Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Lokalvalen i Taiwan: Gammalt maktparti med oväntad livskraft

Lördagens lokalval i Taiwan blev en käftsmäll för det liberala partiet DPP. President Tsai Ing-wen avgår som partiledare. Men det är för tidigt att dra slutsatser om presidentvalet 2024.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Kuomintang visar sig ha en oväntad livskraft. På bilden: Kuomintanganhängare vid ett valmöte 2020.

Bild: Lars Ströman

Annons

President Tsai Ing-wen avgår som ledare för det liberala partiet DPP.

Bild: AP

Det finns anledning att påminna om två förhållanden:

1. Tsai Ing-wen sitter nu på sin andra mandatperiod och kan inte ställa upp som presidentkandidat en tredje gång. Det kommer alltså att dyka upp ett nytt namn som presidentkandidat inför valet 2024.

2. Även lokalvalen 2018 var en käftsmäll för DPP. Men vid presidentvalet, mindre en ett och ett halvt år senare, kunde ändå DPP ordna segerfest. Och Tsai Ing-wen kunde sitta kvar som president med ett brett stöd i parlamentet.

Företrädare för Kuomintang kontrollerar nu makten i städer där nära 70 procent av Taiwans befolkning bor.

Annons

Annons

Den stora vinnaren i lördagens lokalval blev Kuomintang, alltså det gamla maktparti som hade den politiska makten i Taiwan under efterkrigstiden. Företrädare för Kuomintang kontrollerar nu makten i städer där nära 70 procent av Taiwans befolkning bor. Bland annat kommer 43-årige Chiang Wan-an att tillträda som borgmästare i huvudstaden Taipei. Hans farfars far var Chiang Kai-shek, som flydde med hela sin administration till Taiwan efter att ha förlorat inbördeskriget i Kina mot Maos kommunister.

Det gamla maktpartiet Kuomintang visar sig därmed ha en livskraft som överstiger mångas förväntningar. Det liberala DPP:s valsegrar i presidentvalen 2016 0ch 2020 var ett stöd åt ett liberalt parti som växt fram ur motståndet mot Kuomintangs diktatur. Det var också ett stöd åt ett parti som markerar en större självståndighet gentemot Kina. Kuomintang har en närmare relation med Kina och håller fast vid det som brukar kallas "1992 års konsensus" mellan Kina och Taiwan. Innebörden är att det finns bara ett Kina och Taiwan är en del av Kina, men parterna gör olika tolkningar av vad begreppet Kina innebär.

Däremot avvisar även Kuomintang Kinas den princip som Kina förespråkar för Taiwan – "ett land, två system".

Det blir en mätare på medborgarnas förtroende för regeringens och presidentens sätt att sköta exempelvis inrikespolitiska frågor ...

Annons

I Sverige håller vi val vart fjärde år på alla nivåer utom Europaparlamentet. Men i Taiwan fungerar lokalvalen som ett slags "mellanårsvsal". Det blir en mätare på medborgarnas förtroende för regeringens och presidentens sätt att sköta exempelvis inrikespolitiska frågor, under en period då en pandemi har svept över världen. Så framgångarna för Kuomintang i lokalvalen är frikopplade från den fråga som brukar dominera presidentvalen: Taiwans relation med Kina.

Någon sänkt ålder för rösträtt från 20 år till 18 år blir det inte. Visserligen var det fler som röstade för en sådan förändring än som röstade nej. Men det hade krävts att en absolut majoritet av de röstberättigade sade ja. Det saknades 4,6 miljoer röster för att nå dit.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan