Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Kinesisk polisverksamhet i Stockholm måste stoppas

Folkrepubliken Kina bedriver polisverksamhet i Sverige, från ett hotell i västra Stockholm. Så utrikesminister Tobias Billström borde nu kalla upp Kinas ambassadör till UD och säga några väl valda ord.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

President Xi Jinpings polismakt har sambandskontor i Stockholm, enligt organisationen Safeguard Defenders.

Bild: TT

Annons

Det är organisationen Safeguard Defenders som kartlagt den verksamhet som kinesisk polis bedriver i utlandet. Vi möter en otäck verklighet från ett land som vi alla möter i vår vardag genom deklarationen "made in China".

Ryssland saknar förmåga att tillverka sådant som efterfrågas på den svenska marknaden ...

Annons

Efter kriget i Ukraina har det gått upp för många att Ryssland är en fiende till Sverige och andra demokratier i Europa. Det kan de flesta svälja. För vi har inte så mycket med Ryssland att göra. Det står sällan "made in Russia" på de produkter vi köper i affärerna. Ryssland saknar förmåga att tillverka sådant som efterfrågas på den svenska marknaden – eller någon annan marknad heller för den delen.

Annons

Med Kina är det annorlunda. "Made in china" är en vanlig beteckning på sådant vi köper.

Men liksom Ryssland är Kina en politisk rival, en motståndare till vår frihet och vår demokrati. Under den nuvarande partichefen Xi Jinpings ledning har det kollektiva ledarskapet övergivits.

Josef Stalin förde personkulten kring sig själv till absurda nivåer. Mao Zedong efterapade Stalins personkult och skapade – liksom Stalin – svältkatastrof i sitt eget land. Nu knyter även Xi Jinping an till Stalins och Maos traditioner. Inte bara genom att hans porträtt pryder både gator och officiella medier, utan också genom att "Xi Jinpings tänkande" skrivs in i kinesiska skolors läroplan och i det kinesiska kommunistpartiets stadgar.

... metoderna som används bär diktaturens signum.

Det är denna stat som nu har upprättat en form av sambandskontor för sin egen polismakt i flera europeiska länder, bland annat i Stockholm. En del av detta sambandskontors verksamhet tycks handla om att kartlägga kineser i utlandet som begår olika typer av bedrägerier. Men metoderna som används bär diktaturens signum. Det handlar till exempel om påtryckningar mot personernas familjer hemma i Kina, till exempel att stänga av släktingars barn från skolundervisning. För den kinesiska staten är även kineser som på något sätt uttalat kritik mot regimen legitima mål.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan