Formellt har Sverige inga diplomatiska relationer med Taiwan. Detta är ett spel som kan framstå som lite tramsigt. Taiwan har ett kontor i Stockholm som gör sådant som en ambassad normalt gör, det vill säga främjar kontakter mellan Sverige och Taiwan och informerar om Taiwan. Men det får inte heta ambassad, för att det skulle kunna reta Kina.
Sverige har ett kontor i Taipei. Formellt handlar det strikt om handel. Men riksdagen har uttalat att kontoret borde breddas till att gälla även annat utbyte.
Någon folkvilja för en förening med Kina går inte att skåda i dagens Taiwan.
Å ena sidan anser Sverige att Taiwan är en del av Kina. Å andra sidan anser Sverige att en förening mellan Kina och Taiwan måste ske fredligt och i enlighet med folkviljan i Taiwan. Någon folkvilja för en förening med Kina går inte att skåda i dagens Taiwan.
Annons
Annons
Tidigare leddes det svenska kontoret i Taiwan av Håkan Jevrell. Han var tidigare bland annat statssekreterare åt försvarsminister Sten Tolgfors, som var invald i riksdagen för Örebro län. Jevrell brann för sin uppgift. Han bodde i Taipei och var en drivande kraft för att utveckla relationerna mellan Sverige och Taiwan, inom ramen för den så kallade ett Kina-politiken.
Han är svår att få kontakt med. Han bor större delen av sin tid i Stockholm. Han visar att ointresse för svenska intressen i Taiwan.
I augusti 2020 ersattes Håkan Jevrell av Bengt Carlsson. Frilansjournalisten Jojje Olsson, bosatt i Taiwan och specialiserad på Kina, beskriver i sin blogg Kinamedia, hur Bengt Carlsson öppet kritiseras av svenskar bosatta i Taiwan. Han är svår att få kontakt med. Han bor större delen av sin tid i Stockholm. Han visar att ointresse för svenska intressen i Taiwan. Han deltar till exempel inte i de möten som den svenska handelskammaren arrangerar, vilket företrädaren Håkan Jevrell brukade göra.
Vad står detta för?
Är det en oengagerad representant som helt enkelt inte är intresserad av sitt jobb? Eller är det ett medvetet beslut av den svenska regeringen att gradera ner relationerna med Taiwan?
Om regeringen i Sverige vill att Taiwan ska medverka till att bristen på halvledare till våra exportföretag avhjälps, så är det en riktigt dålig idé att att på det här oförskämda sättet gradera ner relationerna. Om vi vill ha mer samarbete mellan taiwanesiska och svenska företag om innovationer och digital teknik, så är det riktigt illa om den svenske representanten är så frånvarande att svenskar som bor i Taiwan börjar klaga.
Annons
Annons
Kinas ambassad följer naturligtvis detta med stort intresse.
Även långsiktigt och politiskt är det illa. Låt oss anta att det beror på att Sverige råkat utse en oengagerad och rätt ointresserad person att representera Sverige i Taiwan. Då får det ändå politiska följder. Kinas ambassad följer naturligtvis detta med stort intresse. Det har ju till exempel visat sig att Kinas ambassad noggrant följer allt som står om Kina och Taiwan på NA:s ledarsida. Kinas ambassadör kan mycket väl tolka nedgraderingen av relationer med Taiwan som att den svenska regeringen har fått skrämselhicka av Kinas hot mot NA och andra opinionsbildare som förespråkar närmare relationer med Taiwan.
Dessutom: Om Sverige visar att vi inte värderar relationerna med Taiwan, så blir det en signal till Kina att Sverige inte kommer att bråka alltför mycket om Kina skulle starta krig mot Taiwan.
Utrikesminister Ann Linde har ett problem att ta itu med! Det är inte hållbart att hantera Taiwan på det här sättet.