Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Brittiskt ministerbesök i Taiwan – när reser en svensk minister?

Storbritanniens handelsminister, Greg Hands, landade i Taiwan och träffade president Tsai Ing-wen. Då blir frågan: När törs en svensk minister åka till Taiwan?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Storbritanniens handelsminister Greg Hands och Taiwans president, Tsai Ing-wen.

Bild: TT-AP

Annons

Greg Hands talade om att handeln mellan Taiwan och Storbritannien ökat med 25 procent under bara ett år. Han tog fasta på att Taiwan har ett ambitiöst mål för att nå nollutsläpp av växthusgaser. Och han nämnde naturligtvis Taiwans demokratiska system.

Annons

Annons

President Tsai Ing-wen sade bland annat att Taiwan är villigt att hjälpa till för att andra länders leveranskedjor av halvledare ska fungera. Taiwan är världsledande på halvledare – och särskilt när det gäller de mest avancerade halvledarna.

Utan halvledare blir det inga Volvolastbilar som skeppas ut från Göteborgs hamn ...

Just exporten av halvledare innebär att Taiwans ekonomi betyder mer än de formella handelssiffrorna. Svensk export till EU och andra länder är beroende av att vi får halvledare i tillräcklig omfattning. Utan halvledare blir det inga Volvolastbilar som skeppas ut från Göteborgs hamn, för att nämna ett exempel.

Reaktionen i Peking på det brittiska besöket är – som väntat – sur. Den kinesiska tidningen Global Times rapporterar att "analytiker" anser att besöket är "provokativt", utan att ange vilka dessa "analytiker" skulle vara. Zhao Chen från kinesiska UD uttalar att Greg Hands besök skulle vara en överträdelse av Storbritanniens löften till Kina och ett brott mot internationell lag, med mera.

Statsminister Ulf Kristersson gjorde en välkommen markering om Taiwan i sin regeringsförklaring ...

Annons

Men nu är frågan: När kommer den första ministern från Sverige att besöka Taiwan? Statsminister Ulf Kristersson gjorde en välkommen markering om Taiwan i sin regeringsförklaring: "Kinas nya tonläge mot Taiwan inger oro. Hot om militärt våld är oacceptabelt."

Annons

Det borde nu följas upp av åtgärder för att främja relationerna mellan Sverige och Taiwan. Det kan vara att gradera upp det svenska kontoret i Taiwan, så att det inte bara handlar om handel utan också om kulturellt utbyte. Och det kan vara att skicka en minister till Taiwan, på samma sätt som Storbritannien nu har gjort.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan