Denna insikt har gjort mig mer medveten om naturen och hur den kan vara ett sätt att öva våra sinnen och vår medvetenhet. Dessutom gör det löpningen mer intressant. Men vad har det här med doft och smak för betydelse för oss – och hur kan vi använda våra sinnen för att leva hälsosammare?
Först smak. Många gånger använder vi ordet smak lite slentrianmässigt, när vi talar om aromer, olika texturer som vi känner i munnen eller grundsmaker. Men begreppet smak kan fungera som ett resultat av alla dessa tillsammans – grundsmaker, aromer och texturer.
När det kommer till preferenser för mat så är smak centralt. Just grundsmaker – sött, surt, salt, bittert och umami – är vid födelsen vad vi forskare kallar hedonistiskt oflexibelt. Det betyder att vårt gillande och ogillande är förprogrammerat, men inte låst.
Annons
Annons
Tänk på det lilla barnet som får smaka på en citron för första gången – jämfört med barnets upplevelse av första skeden glass. Vårt gillande och ogillande kan sägas vara förinställt som en anpassningsbar apparatur för att säkerställa vårt behov av rätt sorts mat – sött, salt och umami – och för att undvika farligheter – syra och beska. Men det går alltså att låsa upp – och förändra vad vi tycker om och inte tycker om.
Till skillnad från hur vi lär oss att gilla grundsmaker verkar å andra sidan våra preferenser för doft vara mer kopplat till erfarenheter.
Om en smak vi tycker om kopplas till en doft upprepade gånger så förknippar vi den goda smaken med doften. Dofter som kombineras ihop med sötma tycker vi om medan vi vanligtvis ogillar dofter som hör ihop med bitterhet.
Tänk exempelvis på rostat bröd. Vi tycker att det luktar gott med nyrostat bröd – det är en söt doft när brödet karamelliseras. Men när det går fel och vi bränner brödet luktar det illa. Det beror på att vi har lärt oss att den brända smaken är besk och obehaglig.
På samma sätt kan doften av svarta vinbär vara förknippad med det beska bäret och få ett ogillande. Samtidigt kan någon annan referera doften till den söta saften och därför ha en positiv uppfattning.
Det är inte bara smak och doft som är sammankopplade. På Restaurang- och hotellhögskolan har vi för tillfället flera projekt vars mål är att öka förståelsen för hur så kallade multisensoriska samspel mellan våra sinnen påverkar våra upplevelser.
Det gäller inte minst ljud. Musik kan förstärka smakupplevelsen. Forskarna har kunnat visa att ljud med en hög frekvens förstärker sötman i maten, medan en låg frekvens gör att den bittra smaken framträder.
Annons
Detta är en form av manipulation som vi kan använda på flera sätt. Vi kan sänka halten av salt eller socker i maten om vi kan stimulera våra sinnen på andra sätt. Detta kan användas för att hjälpa äldre människor. När vi blir äldre försämras vår förmåga att känna smak och doft och det påverkar vår aptit – varpå vi kan trigga andra sinnen för att kompensera.
Annons
Vi kan alltså lura hjärnan för att äta hälsosammare – men vi måste se upp så vi inte blir manipulerade. Vi har nämligen en inneboende drivkraft att konsumera. Det märks inte minst när det gäller mat som är oberoende av vårt energibehov som till exempel chips i soffan framför tv:n. Forskning visar att konsumtion av sådana livsmedel fortsätter även efter att man är mätt – och det har nog de flesta av oss upplevt.
Fakta
Henrik Scander
Ålder: Född 1976
Familj: Sambo Tina
Bor: Grythyttan
Forskningsområde: Sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
Kuriosa: Har under sin fyrtioårsinsikt (läs kris) funnit en eventuell alternativ karriärväg som fulltidssatsande triatlet.
Som forskare inom smakkombinationer och hälsa skulle jag vilja ta ett steg till. Kan vi utnyttja njutning via våra smak- och doftsinnen för att trigga oss att röra på oss mer? Det för mig tillbaka till att en nässeldoftande Sauvignon Blanc leder till att jag vill springa mer.
Om du är en – av många – som inte längtar till nästa löprunda eller träningspass. Kan du utnyttja doft för att programmera om din hjärna och väcka lusten för att röra dig utomhus?
Annons
Till att börja med kan du prova på doftpromenader. Under pandemin passade vi på Restaurang- och hotellhögskolan på att ha undervisning utomhus och arbeta med doftinlärning. Då fick vi in rörelse och kopplade det till lärande. Både studenter och lärare mådde bra av det och märkte att det gynnade koncentration och motverkade stress.
Så passa på att ge dig ut i midsommarluften och upptäck hur sju sorters blommor skiljer sig åt i doften – det kommer inte bara stimulera dina sinnen utan även resten av din kropp.
Annons
Jag vill skicka med ett sista minuten-tips till midsommarbordet – en flaska Sauvignon Blanc så klart, framförallt till matiga pajer eller om ni bjuder på skaldjur. Men hemma hos mig blommar fläder och det är dags att plocka och göra saft.
Fakta
Tips till midsommarfesten - flädersaft
►Ingredienser
►40 fläderblommorsklasar (öppen hand, inte stängda bollar)
►4 citroner (gärna ekologiska eftersom vi även använder oss av skalet)
►2 liter vatten
►1,5 kg strösocker
►60 g citronsyra
Så här gör du!
1) Lägg blomklasarna i en stor bunke eller en spann som rymmer cirka 5 liter.
2) Tvätta av citronerna i varmt vatten och skär dem i skivor. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
3) Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
4) Häll sedan den varma vätskan över fläderblommor och citronskivorna.
5) Plasta eller täck med lock och låt saften stå i 3 dagar i kylen. Sila sedan saftkoncentratet och häll upp den på rena flaskor.
6) Förvara i kyl.
7) Ett tips är att också frysa koncentratet i små pet-flaskor för längre hållbarhet och senare konsumtion
8) Tänk också på att fläder är utbytbart mot exempel Syrén eller Häggblom
P.S. Glöm inte att njuta