Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Anna Kärrman
Kemikalier i din bästa hudkräm – är du redo att avstå?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Jag är väldigt förtjust i en speciell hudkräm. Jag vet inte vilket av alla ämnen som står på innehållsförteckningen som bleker pigmentfläckar, men den är fantastisk. Men kan jag lita på att alla kemikalier är godkända och säkra för hälsan och miljön?

Bild: TT

Vad tänker du på om jag säger ”kemikalier”? För många är kemikalier något dåligt och giftigt som man ska undvika och helst ta bort helt. Det kunde inte vara mer fel, lika fel som att påstå att alla naturliga ämnen är hälsosamma och bra. Faktum är att allt består av kemikalier, även vi människor.

Annons

I mitten av 1900-talet såldes nya material av konstgjorda kemikalier in med sloganen ”bättre liv med kemi”. Mycket riktigt har utvecklingen inom kemin bidragit till ett bättre och enklare liv och är grunden för dagens levnadsförhållanden.

Annons

Kemikalier är livsviktiga – och fantastiska. Utveckling av kemikalier är avgörande för ett framtida hållbart samhälle. Tekniska framsteg som eldrivna flygplan är möjliga tack vare nya kemikalier och material. Konstgjort gummi, färgämnen och läkemedel har haft stor betydelse för samhället. Idag är vi beroende av kemikalier och 95 procent av alla tillverkade varor innehåller kemikalier, från vardagliga föremål till högteknologiska apparater och utrustning. Tillverkningen av flera kemikaliegrupper ökar kraftigt, däribland plast, och prognosen pekar på att den globala kemikalieproduktionen kommer fördubblas fram till år 2030.

I mitten av 1900-talet såldes nya material av konstgjorda kemikalier in med slogan ”bättre liv med kemi”

Användning och spridning av farliga kemikalier är idag en av de största utmaningarna i samhället, enligt många forskare jämställt med klimatförändringarna. Alla kemikalier kan inte användas hela tiden och överallt trots att de utgör allt liv, räddar liv och driver utvecklingen framåt.

Forskning som pågått sedan 1950-talet visar att vissa kemikalier skadar människor och miljö. Kvicksilver, bekämpningsmedel, dioxiner och PCB är några exempel. Fet fisk från Östersjön, insjöar och älvar i Sverige innehåller så mycket kemikalier att de inte ska ätas för ofta. Idag finns det en alarmerande spridning av kemiska föroreningar som skadar när de hamnar på platser där de inte är avsedda att vara. Trots denna kunskap är vi ännu mer beroende av kemikalier idag jämfört med 1950-talet.

Annons

Plast innehåller kemikalier som ger produkten önskad form och egenskap. Upp till hälften av plastens vikt kan bestå av tillsatta kemikalier som flamskyddsmedel, UV-skydd och färgämnen. Lukt av ny plast är ofta mjukgörare som läcker ut till luften. Trädgårdsmöbler av plast som för några år sedan var blanka och färgstarka bleknar och blir matta när kemikalierna som skyddar mot solens strålar försvunnit. I plasten är kemikalierna inte farliga, men för människor och djur kan många vara hormonstörande eller påverka fortplantningen.

Annons

Plast innehåller kemikalier som ger produkten önskad form och egenskap.

Många undviker plast för att den påverkar miljön och hälsan. Andra konsumentvaror som innehåller mycket kemikalier är inte lika uppmärksammade, som kosmetika. Min favoritkräm innehåller 29 olika ämnen enligt innehållsförteckningen. Trots att jag är kemist kan jag inte svära på att alla kemikalier är ”bra” för människa och miljö. Den innehåller i alla fall inte högfluorerade ämnen, en grupp kemikalier som tagits bort från brandsläckningsskum på grund av sina negativa effekter på miljö och människa, men som kan finnas i viss mascara, foundation och läppstift.

Fakta

Kemikalier i varor

►När du handlar inom EU har du rätt att få veta om varan innehåller någon av de drygt 200 utpekade särskilt farliga ämnen som finns med på EU:s kandidatförteckning.
►Flera etablerade organisationer informerar om kemiska ämnen som är bra att minska användningen av, utöver de särskilt farliga ämnena på kandidatförteckningen. Men var källkritisk och undersök om ”nyheter” på sociala medier stämmer.
►Företag som säljer varor är ansvariga för att de regler som finns följs. Beställer du varor från andra länder kontrollera att de är tillverkade för att kunna få säljas inom EU. Varor som säljs i länder utanför EU kan innehålla kemiska ämnen som är förbjudna i Sverige och i EU.
►Om du använder varor på det sätt de är tänkta att användas minskar du risken för att du får i dig farliga kemiska ämnen.
►Läs mer på kemi.se/kemikalier-i-vardagen och chemsec.org
Källa: Kemikalieinspektionen, Chemsec

Annons

Annons

Nyligen hittades fluorämnen i hälften av all kosmetika som undersöktes.

Produkterna beskrivs ofta som "slitstarka" eller "långvariga" vilket kemikalierna också är när de kommer in i kroppen eller hamnar i miljön. De allra flesta skulle inte frivilligt acceptera dricksvatten eller mat som innehåller farliga kemikalier.

Men det är inte lika vanligt att ifrågasätta mirakelprodukterna som används varje dag och som bleker pigmentfläckar, ger huden lyster eller gör ögonfransarna perfekt separerade och långa. Varför är vi inte lika försiktiga när det gäller våra favoritprodukter?

De allra flesta skulle inte frivilligt acceptera dricksvatten eller mat som innehåller farliga kemikalier.

Troligtvis är mängden kemikalier som läcker ut från en enskild produkt så liten att den normalt sett inte innebär någon risk för dig. Men negativa miljö- och hälsoeffekter träffar inte jämnt eller rättvist i samhället. Det är livets tidiga skeden när vi fortfarande utvecklas som är mest känsliga för påverkan. Studier visar även att de lägre socioekonomiska klasserna och utvecklingsländer påverkas mest av negativa hälsoeffekter orsakade av kemiska föroreningar. Kemikalier exporteras även över landsgränser, via luft och vatten - och med varor.

Som konsument är det svårt att veta vilka kemikalier som finns i produkter, och de flesta kemiska produkter får säljas utan godkännande eller tillstånd från myndigheter. I EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet och en giftfri miljö som kom 2020 finns ambitiösa mål att förbjuda de mest skadliga kemikalierna i konsumentprodukter, men lagstiftningen tar tid. Därför behöver vi sätta press på företag och myndigheter med krav på en säkrare användning av kemikalier för att skydda människors hälsa och miljön. Även om det betyder att vår favoritkräm i badrumsskåpet försvinner.

Annons

Annons

Fakta

Anna Kärrman

► Ålder: 46 år.
► Bor: Örebro.
► Forskningsområde: Identifierar kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
► Kuriosa: Blir lätt sjösjuk, gillar att plocka kantareller.

Fakta

Tio forskare

► Tio olika forskare från Örebro universitet skriver krönikor i NA på fredagar, inom en rad varierande områden. Idag skriver Anna Kärrman krönika. Hon forskar om vad alla larm om kemikalier i naturen betyder. Nästa vecka är det Christian Lundahls tur. Han forskar om pedagogik och skolan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan