Annons

Annons

Annons

krönikaVetenskapskrönikor

Susanne Strand
En sommar fylld av kärlek, eller?

Den blomstertid nu kommer. Nu är tiden då ett långt sommarlov väntar. En tid i livet där fester och kompisar får stort utrymme för många. Det kan vara nu som några möter den första stora förälskelsen, den som kan utvecklas till en fin relation. Men för några blir det inte så.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Våren gick över i sommar när Felicia, 17 år, träffade sin första kärlek, sin själsfrände tänkte hon då. Han var några år äldre och i hennes ögon perfekt. De träffades i ett chattforum och delade gemensamma intressen med flera andra men det slutade ofta med att de gick till egna direktmeddelanden. Han hade ett djup som bara hon förstod, han var inte som andra killar. Hon kunde vara sig själv och han förstod henne.

Efter några veckor stämde de träff IRL. Nu var han annorlunda än på nätet, mer självsäker men ändå sig själv på något sätt. Felicia gick andra året på gymnasiet och bodde hemma med mamma, pappa och lillebror. Han jobbade, hade bil och egen lägenhet – där de träffades efter skolan. Hennes mamma kände inte till att hon träffat en äldre kille. Felicia ville inte ha något tjat om att han inte skulle vara lämplig. Vad visste väl mamma?

Annons

Annons

Efter några veckor stämde de träff IRL.

De umgicks mest i sociala medier i början. Där kunde de chatta i timmar. De delade alla hemligheter. Han ville att hon skulle skicka lättklädda bilder på sig själv. Det kändes bra. De var ju ihop. Hon litade på honom.

När sommarlovet kom kunde de träffas mycket mer. De var ute på fest till sent i den ljusa sommarnatten och träffade hans kompisar. Hon kände sig omtyckt, i alla fall i början. Ibland fick hon uppfattningen att hon blev uppvisad, som en slags trofé. Men hon slog det ifrån sig, han var ju så snäll.

Fakta

Sexuellt våld vanligt

►I våld i nära relation för unga förekommer ofta psykologiskt våld och sexuellt våld.

►Forskning visar att vuxnas reaktioner på våldet har stor effekt på att få våldet att upphöra.

►Utarbetade rutiner och riktlinjer inom skolan hjälper unga som utsatts för våld i nära relation.

Han bjöd henne på allt och de var ihop hela tiden när han inte jobbade, mer och mer för sig själva. Hon kände att det inte var mer än rätt att hon var tillmötesgående när han ville ha sex. Hon var ovan och ville inte visa det. Kraven på alltmer avancerade sexuella handlingar kom krypande. Felicia hade ingen tidigare erfarenhet och visste inte vad som förväntades av henne.

Han menade att det var jättevanligt att tjejer gjorde som deras kille sa. Det var inget att diskutera, så var det bara. Hon tänkte att han nog hade rätt. Ibland var han hårdhänt tyckte hon men han menade att det var så alla gjorde. Hade hon inte sett det på nätet? Hon hade väl inte gjort sig illa? Hade hon blåmärken? Nja, ont gjorde det men hur vet man om man har blåmärken på ställen man inte ser?

Annons

Hon vågade inte berätta för sina kompisar. Han var ju så snygg, hade både lägenhet och bil. Han ville vara med henne och hon kände sig utvald. Han var ofta väldigt snäll, så länge hon gjorde som han sa. Hon försökte säga nej ibland, men han lyssnade inte. Tyckte att hon var löjlig och barnslig. För vem skulle hon berätta? Vem skulle tro henne?

Annons

Hon försökte säga nej ibland, men han lyssnade inte.

Det sexuella våldet ökade. Han hade hittat nya filmer på nätet och hon vågade inte säga nej. Felicia, som var en glad tjej, blev mer tystlåten och innesluten. Under sommarlovet var det ingen som träffade henne förutom familjen. Hon ville inte prata med dem. Sa att hon var trött. Vart skulle hon vände sig?

När han hörde av sig kunde hon inte säga nej. Han hade ju bilderna på henne. Tänk om han skulle lägga ut dem? Som de där filmerna han visade henne? Hon ångrade att hon skickat bilderna. Men det var ju de två. Hon kände sig tvingad att vara med honom. Fast han tvingade inte henne. Han var egentligen snäll. Så, då var väl allt hennes fel? Hon kände sig ensam, ingen skulle kunna förstå.

Men, Felicia är inte ensam om sina upplevelser. Ungefär en av fyra tjejer och en av sju killar har varit utsatta för våld i nära relation. Forskning visar att det kan vara ännu fler. Det är svårt att mäta eftersom unga inte alltid förstår att det handlar om relationsvåld. Den kunskap som finns idag bygger på vuxnas erfarenheter som de unga inte kan identifiera sig med. Även om våld i ungas relationer följer ungefär samma mönster som för vuxna behöver det beskrivas utifrån ungas vardag.

Annons

Fakta

Här finns hjälpen

För dig som får vetskap om våld i ungas parrelationer
►Våga ställa frågor om våld.
►Lyssna och var ett stöd när hen är redo att berätta.
►Var ett stöd i processen att lämna relationen.
►Visa handlingskraft så att den utsatta får stöd och hjälp.

►Anmäl till polisen.


Vid akut fara ring polis
►För dig som är våldsutsatt finns.

►Kvinnofridslinjen 020 50 50 50.

►Lokala kvinnojouren eller tjejjouren.

►Polisen 114 14.

►Vid akut behov av hjälp 112.Socialtjänsten
►För dig som riskerar att skada den du älskar finns telefonlinjen "Välj att sluta" 020 555 666.

Annons

För unga kan det vara svårt att veta var gränserna går och vad som är ett brott. Att inte respektera ett nej eller att använda tvång eller våld vid sex är ett brott. Unga vet inte heller alltid vart de ska vända sig om något känns fel. Därför behöver samhället i högre utsträckning ta fram förebyggande utbildningar baserade på forskning som kan ges vid skolor eller andra arenor där många ungdomar vistas. Skolan, familjen och vänner måste våga fråga om våld för att unga ska våga berätta när något händer.

Tillbaka till Felicia. När hösten kom och skolan började gjorde han slut. Du har inte tid med mig längre sa han. Felicia blev glad att det var han som gjorde slut så behövde hon aldrig se honom mer. Men känslan av att något som inte var rätt hade hänt henne ville inte släppa.

Hon tog mod till sig och berättade för kuratorn på skolan som hjälpte henne att förstå att det inte var hennes fel. Felicia gjorde en polisanmälan. Det borde vara en självklarhet att ett nej respekteras. Alla borde få fina minnen av sin första kärlek. Men så är det inte.

Annons

Fakta

NA:s vetenskapssatsning

►Idag fortsätter NA:s satsning på vetenskapsjournalistik. Tio olika forskare, alla verksamma på Örebro universitet, skriver krönikor på fredagar, inom en rad varierande områden. Idag är det Susanne Strands tur. Hon forskar om våld i nära relation, stalkning samt hedersrelaterat våld och förtryck. Nästa vecka publicerar Johanna Björklund krönika. Hon forskar om mat, miljö och hållbarhet.

Fakta

Susanne Strand

►Ålder: 49 år.
►Familj: Man och tre barn.
►Bor: Örebro.
►Forskningsområde: Våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
►Kuriosa: Jobbpendlar till Melbourne i Australien.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan