska medier jobbar också med journalistik som vapen. Mediernas upprop till stöd för oberoende medier i Ukraina och Ryssland har fått ett enormt genomslag. Det var den 3 mars som NA och ytterligare 70 olika tidningar i Sverige publicerade uppropet på svenska och även översatt till ryska och ukrainska. Tidningarna publicerade även artikeln på sina nyhetssajter och i sociala medier. Syftet med publiceringen var att ta stötta fria och oberoende medier i såväl Ryssland som Ukraina i en mycket svår situation. Den sammanlagda räckvidden för tidningarna som deltog är nära 23 miljoner läsare. De ryska och ukrainska översatta versionerna i sociala medier beräknas ha resulterat i 27 miljoner postningar, gilla-markeringar, delningar och kommentarer. Så nog har budskapet gått fram.

Rysslands invasion av Ukraina är avskyvärd. Vi är många som aldrig någonsin kunde tänka tanken att ett krig skulle kunna bli verklighet i Europa igen. Därför är det så viktigt att alla på olika vis bidrar för att både hjälpa de drabbade men också gör allt för att påverka så kriget kan få ett slut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan