Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Kulturdebatt: ”Flera har erfarenheter av politiker som lagt sig i”

Bidrag – men bara om du är politiskt korrekt. Ungefär så tolkas slutsatsen i rapporten ”Så fri är konsten”, som släpptes i fjol.

Den efterföljande debatten kom att handla om hur väl principen om armlängds avstånd egentligen fungerar. För Gregor Zubicky, konstnärlig chef för Svenska kammarorkestern, blev rapporten en upprättelse.

– I 20 år har det varit helt irrelevant för mig att söka pengar från Statens kulturråd, det är en så politiskt styrd ansökningsprocess.

Text

Gregor Zubicky, konstnärlig chef för Svenska kammarorkestern, önskar att kulturbidragen fördelades utifrån andra kriterier. – Jag eftersträvar en konstnärlig evaluering, men det är förstås svårare att göra för det kräver mer av de som ska bedöma, det krävs kunskap. Det är lättare att sätta upp sterila kriterier och bara checka av, säger han. Foto: Daniel Wilcox

Annons

”Konstnärer och kulturskapare som söker bidrag påverkas av den kulturpolitiska styrningen på ett sätt som inte är i enlighet med idealet om konstnärlig frihet.”, det är en av slutsatserna i den rapport som Myndigheten för kulturanalys tog fram i fjol på uppdrag från regeringen.

0 kren månad

Läs vidare med Digital

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på na.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan