Annons

Annons

Annons

Open Art 2022

Målade prickar istället för punktskrift – en kränkning

Nu går vi in på sista veckan för Open Art 2022 och lokala konstnären och aktivisten Frida Ingha passar på att avslöja vad som står skrivet i punktskrift på hennes verk ”Tillgänglighet för ingen alls”.

I fem avsnitt skriver hon ut orden som står på fram- och baksidan av de fem olika riktningsskyltarna, och vad de betyder för henne.

Text: 

Lokala konstnären och aktivisten Frida Ingha ligger bakom verket ”Tillgänglighet för ingen alls” i årets Open Art.

Bild: Markus Lundqvist

Annons

Fakta

Tillgänglighet för ingen alls

Frida Inghas konstverk i Open Art 2022 består av en stolpe med fem riktningsskyltar som
pekar åt olika håll. Texten på skyltarna är skrivna på punktskrift, samtidigt sitter skyltarna så pass högt upp att ingen når dem.

Verket står på Stortorget, precis vid entrén till rådhuset i Örebro.

Skylt 5: Mänskliga rättigheter / ett tryggt hem

Tillgänglighet för ingen alls är baserat på att punktskrift placerats på skyltar som ingen kan nå från marken. På skylten som sitter lägst står det Mänskliga rättigheter på framsidan. Konstverket har stått framför rådhuset hela sommaren.

För ett tag sedan sa en vän till mig att punktskriften på mina skyltar i konstverket inte buktade utåt. Han hade klättrat upp och känt efter. Det kan ju inte stämma tänkte jag, men åkte dit och bad min långa assistent klättra upp. Påståendet stämde. Det gick att ana prickarna som svag, men märkbar höjning likt små klistermärken. Men det var definitivt inte punktskrift.

Annons

Annons

Först skämdes jag, förstår inte folk vilken kränkning det är att måla prickar och påstå att det är punkt. Sen insåg jag att mitt konstverk just fått ännu en dimension och rent av bekräftat sig själv på ett sätt som jag aldrig kunnat utan hjälp av normer och otillgänglighet.

Det här och alla andra missförstånd eller omedvetna kränkningar beror ju just på exakt det konstverket vill säga. En skylt så absurd att den aldrig skulle ha tillverkats. Ändå utsätts minoriteter för just den absurditeten var dag. Att jag förutsatte punktskriftens legitimitet på ett sätt att jag inte ens påpekade det eller bad om att få känna på skyltarna innan de restes. Absurt. Nästan roligt.

Gång på gång när jag lyfter otillgänglighet eller exkludering tenderar människor att sucka och säga något i stil med ”Nä, det är bedrövligt. Att de inte kan tänka till och göra det bättre!” Som om det berodde på några få tokiga tomtar som sprang runt och ställde till förtret. Det hade varit bra, för det hade varit lättare att åtgärda.

Orättvisor, exkludering och våld är symtom på ojämlik maktstruktur. Tokiga tomtar bygger inte sånt på egen hand.

Det begrepp som stod på baksidan av min sista skylt är konkret och individnära ”Ett tryggt hem”. Här ska vi vara trygga. Vi ska veta att vi inte blir utnyttjade, lurade eller diskriminerade. Att vi har samma rättigheter, för vi är skapade fria och jämlika.

Annons

Ett trappsteg har samma effekt för någon i permobil som en avvisande skylt. Alla har inte samma möjlighet till utbildning. Skillnaden mellan självständighet och självbestämmande är inte självklart. Rösträtt och demokrati innebär mycket mer än vad som sker i en vallokal var 1461:e dag.

Annons

I Sverige skrivs vissa av våra mänskliga rättigheter från missriktade domslut och sparkrav. Hur hände det? Barnkonventionen har blivit svensk lag, det behöver övriga konventioner också bli. På riktigt.

Fakta

Frida Ingha

Frida Ingha är journalist, konstnär, föreläsare och queer funktionsrättsaktivist.

Hon driver webbsidan Ettgottliv.com och sitter i styrelsen för NKJT (Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk) och assistanskooperativet STIL.

Som konstnär skapar hon eller förvrider välkända texter för att förtydliga maktstrukturer. I sin konst använder hon sin kropp och sina upplevelser som medborgare med dövblindhet, rörelsehinder och personlig assistans dygnet runt.

Frida Ingha är konstnär, journalist och queer funktionsrättsaktivist. I NA skriver hon om sitt konstverk som är en del av Open Art 2022. Foto: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan