Annons

Annons

Annons

Idrottsgalan 2023

KLART: De är nominerade till Årets föreningshjärta

Den 15 februari arrangeras Örebro läns första idrottsgala i Conventum kongress.

Ett av priserna som ska delas ut är Årets föreningshjärta 2022.

De nominerade eldsjälarna är: Paret Lennart och Kerstin Andersson, Ervalla SK, Annica Efremo, Åsbro Goif, samt Henning Gustafsson, Adolfsbergs IK/Örebro Futsal Club.

Text

Från vänster Lennart och Kerstin Andersson, Annica Efremo och Henning Gustafsson.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Fakta

Årets Föreningshjärta – kandidat 1

Namn: Lennart och Kerstin Andersson.

Födda: Lennart 29 april 1941 (81 år), Kerstin 16 september 1946 (76 år).

Bor: Kyrkbyn i Ervalla.

Klubb: Ervalla SK.
Motivering: "Lennart och Kerstin Andersson brinner för Ervalla sportklubb. Sedan 1970-talet sköter de det mesta i klubben. Säljer lotter, spikar, fixar med gräset, målar, sitter i styrelsen, gör alla inköp, planterar blommor, städar, putsar fönster, byter gardiner, står i kiosken, säljer godis och kaffe, hjälper till på träningar och matcher. Listan kan göras hur lång som helst för detta par vars hjärtan klappar för Ervalla sportklubb."

Annons

Kandidat 1: Lennart och Kerstin Andersson.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

Lennart och Kerstin Andersson har vigt större delen av sitt liv åt Ervalla SK.

Sedan 1970-talet sköter de det mesta i klubben.

– Nog pratar vi om Lyckevallen varje dag. Det finns med oss, säger Kerstin.

Lennart och Kerstin framför entrén till Lyckevallen som är en så stor del av deras liv. De gifte sig 1964 och paret har tre barn och sex barnbarn.

Bild: Gabriel Rådström

Lennart och Kerstin har varit gifta i 58 år. Paret har tre barn och sex barnbarn. Och så har de Ervalla sportklubb, sitt speciella skötebarn.

Paret har bott i byn sedan 1975 och sedan dess skött det mesta i föreningen. Lennart är uppvuxen i bygden och spelade fotboll i Ervallas A-lag i sin ungdom på 1950- och 60-talet.

I hela sitt 81-åriga liv har Lennart brunnit för föreningen vars herrlag i dag spelar i division 6.

– Jag har varit ordförande i drygt 25 år, och även våra barn har varit med i olika omgångar, konstaterar han.

Men medan barnen växte upp och flyttade blev Lennart och Kerstin kvar.

Utöver rollen som ordförande hamrar och spikar Lennart där det behövs, är behjälplig på matcher och träningar och gör alla inköp till matcher och till kiosken. Listan kan göras lång.

– Förr var det på ett annat vis att vara ordförande. Då hade man olika sektioner som jobbade självmant. Det har försvunnit i takt med att det är svårare att få ihop folk. Så i dag jobbar man mer som ordförandevaktmästare, förklarar han.

Även om föreningen består av 480 medlemmar så är det Lennart som är pådrivaren.

– Det är svårt att släppa, det är ju så. Jag vill att det ska fungera. Glädjen är att träffa mycket folk och mycket ungdomar.

Kerstin får kanske inte lika mycket uppmärksamhet, men även hennes lista kan göras lång. Hon planterar blommor, städar, putsar fönster, byter gardiner och står i kiosken och säljer kaffe och godis. Och så älskar hon att sälja lotter.

– Jag är väl den som är bakom och stöttar Lennart. Jag har ingen bestämd uppgift utan hjälper till där det behövs, säger hon.

Annons

Annons

Vi sitter i klubbstugan på Lyckevallen, som klubben själv äger, och som just nu rustas upp. Klubben har fått lite bidrag från Lantbruksnämnden för att byta mattor och det fick till följd att hela köket fick rivas ut. Lennart är givetvis med på ett hörn.

– Nån måste ju driva på det hela, det är ju så. Sen är det många duktiga runt omkring som hjälper till, säger han.

För drygt ett år sedan byggde klubben ett utegym på idrottsplatsen, så visst händer det saker.

– Vi jagar pengar. Det är lotter och kiosken...man måste vara som en jäkla hök för att få till det, säger Lennart.

Hur länge tänker ni hålla på?

– Så länge vi orkar. Det betyder mycket för oss att ha en uppgift som är meningsfull när man blir pensionär. Så det känns bra att göra roligt för andra. Det är en fröjd att se när småknattarna spelar, säger Kerstin.

Fakta

Årets Föreningshjärta – kandidat 2

Namn: Annica Efremov.

Född: 26 maj 1980 (42 år).
Bor: I Åsbro.

Klubb: Åsbro Goif.
Motivering: "Annica Efremov är en fantastisk eldsjäl som ger massor av barn och ungdomar möjlighet till sport och aktiviteter i flera idrotter. Hennes engagemang finns i Åsbro Goif i Askersunds kommun. Annica ger barnen förutsättningar att röra på sig och är en stor inspirationskälla. Hon får barnen att skratta och känna samhörighet. Annica är ett föreningshjärta alla timmar och dagar i veckan."

Kandidat 2: Annica Efremov, Åsbro Goif.

Bild: Gabriel Rådström

Trebarnsmamman Annica Efremov från Åsbro brinner för att alla barn och ungdomar ska få känna sig lyckade.

– Vi har ett tänk där vi vill forma goda medmänniskor och att de ska få med sig något i livet. Att alla har en plats, oavsett om det är på innebandyplanen eller bredvid. Alla är lika viktiga, säger hon.

– Det är så viktigt för samhället. Vi ser att när vår verksamhet drar ner så händer det grejer runt omkring, säger Annica om sitt engagemang i Åsbro Goif.

Bild: Gabriel Rådström

Annons

42-åriga Annica är född och uppvuxen i Åsbro och 2005 började hon engagera sig i Åsbro Goif som fyller en viktig funktion i det lilla samhället.

Annica har tidigare arbetat med barn och ungdomar i skolan och har mycket erfarenhet av funktionsvariationer.

Annons

– Jag har sett de positiva "biverkningarna" som det gör för de barnen att få vara någonstans där man kan få lyckas. Det har varit anledningen till att jag engagerat mig så mycket, förklarar hon.

Annica har tre söner som alla bär på diagnoser. 16-årige Vincent har en autismdiagnos där innebandyn och fotbollen i Åsbro varit till stor hjälp i hans sociala liv.

– Han har växt kopiöst som person. Efter att ha varit trygg i en förening hela sitt liv har han nu själv sökt sig till en klubb i Örebro. Den styrkan hade inte funnits om inte vi kämpat hela vägen, säger Annica.

Men det har varit tufft många gånger.

– Man fick åka en timme före träningsstart och hitta strategier för benskydd som skaver och matchställ som är "äckligt material". Det är lätt att ge upp för hindren som är på vägen och jättekämpigt som förälder att ta den här kampen, men när de sedan står på planen och bara lyser upp...det har varit den viktiga drivkraften för mig.

Annica har tränat alla möjliga lag, utom herrlag. Men det är så mycket mer. Föreningen arrangerar allt från "skräckbanor" under halloween, till discon och stora innebandyavslutningar, och Annica är förstås med. Dessutom sköter hon föreningens sociala medier, hemsidor och all rapportering. Hon rycker till och med in när ungdomar behöver läxhjälp.

– Jag tycker det är så himla roligt det man får tillbaka från kidsen. Som när de skickar nån snap till mig privat för att visa nån rolig innebandyklubba, säger hon.

Hela Annicas familj är engagerad i föreningen. Pappa Anders Stjernström är ordförande och mamma Carina anställd kanslist. Men även Annicas man, syskon och barn finns med.

Annons

– Vi är en eldsjälsfamilj, konstaterar hon.

Hur känns det att vara nominerad till Årets föreningshjärta på Örebros första idrottsgala?

– Man blir ju lite "gråtig" i ögat och oerhört tacksam. När man är inne i det är det så naturligt att man inte tänker på att andra personer reflekterar över det man gör. För för mig är det inget extra, det är min vardag.

Annons

Fakta

Årets föreningshjärta – kandidat 3

Namn: Henning Gustafsson.

Född: 25 januari 2002 (snart 21 år).
Bor: I Adolfsberg.
Klubb: Adolfsbergs IK/Örebro Futsal Club.

Motivering: ”Trots sin unga ålder är Henning Gustafsson redan en sann eldsjäl som jobbar och sliter i det tysta. Han började som materialförvaltare i sin systers lag i Adolfsbergs IK. Nu är han ledare, tränare, materialförvaltare och sköter allt möjligt i föreningen. Arrangerar cuper, håller i domarkontakter och ansvarar till och med för föreningens julgransförsäljning. Under vinterhalvåret är han aktiv i Örebro Futsal Club.”

Kandidat 3: Henning Gustafsson, Adolfsbergs IK/Örebro Futsal Club.

Bild: Gabriel Rådström

Det klagas ofta på den lata ungdomen som helst sitter framför datorn.

Men så finns det Henning Gustafsson, en 20-årig eldsjäl.

– Jag brinner för det här. Jag lägger ner all min tid som finns, säger han.

Henning Gustafsson på ett vintrigt Lugnets IP i Adolfsberg. – Jag tror inte att det är en dag i veckan som jag inte har något, säger eldsjälen.

Bild: Gabriel Rådström

Trots sin ungdom har Henning Gustafsson redan varit verksam i tio år inom Adolfsbergs IK.

– Jag flyttade från Brickeberg till Adolfsberg när jag var tio år. Då slutade jag spela fotboll men min syrra Ester, som är ett år yngre, började spela i Adolfsberg. Då hjälpte jag till i hennes lag som materialare, säger Henning.

Annons

Med åren har det blivit mer och mer. Nu sköter han allt möjligt i klubben, ofta i skymundan. Alltid är det en match eller träning där han behövs. Henning tvättar spelares kläder, ser till att alla papper finns inför matcher och cuper, fixar så att bollar är pumpade, skjutsar spelare till och från träningar, och kör bussen till bortamatcherna. Bland annat.

Han ansvarar till och med för föreningens julgransförsäljning.

– I december jobbade jag nästan 24/7, säger han.

Under vinterhalvåret är Henning dessutom aktiv i Örebro Futsal Club där hans storebror Viktor Lindqvist spelat. Henning är materialförvaltare i herrlaget men hjälper även till i dam- och P19-laget.

Annons

– All ledig tid går åt till det här, uppdelat på Adolfsbergs IK och Örebro Futsal Club, säger Henning som även har sitt ordinarie jobb som lagerarbetare att tänka på.

Varför brinner du så mycket för det här?

– Jag tycker att det är så roligt med gemenskapen. Det är roligt att få vara med även fast man inte är spelare.

Men du skulle fortfarande kunna vara spelare?

– Jo, men jag tyckte det var roligare att vara med runt omkring och hjälpa till.

Henning inser att eldsjälarna inom föreningslivet blir färre och färre och han får ibland frågan om han känner någon som är beredd att lägga ner lika mycket tid.

– Men det är svårt att hitta. Jag känner ingen i alla fall. Men jag hoppas att fler vill ta efter, säger han.

Till kommande säsong ska Adolfsberg skaka liv i damlaget och Henning är förstås med. Han ska även träna laget.

– Vi hade ett damlag tidigare. Jag och Jonas Pelgander (före detta allsvensk spelare i ÖSK) har hållit ihop hur länge som helst men när hans döttrar försvann till andra klubbar blev det bara några kvar och vi lade ner. Men nu är det många som hört av sig och tycker det ska bli roligt att komma ner till Lugnet igen och spela lite fotboll.

Annons

Henning är även tränare för ett utvecklingslag på pojksidan i AIK som genomgått en förnyelse. Mångårige ledaren Claes Mauroy har gått i pension samtidigt som klubben fått in en ny ordförande i Jim Thuresson.

– Jim och jag har nästan minutkontakt. Vi bollar allt möjligt och är ett bra team, säger Henning.

Fakta

Örebros första idrottsgala

När: Den 15 februari 2023.

Var: Conventum kongress.
Upplägg: NA vill tillsammans med en rad partners uppmärksamma såväl elit- som breddidrotten i Örebro län. Totalt tio priser ska delas ut. 700 gäster på plats får äran att vandra på den röda mattan – och i vanlig galaordning kommer det att ske fotografering, mingel, artistuppträdanden samt serveras en trerättersmiddag.

Artister: Hanna Ferm och Chris Kläfford.

Konferencier: Tv-profilen Jessica Almenäs.

Biljetter: Finns att köpa på kampanj.na.se/idrottsgalan

Annons

Fakta

Alla nominerade presenteras i NA

Under januari och februari presenterar NA alla kandidater som är nominerade till totalt nio priser på idrottsgalan i Örebro den 15 februari

Tre kandidater är nominerade i varje priskategori. De presenteras i NA enligt följande:

►Torsdag 19 januari: Årets föreningshjärta.
►Tisdag 24 januari: Årets mest värdefulla spelare, MVP.
►Torsdag 26 januari: Årets supporter.
►Tisdag 31 januari: Årets ledare barn och ungdom.
►Lördag 4 februari: Årets idrottare.

Tidigare publiceringar:

►Torsdag 5 januari: NA:s pulsklocka.

►Tisdag 10 januari: Årets lag.

►Torsdag 12 januari: Årets genombrott.

►Tisdag 17 januari: Årets motorpris.

Dessutom ska NA:s guldklocka för bästa och mest populära idrottsprestation 2022 delas ut till racerföraren Marcus Ericsson på galan.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan