Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Ryt till mot Kina: Rör inte Taiwan!

Precis nu är det läge för Sverige och EU att markera. Om Kina skulle komma på den vansinniga idén att angripa Taiwan, så står vi på Taiwans sida.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Protest mot Rysslands krig i Ukraina i Taiwans huvudstad Taipei.

Bild: TT

Annons

Det förefaller inte troligt att Kina skulle komma på den galna idén att angripa Taiwan. Men det fanns också ett antal bedömare som ansåg att Putin inte skulle göra något så vansinnigt som starta ett fullskaligt krig mot Ukraina, ett land med 44 miljoner invånare.

Taiwan har – tillsammans med bland annat Sverige – hamnat på Putins lista över stater som pekas ut som ovänliga ...

Den som följer press och offentlig debatt i Taiwan slås av att kriget i Ukraina får stor uppmärksamhet, trots att det geografiskt ligger långt borta. Taiwan står på samma sida som Sverige, EU, USA, Japan och andra respekterade demokratier. Taiwan har – tillsammans med bland annat Sverige – hamnat på Putins lista över stater som pekas ut som ovänliga, vilket får betraktas som en merit de här sammanhangen.

Annons

Annons

Kinesiska medier har varit megafoner för den ryska propagandan. Vladimir Putins regim blir en kompis eftersom han står för ett auktoritärt styre, där en märklig kombination av stalinism, roffarkapitalism och kristna ortodoxa traditioner kombineras.

I Kina är kommunism i stalinistisk version en del av den officiella ideologin.

Den kinesiska krigsmaktens främsta uppgift är att erövra Taiwan. Det är det den övar för. Det är det den utrustas för. Sverige, EU och USA bör därför markera: Försök inte att starta krig mot Taiwan, i skuggan av Ukrainakriget.

Låt vara att den ambitionen inte gäller slavarbetande iugurer i Xinjiang.

Det finns läckta dokument som antyder att Kina skulle tänka i de banorna. Men Taiwans underrättelsechef, Chen Ming-tong, sade i Taiwans parlament här om dagen att han inte tror att en attack från Kina är nära förestående. Kinas ledare har en tydlig ambition att förbättra levnadsnivån för sin befolkning. Låt vara att den ambitionen inte gäller slavarbetande uigurer i Xinjiang.

För Kina borde kriget i Ukraina avskräcka. I stället för en snabb seger körde de ryska styrkorna fast i Ukraina. Vi har sett bilder på hur invånare trotsigt viftar med Ukrainas flagga i områden som tagits över av ryska förband.

Varje jämförelse mellan Ukraina och Taiwan talar till Taiwans fördel.

Taiwans försvarsutgifter är mer än dubbelt så höga som Ukrainas.

Ukraina är en före detta Sovjetrepublik som fortfarande kämpar med att bygga upp fungerande institutioner. Det demokratiska systemet funkar så där.

Annons

En kinesisk ockupationsmakt skulle inte lämnas i fred en enda sekund.

Annons

Taiwan är en väl utvecklad demokrati med relativt låg korruption. De demokratiska institutionerna kombineras med ett starkt civilsamhälle, alltså frivilliga organisationer som är vana vid att organisera protester. En kinesisk ockupationsmakt skulle inte lämnas i fred en enda sekund.

De ryska styrkorna kunde gå in i Ukraina från tre håll över land. Ska Kina erövra Taiwan krävs att soldater överförs över havet och med luftlandsättning. Att dundra in med pansarkolonner finns inte som alternativ.

Framför allt kan Kinas ledare ha en förhoppning om att EU och USA är så upptagna av Ukraina att de inte skulle bry sig om Taiwan.

Men det finns också sådant som talar för en kinesisk invasion av Taiwan. Framför allt kan Kinas ledare ha en förhoppning om att EU och USA är så upptagna av Ukraina att de inte skulle bry sig om Taiwan. Kinas ledare kan också bedöma att det blir svårare för omvärlden att införa en omfattande bojkott av det land som tillverkar många av våra mobiltelefoner.

Så det finns ändå skäl för EU att markera två saker. 1. Vi glömmer inte Taiwan. 2. Även Kina får räkna med ekonomiska sanktioner.

Sveriges officiella hållning är att Taiwan är en del av Kina. Men Sverige anser också att en förening mellan Kina och Taiwan måste ske fredligt och i enlighet med det taiwanesiska folkets önskan. Människor i Taiwan vill absolut inte leva under Pekings diktatur.

Så en markering gentemot Kina om Taiwan ligger väl i linje med regeringens officiella hållning. Och ett Kina-politiken är rent intellektuellt en omöjlig tanke för en demokrat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan