Annons

Annons

Annons

Annons

Askersund

”Orsaken till att fårbönder blir färre är vargen”

Ett känsligt ämne diskuterades på fårgård.

På vilket sätt ska svensk matproduktion öka, hur kan man skydda och bevara biologiskt mångfald, och hur får man upp attraktionen att driva jordbruk vid generationsskiftet?

Svaret på frågorna är att begränsa vargstammen.

Gudrun Haglund-Eriksson visar upp en pedagogisk uträkning som visar att om lantbruksproducenter själva får stå för omkostnaderna för vad det innebär att hantera vargen, så landar prislappen på lammkött på 191 kronor kilot. En dryg dubblad kostnad.

Bild: Anna Mendelsson

Annons

Förra veckan beslutades i riksdagen att vargstammen ska minska, från 400 till mellan 170 och 270 individer. Med anledning av det var riksdagsledamöter och representanter för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Länsstyrelsen och naturvårdsverket inbjudna till gården Bengtstorp i Närkesberg under måndagens förmiddag, för att samtala om rovdjursfrågan och andra utmaningar som svensk lammproduktion har att hantera.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan