Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Ovanlig opinionsmätning: Vad tycker svenskar om Taiwan?

39 procent av svenskarna anser att Sverige ska delta i sanktioner mot Kina – om Kina invaderar Taiwan, enligt en mätning som gjorts i 14 länder.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

En undersökning gjord i 14 länder visar att 39 procent av svenskarna vill införa sanktioner, om Kina skulle invadera Taiwan.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det hör verkligen inte till vardagen att det görs opinionsmätningar om vad folk tycker om Taiwan. Men nu är det gjort. Och jämförelsen mellan 14 länder visar två intressanta tendenser: 1. Svenskarna är förhållandevis kritiska till Kina. 2. Svenskarna gillar Taiwan.

I Sverige omfattar mätningen 1063 personer.

”Transatlantiska trender” är en omfattande mätning med säkerhetspolitisk inriktning som görs i 14 olika länder. I Sverige omfattar mätningen 1063 personer.

Annons

Annons

63 procent av de svarande i Sverige säger att vi borde föra en tuffare politik gentemot Kina, även om det skulle få negativa följder för ekonomin. Bara i Spanien är siffran högre, 64 procent.

Om Kina skulle invadera Taiwan svarar åtta procent av de svarande i Sverige att vi inte ska agera alls. 29 procent svarar att vi borde agera diplomatiskt. 39 procent svarar att Sverige borde delta i ekonomiska sanktioner mot Kina. Det är näst högsta siffran i de 14 undersökta länderna. I Storbritannien svarade 40 procent ja till ekonomiska sanktioner.

Det lägsta stödet för ekonomiska sanktioner som en följd av en kinesisk invasion av Taiwan finns i Turkiet (15 procent) och Rumänien (18 procent).

Överlag är stödet för att skicka vapen till Taiwan för den händelse att det blir ett krig med Kina lågt.

Överlag är stödet för att skicka vapen till Taiwan för den händelse att det blir ett krig med Kina lågt. Åtta procent av svenskar och amerikaner säger ja till det, medan det lägsta stödet för det finns i Rumänien (en procent) och Portugal (en procent).

De länder som ingår i undersökningen är Kanada, USA, Frankrike, Tyskland, Italien, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige, Turkiet och Storbritannien.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan