Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Om vi förbereder sanktioner mot Kina så ökar Taiwans säkerhet

Om Kinas ledare Xi Jinping är rationell, så kommer Kina inte att angripa Taiwan. Det skriver den brittiske Kina-kännaren och diplomaten Charles Parton i en artikel Financial Times.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Demonstration för Ukraina i Taiwan. Ett kinesiskt angrepp mot Taiwan skulle slå hårt även mot den kinesiska ekonomin, skriver en brittisk diplomat i Financial Times.

Bild: TT

Annons

Charles Parton har arbetat som diplomat i 37 år, varav 22 år i Kina, Hongkong och Taiwan. Han har bland annat arbetat på EU:s delegation i Peking. Han har också anlitats som expert av det brittiska parlamentets utrikesutskott.

Charles Parton: West must remind Xi of the economic consequences of threatening Taiwan

Så frågan är: Hur rationell är Kinas ledare Xi Jinping? Om vi nu ska jämföra med president Putin: Den ryska exporten är råvarubaserad. Den har sina likheter med ett fattigt utvecklingsland. Det är olja och gas. Det är trä. Det är metaller. Kinas ekonomi, däremot, är betydligt modernare. Kina tillverkar saker som är efterfrågade i väst. Kina skadas mer av ett krig och av ekonomiska sanktioner.

Annons

Annons

Och Taiwan kommer naturligtvis att se till att fabrikerna som tillverkar halvledare inte kommer att hamna i kinesiska händer.

För att exportera varor behöver Kina Taiwan. Avancerad elektronik och halvledare är en typ av varor som uppmärksammats. Taiwan är världsledande när det gäller att tillverka de mest avancerade halvledarna. Och Taiwan kommer naturligtvis att se till att fabrikerna som tillverkar halvledare inte kommer att hamna i kinesiska händer.

Men det är mer än så. Taiwan exporterar för över två tusen miljarder kronor till Kina varje år. Merparten av den exporten är sådant som Kina behöver för sin egen export, det vill säga delar till sådant som tillverkas i Kina.

Det blir oundvikligt att USA, Europa, Japan, Australien och en rad andra länder utfärdar kraftfulla sanktioner mot Kina, om det skulle bli en invasion av Taiwan. Till och med från Schweiz kommer signaler om att en invasion av Taiwan skulle leda till sanktioner. Sådana sanktioner skulle drabba oss själva i och för sig. Men de skulle drabba Kina ännu hårdare.

Det är bättre att markera före en invasion än att göra det efteråt.

Charles Partons slutsats i artikeln: Västvärlden måste göra det tydligt för Kina att en invasion av Taiwan kommer att få allvarliga konsekvenser. Det är bättre att markera före en invasion än att göra det efteråt.

Annons

Det är lätt att vara efterklok. Men vad hade hänt om EU-länderna hade klargjort före den ryska invasionen i Ukraina att den skulle leda till åtta olika sanktionspaket, bland annat förbud för ryska flygplan att flyga över EU? Och vad hade hänt om Sverige och Finland före invasionen hade sagt: Om Ryssland angriper Ukraina, så söker vi medlemskap i Nato?

Det kan alltså vara bra om EU och USA förbereder konkreta sanktioner mot Kina redan på det här stadiet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan