Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
9 619 697 väljare måste rösta ja för att 18-åringar i Taiwan ska få rösträtt

På lördagen är det lokalval i Taiwan, som också betraktas som en mätare av förtroendet för president Tsai Ing-wen. Men det är också folkomröstning om rösträttsåldern.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Kommer Taiwan att sänka rösträttsåldern? Det avgöra i en folkomröstning på lördagen.

Bild: Lars Ströman

Annons

Argumentet för att sänka rösträttsåldern är bland annat att de allra flesta demokratier i världen har just 18 år som rösträttsålder.

Alltså 50 procent av väljarna, plus en röst till.

För att driva igenom en sänkning av rösträttsåldern krävs att en majoritet av de röstberättigade säger ja. Alltså 50 procent av väljarna, plus en röst till. Och då krävs det att minst 9 619 697 av de röstberättigade stöder förslaget.

Annons

Annons

Som en jämförelse: Sverige har en möjlighet att hålla beslutande folkomröstningar i frågor som rör våra grundlagar. Om en majoritet skulle rösta nej, så faller förslaget – alltså 50 procent, plus en röst till. Men någon sådan folkomröstning har hittills aldrig hållits.

Ja-sidan är klart större än nejsidan, men övertaget ser inte ut att vara tillräckligt stort.

Ska vi döma av opinionsmätningarna är det tveksamt om förslaget om sänkt rösträttsålder i Taiwan går igenom. Ja-sidan är klart större än nejsidan, men övertaget ser inte ut att vara tillräckligt stort. Och det hänger ju också på att väljarna verkligen utnyttjar sin rätt att delta i folkomröstningen.

Men både medier och politiska företrädare har ägnat den senaste veckan åt att mobilisera stöd för ändringen. Vi får se på lördag!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan