Annons

Annons

Annons

Tiomila 2022

Världens bästa genom tiderna, Sveriges nya stjärnskott och hetaste länslöparen: Här är tio största profilerna i helgens Tiomila

I helgens samlas hela världseliten – och totalt 7 000 orienterare – för jättestafetten Tiomila uppe i Ånnaboda.

Klubbarna är hemliga och behöver inte berätta vilka löpare de ställer på benen förrän 21.00 på fredag kväll – men NA har ändå redan nu försökt vaska fram de allra hetaste namnen.

Här är vår topp tio-lista – med en liten brasklapp för att alla kanske i slutändan inte dyker upp.

Tove Alexandersson. Foto: Christine Olsson/TT

Annons

En superstjärna som 29 år gammal sedan länge är större än sin sport. Kan vi skriva världens bästa orienterare genom tiderna redan, eller måste hon klå Simone Nigglis 23 VM-guld först? Tja, det är i varje fall bara en tidsfråga. Just nu står hon på 15 stycken, men därtill har hon tio i skidorientering, ett i skyrunning (en speciell disciplin inom traillöpningen) och ett i skidalpinism. Plus bragdguld och Jerringpris. Och så vidare, och så vidare. Men kommer det bli seger i Tiomila, undrar ni. Det är mer osäkert. Hon springer alltjämt för moderklubben Stora Tuna, som inte alltid har lag för toppstrid. Men Alexandersson gör allt hon kan, och 2017 löpte hon in elva placeringar och över sju minuter på täten på sistasträckan och fixade första segern åt klubben sedan 2008 (då hon som 15-åring sprang förstasträckan).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan