Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Susanne Strand
Sms:en bara fortsatte komma till Angelikas mobil – tar stalkning någonsin slut?

Så var det dags för det nya normala. Jag kan gå vart jag vill utan restriktioner. När jag strosar ner mot torget och ser alla caféer som öppnat i vårsolen kommer jag att tänka på Angelika.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Fakta

NA:s vetenskapssatsning

►Idag fortsätter NA:s satsning på vetenskapsjournalistik. Tio olika forskare, alla verksamma på Örebro universitet, skriver krönikor på fredagar, inom en rad varierande områden. Idag är det Susanne Strands tur. Hon forskar om våld i nära relation, stalkning samt hedersrelaterat våld och förtryck. Nästa vecka publicerar Johanna Björklund krönika. Hon forskar om mat, miljö och hållbarhet.

Angelika var utsatt för en stalkare. Det var en man som kontaktade henne mot hennes vilja vilket skapade rädsla och oro. Stalkningen begränsade hennes liv under många år. Allt började för nio år sedan, strax efter att hon fyllt 25. Hon var ute och festade med kompisar när hon träffade en jättetrevlig kille. Kvällen blev magisk. Nästa dag fikade de på ett café och skrattade tills dag blev till kväll. Dagen efter fick hon en stor blombukett med bud ”Du är vackrast i världen”. Hon blev glad. Men hur visste han var hon bodde? Förmodligen hade hon sagt det - eller?

Annons

Annons

Han skickade massor med roliga sms. Pling. Några svarade hon på och då skickade han fler.

Han ville helst träffas varje dag, men hon skulle på jobbresa. Han smsade hela tiden och visst var det fint men det blev lite väl mycket. När hon kom hem tog han med henne på dejt i parken där de kunde vara själva. Han blev intensiv och personlig i sina kärleksförklaringar. Nu började det bli obekvämt. De kände ju knappt varandra. Hon ville gå hem. Frustrerat försökte han övertala henne att stanna men hon stod på sig. De skiljdes åt med en kram som varade lite för länge.

Han smsade hela tiden och visst var det fint men det blev lite väl mycket.

Hon tog första bussen till en kompis. Pling, ett sms. ”Du är den enda”. Hon ryste till. När hon kom fram berättade hon allt. Hennes kompis höll med om att hon borde avsluta nu. Hon skickade ett sms: ”Vi har haft väldigt roligt ihop, men jag är inte redo för ett förhållande och vill inte fortsätta träffas”. Pling, ett sms. ”Du kan inte lämna mig! Vi har det ju så bra”.

Där borde det ha tagit slut. Men han fortsatte att skicka sms. Till en början svarade hon kortfattat och bad honom att sluta. Efter ett tag slutade hon svara i hopp om att han skulle fatta vinken. Men det gjorde han inte. Tvärtom, månaderna gick. Långa sms blev till telefonsamtal som hon blockade. Men han hittade alltid nya sätt.

Till slut orkade hon inte stå emot och svarade: ”Sluta, jag vill inte ha med dig att göra”. Han sa att om hon bara träffade honom så skulle hon förstå hur bra de skulle få det tillsammans. Hon lade på. Pling, ett sms. ”Vi två är menade för varandra”.

Annons

Hon började gråta, kommer det någonsin att ta slut?

Åren gick. Han fortsatte. Mest sms men det kom blommor, choklad och vykort. Ibland dök han bara upp - utanför hennes köksfönster, gymmet, mataffären eller kompisars hem. Om han såg henne eskalerade smsen. Hon flyttade och bytte telefonnummer, men han hittade henne alltid. Hon blev rädd och isolerade sig allt mer.

Annons

En dag såg hon honom utanför jobbet. Eller, var det inbillning? Hon gick hem och stängde dörren om sig och drog för gardinerna, ifall att. Pling, ett sms. ”Jag hittar dig alltid ;)”.

En dag såg hon honom utanför jobbet. Eller, var det inbillning?

Efter sju år upphörde det plötsligt och efter några månader bröt hon sin isolering och gick till gymmet igen. En kväll på väg hem efter ett riktigt bra pass hände det. Pling, ett sms: ”Vilken fin grön tröja du har på dig!” Angelika tittade ner på sin gröna tröja och frös. Han är här. Nej, nej, nej! Hon rusade hemåt trots slutkörda muskler. Vid porten fumlade hon med nycklarna.

Hon måste komma in. Rädslan steg. Pling, ett sms. ”Vi måste träffas”. Äntligen fick hon upp porten. På skakiga ben gick hon upp till sin lägenhet. Pling, ett sms. Hon såg sig över axeln. Har han lyckats komma in i trappuppgången? Hon skyndade sig in. Drog igen dörren och föll ihop på golvet. Pling, ett sms. Hon kastade telefonen i väggen. Pling, ett sms.

Angelika isolerade sig nästan helt efter detta och vågade bara gå till jobbet. Hon fick hundratals sms ömsom snälla ömsom arga, men alltid med krav om att få träffa henne. Då skulle hon förstå. Tre månader senare trängde han sig in på hennes jobb. Hon gömde sig och chefen ringde polisen. Hon gjorde en polisanmälan med chefen som stöd. Stalkaren blev dömd till skyddstillsyn och fick även ett kontaktförbud.

Annons

Det har gått två år utan kontaktförsök men varje gång det kommer ett sms hoppar Angelika till. Hon ser sig över axeln när hon är ute. Det har blivit normalt för henne. För den som är stalkad är oron att inte veta vad som händer det som gör att många isolerar sig. Att vara stalkad är att vara utsatt dygnet runt oavsett vad och när stalkaren gör något. Stalkningen kan ta slut men upplevelsen av den kan finnas kvar länge.

Annons

Jag går vidare i vårsolen och njuter av friheten. Det borde vara en självklarhet för alla att kunna gå var de vill utan att vara rädd eller känna sig begränsad. Oavsett vem vi träffat tidigare i livet. Men så är det inte.

Fakta

Så vanligt är det

En av tio i Sverige har varit utsatt för en stalkare. Gemensamt för stalkarna är deras fixering och besatthet att få igenom sin vilja, oavsett hur det påverkar andra. Enligt professor Mullen finns det fem olika typer av stalkare:

►Den avvisade som vill återuppta en avslutad kärleksrelation, som Angelikas stalkare, eller hämnas att relationen tagit slut.
►Den närhetssökande som vill vara nära vän med, eller bli tillsammans med, exempelvis sin psykolog eller lärare. De kan även uppleva att de har en relation med en kändis de aldrig träffat.
►Den socialt inkompetente stalkaren som inte förstår det sociala spelet och misstolkar relationen med den utsatta.
►Hämnaren som är kränkt och vill hämnas en oförrätt, upplevd eller inbillad.
Sexualbrottsstalkaren som kartlägger den utsatta i syfte att utföra ett sexuellt övergrepp.

Om du är utsatt för en stalkare
►Kontakta inte stalkaren på något sätt

►Dokumentera händelserna och gör en tidslinje

►Sök hjälp och berätta för någon i din närhet vad du är utsatt för

►Är du utsatt för ett brott, anmäl till polisen

►Gör en säkerhetsplan så att du vet vad du ska göra om det händer igen

För dig som är utsatt för en stalkare finns

►Kvinnofridslinjen 020 50 50 50

►Lokala kvinnojouren

►Polisen 114 14, vid akut behov av hjälp 112

►Socialtjänsten

Fakta

Susanne Strand

Ålder: 49 år.

Familj: Man och tre barn.

Bor: Örebro.

Forskningsområde: Våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.

Kuriosa: Jobbpendlar till Melbourne i Australien.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan