Annons

Annons

Annons

Open Art 2022

Frida Ingha avslöjar vad som står på skylten

Med bara några veckor kvar av Open Art 2022 tycker lokala konstnären och aktivisten Frida Ingha att det är dags att avslöja vad som står skrivet i punktskrift på hennes verk ”Tillgänglighet för ingen alls”.

I fem avsnitt skriver hon ut orden som står på fram- och baksidan av de fem olika riktningsskyltarna och vad de betyder för henne.

Text: 

Fakta

Tillgänglighet för ingen alls

Frida Inghas konstverk i Open Art 2022 består av en stolpa med fem riktningsskyltar som
pekar åt olika håll. Texten på skyltarna är skrivna på punktskrift, samtidigt sitter skyltarna så pass högt upp att ingen når dem.

Verket står på Stortorget, precis vid entrén till rådhuset i Örebro.

Utformningen och verkets placering handlar om hur insatser baserade på mänskliga rättigheter utlovas och lagstiftas, men ibland utformas på ett så ogenomtänkt sätt att de inte gör någon skillnad.

Lokala konstnären och aktivisten Frida Ingha ligger bakom verket ”Tillgänglighet för ingen alls” i årets Open Art.

Bild: Privat, Markus Lundqvist

Annons

Skylt 1: ”Inkludering /att bli skoltrött”

Koppling mellan ordet och begreppet kan vid första anblicken kännas långsökt, men fundera i så fall en vända till. Skolresultat som inte belastats av brister i och utanför skolan är rent av en lyxvara. För att bli skoltrött måste du först och främst få studera och få fokusera på ditt skolarbete.

Annons

Många gånger kan det vi kallar skoltrötthet bestå av andra utmaningar som direkt eller indirekt påverkar studierna – som att höra vad som sägs, att förstå språket, psykisk ohälsa, processer för att få personlig assistans och hjälpmedel, socioekonomiskt utanförskap, normer eller minoritetsstress.

För en rättvis skola behöver samhället vara jämställt. Det krävs en fungerande välfärd och trygghet. Elevernas förutsättningar idag formar definitivt välfärdens kvalité i framtiden, det är dagens elever som kommer sköta den.

”En skola för alla” har sedan 1980 varit ledorden inom svensk skolpolitik. En skola anpassad efter individuella förutsättningar. Att inkludera, inte enbart integrera.

Men när skolan kommunaliserades på 90-talet sjönk plötsligt antalet elever med intellektuell funktionsnedsättning i vanlig skola lavinartat. Kommunerna satte eleverna i den statligt finansierade särskolan för att slippa kostnaderna. Lagar och regler kring inkludering tillkom så kommunerna inte kunde dumpa funktionshindrade elever på staten hur som helst.

Idag är skyldigheterna för en elevs behov, utanför funktionsnormen, fördelat på staten, kommunen och skolverket. men också på skolan, lärarna och eleven själv. Kostnader som kan skjutas runt i ett försök att slippa undan.

Annons

Mycket är bra med den svenska skolan, som att ingen skola får ta betalt av eleven för utbildningen. Samtidigt kunde Kalla fakta i tv4 så sent som i maj i år visa att många friskolor använde sig av medvetna strategier för att bli av med elever som kostade mer eller som sänkte betygssnittet.

Annons

Så, är den svenska skolan ”en skola för alla”? Det råder väldigt delade meningar om det. Men otydliga formuleringar och kryphål används för att anpassningar inta alltid når fram till eleven. Det i sig är också ett återkommande fenomen vid inkludering inom den svenska välfärden.

Lika absurt som en skylt med punktskrift som placeras för högt för att nås av fingertoppar.

Frida Ingha

Frida Ingha är konstnär, journalist och queer funktionsrättsaktivist. I NA skriver hon om sitt konstverk som är en del av Open Art 2022. Foto: Privat

Fakta

Frida Ingha

Frida Ingha är journalist, konstnär, föreläsare och queer funktionsrättsaktivist.

Hon driver webbsidan Ettgottliv.com och sitter i styrelsen för NKJT (Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk) och assistanskooperativet STIL.

Som konstnär skapar hon eller förvrider välkända texter för att förtydliga maktstrukturer och samtidens skörhet.

I sin konst använder hon sin kropp och sina upplevelser som medborgare med dövblindhet, rörelsehinder och personlig assistans dygnet runt.

Lokala konstnären och aktivisten Frida Ingha ligger bakom verket ”Tillgänglighet för ingen alls” i årets Open Art.

Bild: Markus Lundqvist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan