Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Att säga sin åsikt har blivit terrorism enligt Turkiets president

Turkiets president Recept Tayyip Erdogan säger sig se terrorister i Sverige mest hela tiden. Vad använder dessa terrorister för metod? Är det bomber? Springer de omkring med automatvapen och skjuter ner folk?

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

En demonstration mot Turkiet i Örebro, där människor i enlighet med svensk lag ger uttryck för kritik mot Turkiet. Terrorism, enligt president Erdogan.

Bild: Robban Andersson, TT

Annons

Nej, de terrorister som Erdogan säger sig se "hela tiden" i Sverige deltar i demonstrationer. Det vill säga, de ger sig ut på gatorna. De ritar plakat. Och de ropar slagord. Erdogan hade kunnat tillägga något som ur hans perspektiv måste framstå som fruktansvärt. "Terroristerna" kan begära tillstånd för en demonstration och får då ofta skydd av polismakten. Poliser som skyddar "terrorister" i det avlägsna nordiska landet!

En är att begära ordet, gå upp i talarstolen och sedan argumentera för sin sak.

Erdogan säger också att "terrorister" har "infiltrerat" den svenska riksdagen. Ja, i riksdagen finns ju flera olika typer av "terrormetoder". En är att begära ordet, gå upp i talarstolen och sedan argumentera för sin sak. En annan "terrormetod" är att skriva förslag i riksdagen, så kallade motioner. En tredje "terrormetod" är att votera, det vill säga rösta om olika förslag som kommer från riksdagens utskott.

Annons

Annons

Hur kan då en "terrorist" hamna i riksdagen? Jo, det sker genom att personen går med i ett politiskt parti, blir nominerad på en lista av partiets medlemmar. Sedan kan personen bli inröstad genom "terrormetoden" allmänna val. Denna typ av "terrorism" genomfördes i Sverige den 11 september, alltså bara för någon vecka sedan. I september 2022 blir det åter igen en ny våg av "terrorism" i Sverige av just det här slaget. Det är till och med fastslaget i svensk lag.

Det råkar vara så i Sverige att även om du exempelvis har kurdiskt ursprung så får du ställa upp i val. Men du får räkna med att bli avfärdad som "kurdisk kommunist" av företrädare för det näst största partiet. Det är sådant som folkvalda får stå ut med.

Och frågan är vad som händer om någon begär ut en handling från en myndighet i Turkiet?

En "terrormetod" är att utnyttja den tryckfrihetsförordning som Sverige har haft sedan 1766. Då kan "terroristen" till exempel begära att få ut offentliga handlingar från Örebro kommun, från regeringen eller från andra offentliga myndigheter. I de allra flesta länder finns inte den möjligheten. Och frågan är vad som händer om någon begär ut en handling från en myndighet i Turkiet? Säg till exempel ett dokument om hur den turkiska regeringen agerade gentemot terrorsekten IS i början av IS glansperiod. Hua, det hade nog inte blivit så populärt. Det var ju inte så att den turkiska regeringen gick i spetsen för kampen mot IS under en viss period.

Annons

Sverige har ju också den märkliga ordningen att "terrorister" har rätt att ge uttryck för sina åsikter i tryckta tidningar och tidskrifter. Myndigheter får inte gå in och stoppa "terrorhandlingen" genom att exempelvis censurera en tidning eller en tidskrift. Om något olagligt står i den aktuella tidningen, så kan utgivaren ställas till svars efteråt. Men i just Sverige är det sällsynt svårt att fälla en tidning i domstol.

Annons

En annan "terrormetod" som står till medborgarens förfogande är att be rättsliga instanser granska vad myndigheter har för sig. Du kan till exempel anmäla en myndighet som gjort fel till justitieombudsmannen. Och du kan överklaga ett beslut som en kommun fattar till en förvaltningsdomstol. Hua, va otäckt!

Okej, låt oss då tala klarspråk:

Recep Tayyip Erdogan har omvandlat Turkiet från ett land med en i varje fall halvdan demokrati till ett auktoritärt styre där det är han själv som står i centrum. Kritiska tidningar har tystats. Oppositionella har satts i fängelse. Just sådana regimer brukar beteckna fredliga åsiktsyttringar som "terrorism".

Där går en röd linje som aldrig får överskridas, till och med om alternativet är att stå utanför Nato ytterligare något år.

Nu är det moderatledaren Ulf Kristersson som tar över den svenska processen mot Nato-medlemskap. Erdogan tänker av allt att döma utnyttja sin vetorätt maximalt. Så Ulf Kristersson har ett tungt ansvar och en svår balansgång. Att samtala med Turkiet är okej. Att komma överens med Turkiet om att vissa personer som begått brott kan utlämnas är okej, med förbehållet att personen inte riskerar exempelvis tortyr eller dödsstraff. Men Turkiet ska inte få blanda sig i svensk yttrandefrihet, tryckfrihet eller demonstrationsfrihet. Där går en röd linje som aldrig får överskridas, till och med om alternativet är att stå utanför Nato ytterligare något år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan