Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Anders Nilsson
Markus Allard ljuger om NA: ”Det är Örebropartiet som väljer bort media”

Örebropartiet och dess kommunalråd Markus Allard driver en hatkampanj mot NA och andra medier i Örebro. Partiet hävdar att de lokala medierna avsiktligt struntar i att bevaka Örebropartiet inför valet den 11 september. Det är fel. Därför ska jag berätta hur det ligger till.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Markus Allard stänger ute NA men menar själv att NA avsiktligt struntar i att bevaka Örebropartiet.

Bild: Robban Andersson

Annons

NA värnar demokratin. Inför ett val vill vi därför ge läsarna/väljarna en bild av vad varje parti har för agenda och vallöften. Det gör vi i Örebro bland annat genom att presentera partierna, deras politiker och dess politik. Det är en intensiv bevakning där vi gör vårt yttersta för att alla ska få chansen att berätta hur de vill forma Örebro de närmaste åren.

En del i bevakningen är att intervjua alla lokala partiledare i Örebro. Intervjuerna är omfattande och alla partiledare får lika stor plats i våra medier. Därför skickade vi i god tid ut en förfrågan till samtliga företrädare för de partier som sitter i kommunfullmäktige. Samtliga svarade ja direkt utom en - Örebropartiets Markus Allard. Vår reporter har muntligen frågat honom igen om han vill ställa upp på en intervju men han har inte återkommit. Till sist var vi tvungna att börja publicera intervjuerna. Utan Örebropartiet.

Annons

Annons

Även vår politiska redaktör Lars Ströman frågar ut partiledarna inför valet. Intervjuer som publiceras på ledarsidan i NA. Den 28 april skickade Lars Ströman en första förfrågan till Markus Allard. Han skickade också en rad frågeställningar som han ville ta upp med Allard. Men Allard verkar inte vilja vara med. Även här vägrar Markus Allard att svara om han vill vara med eller inte.

Inför valet till regionfullmäktige har en av våra reportrar ställt frågor till alla partier som handlar om hur de vill styra vården den kommande mandatperioden. Här svarade Markus Allard. Vi påpekade att ett ord i ett svar var felstavat - ”jegjional utveckling” och ville ändra till regional utveckling. Då svarade Allard: "Jag har skrivit så för att jag vill svara så. Jag går inte med på att ändra mitt svar". Vi förklarade att vi inte medvetet publicerar felstavade ord i tidningen. I ett av svaren ondgjorde sig också Markus Allard för att det utrymme vi erbjöd för svaren var för litet för att kunna ge ett fullödigt svar. När vi ville stryka bort det valde han att hoppa av hela enkäten.

Även på valdagen är vi noga med att besöka alla valvakor i Örebro. Alla partier tar emot oss med öppna armar så att vi ska kunna göra intervjuer, fotografera och filma. Men inte Örebropartiet. I ett svar på vår förfrågan att få bevaka Örebropartiets valvaka skriver Markus Allard så här: "Hej! Angående ert tjat om valvaka. Ni är naturligtvis inte välkomna. Varför skulle vi vilja ha er där? Ni är en oseriös publikation som vinklar, mörkar och fabricerar i syfte att skydda de styrande partierna."

Annons

Annons

NA vill skriva om Markus Allard och bevaka Örebropartiet. Så uppgifterna att vi avsiktligt skulle strunta i Örebropartiet är fel. Det är istället Örebropartiet som väljer bort NA. Det Allard skriver i sociala medier om NA är alltså lögn. Det intressanta är att han i en mening ändå medger att NA och även P4 ställt frågor till honom. I samma inlägg som han skriver att vi avsiktligt struntar i partiet.

Min uppräkning här tecknar bilden av ett parti som framstår som odemokratiskt och utan insyn. När vår politiska redaktör Lars Ströman efterfrågar Örebropartiets stadgar så får han svaret att de inte lämnas ut. Markus Allard vill bara ställa upp när det passar honom. Han vill diktera villkoren och försöker bestämma vad vi ska publicera. Något han eller någon annan politiker inte har rätt att göra och något vi som fri och oberoende media aldrig kommer att tillåta. I samma stund som Allard hävdar att vi avsiktligt struntar i Örebropartiet berättar han om sitt nya projekt; en ny lokaltidning i Örebro. Jag har ett förslag på ett passande namn på den: Fake News!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan