Annons

Annons

Annons

krönikaLjusnarsberg

Ewa-Leena Johansson (S)
Vi behöver en tvärpolitisk överenskommelse som är till för hela landet

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Med vikande befolkning minskar Ljusnarsbergs skatteunderlag. Skolor kan man stänga när det inte finns elever men vägar och annan infrastruktur måste underhållas även i fortsättningen. Foto: Anders Almgren

Bild: Arkivbild, Anders Almgren

Annons

Man brukar säga att utan bilen stannar Sverige. För oss på landsbygden finns inte kollektivtrafik och räls som ersätter bilen. Människor ska kunna bo och arbeta i hela landet, även på landsbygden men då krävs en politik som inte straffar ut bilen utan en omställning som gör det möjligt att bo kvar.

Självklart behövs också bra vägar. Sverige är ett stort land till ytan men glesbefolkat. Investeringar i vägunderhåll är oftast sämst i mindre kommuner. De kommunala vägarna har kommunen ont om medel för och de statliga vägarna prioriteras inte. Dessa kommuner kämpar många gånger med negativa befolkningstrender och därmed vikande skatteunderlag. När Trafikverket säger att de gör trafiksäkerhetshöjande åtgärder på våra vägar så innebär det att de byter ut 90-skyltarna mot en 80-skylt. Det känns inte som satsningar. Utan fungerande infrastruktur finns risken att den onda spiralen, där folk flyttar från orten eftersom det saknas nödvändig offentlig service som vård, skola och bredband, förstärks. När bygden avfolkas blir skatteintäkterna lägre vilket minskar möjligheterna att bygga upp en fungerande samhällsinfrastruktur med egen kraft.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på na.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan