Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Europaministern: Vi kan aldrig låta Ryssland vinna kriget i Ukraina!

Om det finns någon "nestor" i regeringen så är det Hans Dahlgren. Han är 74 år gammal. Han var blev pressekreterare åt Olof Palme i slutet av 70-talet. Sedan 2019 är han Europaminister... Hans budskap under ett besök i Örebro är tydligt: Ryssland får inte vinna kriget i Ukraina.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Den första januari tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Planeringen utgår från att kriget i Ukraina kan pågår även under svenskt ordförandeskap, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Bild: Arkivbild

Annons

Nu har kriget i Ukraina pågått i ett halvår. Och det börjar märkas en krigströtthet i opinionen. Kriget i Ukraina får inte samma uppmärksamhet. Kommer EU att hålla ut?

– Det måste vi göra. Det är sant att vi inte ser det här på förstasidorna varje dag längre. Men kriget pågår med samma intensitet och med samma förödelse och samma brott mot de grundläggande reglerna för hur länder ska umgås med varandra i världen. Plus att de ger sig på civila. Det är artilleriattacker mot bostadsområden, sjukhus, barnhem. Man hör talas om systematiska våldtäkter mot kvinnor i Ukraina.

– Man kanske inte kan förvänta sig samma uppmärksamhet som dag ett. Men det är ju samma problem som dag ett, nämligen att ryssarna fortsätter med sin invasion. Vi kan aldrig låta Ryssland vinna det här kriget. Därför måste vi från EU:s sida ta ett fortsatt ansvar för att stödja Ukraina, både moraliskt och politiskt förstås, men också ekonomiskt och militärt.

Annons

Annons

– Det andra är ju att vi ska fortsätta att isolera Ryssland, att se till att sanktionerna blir ännu mer effektiva.

När du träffar andra Europaministrar och ledare i Europa, hur är stämningsläget där?

– Det har varit ett mycket allvarligt stämningsläge skulle jag säga under hela våren och sommaren. Det nya ordförandeskapet i EU, som Tjeckien står för, har fått lägga om hela sin planering med tanke på vad som händer i Ukraina och vad Ryssland har för sig. Vi ska ju ta över ordförandeskapet för unionen den första januari. Också vårt ordförandeskap kommer att präglas av kriget. Man får ju hoppas att det är slut till dess. Men jag vågar inte tro det.

Så ni planerar för att kriget pågår även under det svenska ordförandeskapet.

– Vi måste planera för att det kan fortsätta även under det svenska ordförandeskapet.

Kommer solidariteten att sättas på prov? Vi har nu en valrörelse som präglas av att politiker säger att allmänheten ska slippa de prövningar som kriget innebär.

– Det är klart att folk blir upprörda över att energipriserna går upp så fruktansvärt som de har gjort och att vi har en inflation som är högre än vad vi har haft under flera decennier. Det går inte att kompensera sig för det fullt ut. Men jag tror att folk begriper att det här är någonting som är ett resultat av att ryssarna har betett sig som de har gjort. De har använt sig av gasvapnet ända sedan förra året, långt innan de invaderade Ukraina. Det är där som ansvaret ligger.

Annons

– Den enda riktiga vägen ur det här är att vi slutar vara beroende av rysk energi. Det är lätt sagt för oss i Sverige eftersom vi har så lite av rysk gas här. Men när du talar om solidariteten i Europa handlar det också om att vi måste ta de här besluten tillsammans. Vi får inte göra så att det blir värre för medlemsstaterna i EU än vad det blir för Ryssland. Det är därför som det kommer att ta tid, tror jag, innan vi helt och hållet kan sätta stopp för import av gas från Ryssland. Jag vet att tyskarna jobbar hårt med det här. Det gör italienarna också. Det är rätt riktning att gå.

Annons

Sverige är inte beroende av rysk gas, ändå har vi en ganska hård diskussion om energi. Men Tyskland kanske behöver vår solidaritet...

– Ja, vi kommer att behöva hjälpas åt tillsammans. Trots att priserna är höga i Sverige, så är de ju lägre än vad de är i andra länder. De är lägre än vad de är i Tyskland.

Kan Sverige bistå genom att skicka energi till andra EU-länder?

– Det gör vi ju. Vi exporterar ju väldigt ofta. Men ibland måste vi importera, det beror på hur balansen ser ut varje dag.

– Vi är långt framme när det gäller vindkraft. Vattenkraft har vi haft i många år. Kärnkraft måste vi ha ett bra tag till. Vi måste ha alla de här energislagen för att klara klimatomställningen. Men omställningen syftar ju till att gå mot helt förnybara energikällor.

Finns det en risk att länder som Ungern och Polen gömmer sig bakom kriget i Ukraina och försöker fortsätta gå i riktning mot att montera ner demokratin?

Annons

– Det finns en sådan risk, men men vi får inte acceptera att ändra synsätt i kraven på att man ska respektera grundläggande värden om man ska vara medlem i Europeiska unionen.

– Vi har nu ett nytt instrument. Vi kan hålla inne EU-bidrag för de länder som inte fullt ut respekterar rättsstatens princip. Vi kommer inte att acceptera att att man anför kriget som ursäkt för att inte respektera rättsordningen.

Och hur är stämningsläget bland EU-länderna i den frågan?

– Det kommer att sättas på prov, kanske under det svenska ordförandeskapet. Det är möjligt att det är där som vi första gången i regeringskretsen måste besluta om ett ingrepp mot ett land och ta ifrån dem pengar som de annars skulle ha fått. Då gäller det att se till att vi har en tillräcklig majoritet för ett sådant beslut. Det kan bli en svår och viktig uppgift för Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan