Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberalTaiwan-bloggen

Lars Ströman
Satellitsystem på väg att bli en del av Taiwans försvar mot Kina

Ett nytt system av satelliter kan bli en del av Taiwans försvar mot ett angrepp från Kina, rapporterar Financial Times.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är liberal.

Audrey Tang är minister för digitala frågor i Taiwan. Hon förespråkar ett nytt satellitsystem, för att säkra kommunikationerna vid ett kinesiskt angrepp.

Bild: Lars Ströman

Annons

Taiwan bygger upp sitt försvar, för att kunna stå emot ett angrepp från Kina. En del av det försvaret är att kunna kommunicera med omvärlden. En förebild är Elon Musks satellitsystem Star Link som spelat en viktig roll under kriget i Ukraina.

... hon framhåller också att journalister ska kunna skicka exempelvis filmer till omvärlden.

Annons

Taiwans minister för digitala frågor, Audrey Tang, säger till Financial Times att ett nytt system med lågt flygande satelliter (Low-Earth orbit, förkortat Leo) ska kunna se till att telefonsamtal och videokonferenser fungerar även under en storskalig katastrof. Men hon framhåller också att journalister ska kunna skicka exempelvis filmer till omvärlden.

Annons

Audrey Tang var en gång drivande bakom den så kallas Solrosrörelsen, som protesterade mot ett omfattande handels- och samarbetsavtal mellan Taiwan och Folkrepubliken Kina. Avtalet undertecknades, men ratificerades inte av Taiwan, som en följd av protesterna.

Det finns förhoppningar om att privata företag ska vara beredda att investera i det nya satellitsystemet.

Den taiwanesiska rymdmyndigheten Tasa har fått i uppdrag att påbörja arbetet med ett satellit-system som bygger på lågt flygande satelliter. Det finns förhoppningar om att privata företag ska vara beredda att investera i det nya satellitsystemet.

Även svenska myndigheter har ögonen på satellitsystem. som ett sätt att se till att kommunikationer fungerar. Förra året publicerade Post- och Telestyrelsen en rapport som säger att "satellitlösningar kommer att vara avgörande för att nå regeringens bredbandmål för 2025".

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan