Annons

Annons

Annons

Anna Lekberg-Bronner

ledare liberal

Anna Lekberg-Bronner
Sverige blir ordförande för en union redo för kriser

När Sverige tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd för tredje gången, alltså den första januari 2023, är det inte bara ett annat slags uppdrag än senast. EU är i många avseenden också en annan union.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är en effektiv krishanterare som inte lämnar något åt slumpen när kommissionens förslag ska fram.

Annons

Senast det begav sig var 2009. Då trädde Lissabonfördraget i kraft och Fredrik Reinfeldt blev därför den sista regeringschefen att leda ett EU-toppmöte. Sedan dess leds de av en ordförande som EU utsett för några år. Europaparlamentet har också fått större inflytande. Våren 2023 är det bara ett år kvar till nästa parlamentsval och en ny EU-kommission. I praktiken innebär därför ordförandeskapet 2023 ännu mer än 2009 att ta av sig åsiktshatten och lägga allt krut på att mäkla fram överenskommelser med unionens bästa för ögonen. Det gäller såväl mellan länderna som mellan länderna och parlamentet. Kritik väntar de ordförandeskap som är alltför upptagna av sin egen politik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan