Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Hallå Socialdemokraterna – glöm inte demokratin Taiwan!

En svensk riksdagsdelegation besöker Taiwan och träffar bland annat president Tsai Ing-wen och premiärminister Su Tseng-chang. Men varför fanns ingen från Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna med?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Taiwans premiärminister Su Tseng-chang träffade bland annat Kerstin Lundgren, vice talman och utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet.

Bild: Arkivbild

Annons

Taiwan var under efterkrigstiden en nationalistisk diktatur som gjorde anspråk på att representera hela Kina. I slutet av 80-talet demokratiserades landet. Få i Sverige lade märket till det. På den tiden var vi fullt upptagna av de omvälvningar som skedde i Sovjetunionen och Östeuropa.

Han tog initiativ till att bilda Vänskapsföreningen Sverige-Taiwan.

Men en som hade koll var Per Ahlmark, tidigare Folkpartiledare och en stridbar liberal debattör. Han tog initiativ till att bilda Vänskapsföreningen Sverige-Taiwan.

Om svenskar i allmänhet över huvud taget känner till Taiwan så är det för elektronik snarare än något annat. Ibland flimrar det förbi på nyheterna att USA säljer vapen till landet.

Annons

Ur det perspektivet kan Taiwan se ut som ett "högerprojekt". Men inget kan vara mera fel. Dels för att den kämpande demokratin Taiwan förtjänar ett betydligt bredare stöd. Dels för att Taiwan i djupet av sin själ också har något att erbjuda för svenska miljökämpar, frihetliga vänsteraktivister och den arbetarrörelse som haft ett stort inflytande på Sveriges utveckling under årtionden.

Annons

Kinas ledare hotar ständigt demokratin Taiwan. Hot som har trappats upp de senaste åren.

Den 24 februari lärde vi oss en sak. När en diktator hotar med krig (visserligen omskrivet till militärtekniska åtgärder), så ska vi ta det på allvar. Och Kinas ledare hotar ständigt demokratin Taiwan. Hot som har trappats upp de senaste åren.

Före kriget var Ukraina en framväxande demokrati, men det fanns rätt stora brister i systemet. Taiwan är en fullfjädrad demokrati som har ett och annat att lära oss.

Mycket kritiskt kan sägas om socialdemokratin. Men partiet har genom historien haft ett sinne för diplomati. PLO-ledaren Yasser Arafat kom till Sverige för första gången 1983 och träffade statsminister Olof Palme. Men formellt var det Socialdemokraterna och inte regeringen som stod som värd. Kulturminister Margot Wallström reste till Tahiti år 1995 för att protestera mot att Frankrike provsprängde kärnvapen. Men hon reste inte som minister, utan som representant för det socialdemokratiska partiet.

... ett land som inte bara är en demokrati i mängden.

Socialdemokraterna skulle kunna sända någon av sina ledande företrädare till Taiwan, för att markera samhörighet med ett land som inte bara är en demokrati i mängden. Det är också en av de mest spännande demokratierna.

Annons

Annons

Till diktaturen Kina kan vi sälja en eller annan lastbil, ett eller annat mobiltelefonsystem eller Ikea-prylar. Men med den järnhårda diktaturen i Peking har vi inte så mycket att prata om, mer än att svensken Gui Minhai borde friges.

Med Taiwan har vi rätt mycket att prata om. Allt från sopsortering och äldreomsorg till metoder för att stå emot hybridkrigföring från en näraliggande diktatur.

Det var ett radikalt beslut och en viktig markering gentemot Kina.

Miljöpartiet beslöt på sin kongress att partiet ska verka för att Sverige och EU erkänner Taiwan. Det var ett radikalt beslut och en viktig markering gentemot Kina.

Men från socialdemokratin är det ett svalt ointresse. Partiledningen borde spana lite på hur Olof Palme och Ingvar Carlsson gjorde för att upprätthålla kontakter med omvärlden, även i sådana lägen där det kunde vara kontroversiellt.

Till toppen av sidan