Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Kina vill skrämma Taiwans invånare till underkastelse

Under bara ett dygn identifierades 71 kinesiska militärflygplan och sju kinesiska fartyg kring demokratin Taiwans territorium. Kina försöker skrämma Taiwans invånare till underkastelse.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Taiwans president Tsai Ing-wen tillkännager att den obligatoriska värnplikten kommer att förlängas från fyra månader till ett år.

Bild: TT-AP

Annons

Vad ska vi jämföra med? Onsdagen den 2 mars – mindre än en vecka efter den ryska invasionen av Ukraina – var det fyra ryska militärflygplan som flög in över svenskt territorium i närheten av Gotland. Det är svårt att tänka sig något annat än att det var en medveten maktdemonstration.

Krigsmakten drivs direkt av Kinas kommunistiska parti.

När Kina demonstrerar sin makt gentemot Taiwan blir det skrytartiklar i officiella kinesiska medier om hur framgångsrik "folkets befrielsearmé" är i att omringa Taiwans territorium. Det är en del av den officiella politiken. Krigsmakten drivs direkt av Kinas kommunistiska parti. Det är alltså inte statens armé, vilket i sig är absurt.

Annons

Taiwan må vara ett land som inte erkänns av Kina. Men det hindrar inte att dess regering kan hävda ett folkrättsligt stöd för sin status. Drew Thompson, forskare vid Universitetet i Singapore, säger till CNN att världen ändå behandlar Taiwan som ett självständigt land. Bara för att nämna ett exempel: Kinesiska flygbolag respekterar att Taiwan har en territorialgräns på tolv nautiska mil, räknat från landets kust – i enlighet med den praxis som råder i världen.

Annons

Nu är det sällan som de kinesiska militärflygplanen kommer så nära som tolv nautiska mil. I stället har de gjort det till rutin att passera ett område, där Taiwans myndigheter brukar begära att flygplanen identifierar sig, i praktiken mittlinjen mellan Taiwan och Folkrepubliken Kina.

Att flygningarna är en politisk maktdemonstration framgår tydligt för alla som läser kinesiska medier. En orsak till Kinas agerande är att USA visat ett ökat intresse för att medverka till att Taiwan kan försvara sig, om det skulle gå så illa att Kina bestämmer sig för att gå till angrepp.

80,1 procent svarade att de ser sig som taiwaneser. 5,3 procent sade att de betraktar sig som kineser.

Taiwans befolkning vill behålla sin frihet. I april gjordes en mätning om hur människor i Taiwan betraktar sig själva. 80,1 procent svarade att de ser sig som taiwaneser. 5,3 procent sade att de betraktar sig som kineser. 10,2 procent sade att de betraktar sig som både taiwaneser och kineser.

Kuvandet av demokratiska rättigheter i Hongkong och militära maktdemonstrationer påskyndar utvecklingen mot en stärkt taiwanesisk identitet.

Från och med den första januari nästa år förlänger Taiwan värnplikten från fyra månader till ett år, som svar på Kinas provokationer.

Låt oss än en gång påpeka: I kampen mellan demokrati och diktatur ska Sverige inte stå neutralt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan