Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Bombattack dödade svensk-somalisk journalist

En brutal bombattack i Somalias huvudstad Mogadishu blev en världsnyhet. Och samtidigt en svensk nyhet. En av de dödade var journalisten Abdullahi Jama, som under några år bodde i Borlänge och arbetade på Gylle skola.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

I attentatet i Mogadishu den 29 oktober dödades journalisten Abdullahi Jama, som under några år bodde i Borlänge.

Bild: TT-AP, Privat

Annons

Abdullahi Jama bodde i olika omgångar i Sverige, Nederländerna och Storbritannien. Han var tillfälligt i Somalia för att besöka sin sjuka mamma. Av säkerhetsskäl var det bara några få som kände till besöket. Annars är många somalier, både i Somalia och i diasporan, aktiva på sociala medier.

Den journalistik som Abdullahi Jama bedrev gjorde honom mer känd i Somalia än vad han någonsin varit i Sverige ...

Somalia är mer digitaliserat än vad många svenskar föreställer sig. Den journalistik som Abdullahi Jama bedrev gjorde honom mer känd i Somalia än vad han någonsin varit i Sverige eller Borlänge.

Terrorgruppen Al Shabaab sprängde först bomb nummer ett. När räddningsarbetet hade kommit igång, smällde bomb nummer två. En plan som bara kan beskrivas som djävulsk. Detta sätter naturligtvis bilden av Al Shabaab för stadsbor i miljonstaden Mogadishu.

Annons

Annons

Abdullahi Jama var inte den enda journalisten som drabbades. Mohammed Isse Koonaa vid Universal Somali TV dödades också. Ytterligare två journalister skadades: Feisal Omar, fotograf för den brittiska nyhetsbyrån Reuters och Abdukadir Mohamed Abdulleand, reporter på Voice of America. Den sistnämnda kan beskrivas som en amerikansk public service-kanal för utlandet.

Dagen före attentatet träffade Abdullahi Jama ledamoten i det somaliska parlamentet och tidigare journalisten på BBC, Mohamed Ibrahim Moalim. Han har överlevt fem attentat. Farhan Jimale, tidigare sektionschef på BBC och numera talesperson för den somaliska regeringen, skickade kondoleanser till Abdullahi Jamas familj.

Andra driver oberoende journalistik i exil, i kraft av att säkerheten är bättre i länder som Sverige, Nederländerna och Storbritannien.

Detta ger en bild av samspelet mellan den somaliska diasporan och Somalia. Välutbildade somalier i utlandet driver företag i Somalia. En del återvänder till Somalia. Andra driver oberoende journalistik i exil, i kraft av att säkerheten är bättre i länder som Sverige, Nederländerna och Storbritannien.

Somalias förre premiärminister Mohamed Hussein Roble talar svenska och är uppväxt i Stockholms norra förorter.

Somalier i exil skickar remitteringar, alltså pengar till vänner och familj som motsvarar 30-40 procent av Somalias BNP. Enligt amerikanska Oxfams beräkningar rör det sig om 14 miljarder kronor per år som skickas från somalier i Sverige, Finland, Storbritannien, Kanada, USA och en rad andra länder. I det svältläge som pågår just nu är remitteringarna absolut avgörande för Somalia. Och det är pengar som går direkt till familjer i landet.

Annons

Annons

Men det är också i hög grad ett internationaliserat och digitalt samhälle ...

Så Somalia är på en gång ett fattigt land, med många människor som inte ens skulle kunna drömma om att köpa en flygbiljett. Men det är också i hög grad ett internationaliserat och digitalt samhälle – som naturligtvis påverkas av impulserna utifrån.

I dag, den 8 november, är det kongressval i USA. En av dem som sitter i kongressen heter Ilhan Omar. Hon är född i Somalia och hör till vänsterflygeln i det Demokratiska partiet. Bland många somalier finns en stolthet över att hon sitter där. Men det finns också stämningar av "usch och fy" eftersom Ilhan Omar gärna dansar fram i amerikanska Pride-parader. Ett utmärkt exempel på sociala remitteringar. Värderingar om demokrati och tolerans uppmärksammas i hemlandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan