Nuförtiden har de flesta hört talas om hur viktig dygnsrytmen är för vår sömn och hälsa - att vi är vakna och aktiva dagtid, och får en god nattsömn.
Fakta
Vetenskapskrönikor i NA
► Tio olika universitetsforskare skriver krönikor i NA på fredagar, inom en rad varierande områden. Idag skriver Ida Flink krönika. Hon forskar om hur kognitiv beteendeterapi kan hjälpa vid olika typer av smärta. Nästa vecka är det Christian Lundahls tur. Han forskar om pedagogik och skolan.
Dygnsrytmen brukar liknas vid en inre klocka. Betydelsen av den inre klockan fick särskild uppmärksamhet för fem år sedan. Då gick Nobelpriset i fysiologi eller medicin till de tre amerikanska forskarna Jeffrey Hall, Michael Rosbach och Michael Young, som studerade hur gener påverkar klockan som ”tickar i nästan alla av kroppens vävnader”. Det konstaterades att människans inbyggda dygnsrytm är en nyckel till vår sömn, hälsa och allmänt välbefinnande.
Annons
Annons
När novembermörkret tränger sig på utmanas vår inre klocka, eftersom vi exponeras för betydligt mindre solljus än under sommarmånaderna. Mörkret gör att hormonet melatonin lättare frigörs. Och melatoninet gör oss trötta. Under höst och vinter är det ljust färre timmar om dygnet, och många gånger infaller de ljusa timmarna när vi sitter instängda på jobbmöten.
Mörkret gör att hormonet melatonin lättare frigörs.
Dessutom är ljuset inte lika starkt som under sommaren, vilket gör att vi behöver en större dos för att hålla melatoninet i schack.
För att upprätthålla en god dygnsrytm behöver vi med andra ord dagsljus för att inte känna oss dåsiga. Och - det räcker inte att tända lampor inomhus. Förutom att det skulle belasta elräkningen är det inte särskilt effektivt. Även en molnig dag ger solen nämligen betydligt mer ljus än vanlig rumsbelysning.
Det är inte bara dagsljus som hjälper dygnsrytmen på traven. Även fysisk aktivitet är en viktig pusselbit. Hur många gånger har vi inte hört att fysisk aktivitet gör oss piggare? Träning och rörelse gör att kroppstemperatur och puls ökar, och hormoner som stävjar melatoninet utsöndras: adrenalin, noradrenalin och seratonin. Vi blir piggare och gladare, helt enkelt.
Vi vet allt det här. Hur kommer det sig då att det är så svårt att ge sig ut och röra på sig? När jag tittar ut genom vardagsrummets fönsterruta är svaret enkelt. Det handlar om att den kortsiktiga ansträngningen trumfar de långsiktiga vinningarna. Som forskare lutar jag mig mot inlärningspsykologin. Priset jag får betala här och nu – mödan att ta sig ut i skitvädret - påverkar nämligen våra beteenden i mycket större utsträckning än långsiktiga mål och strävanden. Utanför fönsterrutan piskar vinden, småregnet har börjat strila ner, och det känns betydligt mer lockande att stanna kvar i det behagliga soffhörnet.
Annons
Annons
Som forskare lutar jag mig mot inlärningspsykologin.
Vad kan jag då göra, för att öka chanserna att komma ut och få en gnutta frisk luft och kanske hjälpa de där pigghetshormonerna på traven? Som psykolog skulle jag försöka hitta små belöningar som kan underlätta på kort sikt. Varma behagliga kläder, sällskap av en god vän eller en bra podd i öronen kan vara saker som sänker tröskeln. Dessutom brukar jag lura mig själv och tänka ”jag behöver bara vara ute 5 till 10 minuter, inte mer”. Det kan minska motståndet och den mentala tröskeln. Att sätta på sig träningskläderna direkt när jag kommer hem från jobbet är ett annat knep. Termen nudging har under senare år blivit ett populärt begrepp inom psykologin. Kort sagt betyder det att ge en liten knuff i rätt riktning, och att sätta på sig träningskläder kan vara en sådan knuff.
Fakta
Visste du det här om sömn?
• Kortsiktig sömnbrist kan våra kroppar kompensera för. Långa perioder av bristfällig sömn kan däremot påverka hälsan, i form av sämre immunförsvar och ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa.
• Olika individer har olika sömnbehov och det förändras över tid. Ju äldre vi blir, desto mindre sömn behöver vi, tills vi uppnår en mycket hög ålder. Med stigande ålder blir sömnen dessutom mer fragmenterad - vi vaknar fler gånger under natten och djupsömnen minskar.
• Enligt den amerikanska organisationen the National Sleep Foundation behöver de flesta vuxna mellan 7 och 9 timmars sömn per natt. Vissa klarar sig dock på så lite som 6 timmar, medan andra behöver 10 timmar för att känna sig pigga dagtid.
• Säsongsförändringar i norr kan påverka oss som en form av jetlag. Under vintern får vi signaler både utifrån (mörker) och inifrån (utsöndring av melatonin) att det är dags att sova, trots att det enligt klockan fortfarande är dag. Informationen är hämtad ur ”Sömn, dröm, mardröm”, som Ida har gett ut tillsammans med
Steven J. Linton vid Natur & Kultur (2018).
Annons
Annons
Likaså kan det hjälpa att skapa en vana – även om det kan ta några veckor att få till. På samma sätt som vi inte reflekterar eller överväger ”ska jag verkligen orka” borsta tänderna varje dag, går det att bygga in utevistelse och en liten stunds aktivitet i dagsljus i vardagen.
Det kan handla om att gå ut en kvart varje dag på lunchen, samma runda oavsett väder, eller att cykla hem för att ta ut hunden på lunchen.
Dagsljus och aktivitet i all ära, men vi får inte glömma bort att november bara är en månad av årets tolv. Det är faktiskt okej att vara lite tröttare, och tillåta sig sjunka ner i soffhörnet med en Netflix-serie och tända stearinljus på soffbordet. Just idag behöver jag nog en tupplur mer än vad jag behöver den där promenaden. Och det är okej.
Fakta
Ida Flink
► Ålder: 42.
► Familj: Tvillingar på nio år och deras elvaårige storebror
► Bor: Adolfsberg, Örebro.
► Forskningsområde: Smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
► Kuriosa: Var som tonåring med och startade Arvika Nyheters ungdomsredaktion och gjorde i samma veva en dokumentärfilm om tre värmländska raggare by night.